Back to top

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Október második dekádjában az átlagosnak megfelelő, csendes időjárás volt a jellemző. A sok csapadékot hozó frontok elvonultak, cserébe túlnyomóan napos idő alakult ki, ami kedvez az esőzések miatt megakadt mezőgazdasági munkálatok folytatásának. Az erősen felázott talaj miatt néhány feladat befejezése csúszik, különösen a szántóföldön. A kertészetekben és a házikertekben a betakarítás már jórészt befejeződött, most inkább a jövő évre való felkészülés az időszerű. Most elsősorban a házikerti aktuális teendőkről írnék.

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Ez

főként lehullott lombból, beteg gyümölcsből, zöldségfélék maradványaiból és fűnyesedékből tevődik össze.

Később aztán még hozzájön a metszés során keletkező rengeteg ág és gally. Régen ezek nagyját általában elégették, amivel komolyan szennyezték a környezetet, ez viszont napjainkban már jórészt mindenütt tiltott vagy korlátozott tevékenység. Más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni a kertben keletkező szerves hulladékok eltüntetésére. Az egyszerűbb megoldás, ha a hulladékkezelő cégre bízzuk, hogy komposztáló telepekre szállítsa a zöldhulladékot, erre már széles körben van mód. A másik, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása talajtakarásra, vagy pedig a komposztálás a kertünkben.

Mindkét megoldással visszakerülnek a talajba a növények számára felvehető tápanyagok.

A lebomló szerves anyaggal a talajélet számára nélkülözhetetlen humuszanyagok és hasznos mikroorganizmusok milliárdjai jutnak vissza a természetes körforgásba. A megfelelő vastagságban elhelyezett mulcs – legyen az fakéreg, lezúzott gally, kigyomlált növény, falevél – tökéletesen megóvja a talajt a kiszáradástól, sajátos mikroklíma alakul ki alatta.

Füvesített és mulcsozott kajszis
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Megakadályozza a talaj gyomosodását, egyúttal fokozatos elbomlásával tápanyagforrásként is szolgál. Sokan úgy tartják, hogy a diófa levele alkalmatlan a komposztálásra, mert olyan anyagokat tartalmaz, melyek károsak más növényekre. Ez a gátlás megszüntethető, ha más növényekkel keverjük a diólombot, és így érleljük a komposztálás során. A jó komposztkészítés titka, hogy vegyesen tartalmazzon alacsony és magas nedvességtartalmú anyagokat, gyorsan és lassan lebomló növényi részeket, ezeket egymásra rétegezve helyezzük a komposztálóba. Legyen állandóan földnedves állapotú, és rendszeres átforgatással gondoskodjunk a levegősségről, mert a korhasztó mikroorganizmusok levegőtlen környezetben elpusztulnak.

Ha jól végeztük munkánkat, akkor két év alatt tökéletesen érett, földszerű komposztot nyerünk,

mely a talaj dúsítására, a talajélet serkentésre és nem utolsósorban tápanyag-visszapótlásra lesz alkalmas.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Aggasztóan gyorsan halnak ki növényfajok

Az emberi tevékenység hatására igen gyorsan tűnnek el fajok a Föld színéről… Az elmúlt 250 évben 571 vadon élő növényfaj pusztult ki bolygónkon. Ez a szám kétszerese a kipusztult állatfajokénak (emlős, madár, kétéltű). Napjainkban ötszázszor olyan gyors a növényfajok kihalása, mint az iparosodás előtt volt…

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Harminc éve alakult meg a Növényvédő Mérnöki Kamara

Szentkirályon, 1990 október 3-án, tizenöt Bács megyei növényvédős közfelkiáltással úgy döntött, hogy megalapítja a Bács megyei növényvédősök érdekképviseleti szervezetét, a Növényvédő Mérnökök kamaráját, tudósított a Petőfi Népe” (Bács-Kiskun megyei népújság).

Itt a kertrendezés és a faifjítások ideje

Az ősz a legalkalmasabb hónap arra, hogy kertünkben nagyobb munkákat elvégezzünk. Néha szükség van nagyobb volumenű változásokra, megújulásra a kertben is. A fák, cserjék egy része idővel elöregszik, felkopaszodik ám ezeket egy ifjító metszéssel újra jó kondícióba hozhatjuk.

Nitrátválságtól a foszfátválságig?

Az EU nitrátokról szóló irányelvének célja a vízbe szivárgó nitrátok csökkentése a vízszennyezés megelőzése érdekében. Ez a széles körben elfogadott szabályozás segíti az olyan veszélyeztetett növényfajok védelmét, amelyek a talajban és a vízben található magas nitrát szint miatt károsodnának.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.