Back to top

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Az 1800-as évek második felétől kezdődően fogatos ekék, lókapák, kissorozatú gyártását és regionális értékesítését végezte, majd ezt követően a gőzgépes szántás megjelenésével, a gőzgépes szerelvényekhez gyártott kötél vontatta ekéket.

Az 1900-as évektől a traktorok megjelenésével, elsősorban a traktorvontatású ágyekék, boronák és kultivátorok szerepeltek a gyártási palettájukon. Az első traktorvontatású klasszikus váltvaforgató ekéjük 1930-ban készült el, ezeket boronák, kultivátorok és hengerek követték. Később magágykészítők (kombinátorok) szántóföldi kultivátorok (grubberek, majd a forgóboronák) is a palettájukra kerültek.

Az eddig alapvetően talajművelőgép-profiljukat vetéstechnikával, főleg sorvetőgépekkel, majd 2005-től permetezőgépekkel bővítették.

Jelenleg mintegy 30 termékcsoportban 240 féle terméket gyártanak, csak ekékből több mint 50 félét, tarlóhántó eszközből több mint 60 félét, vető aggregátból is 50-nél többet.

A Lemken GmbH & Co. KG-nak Németországban, Franciaországban és Indiában vannak gyáraik, a központja a németországi Alpen-ben található. Az utóbbi években 360 millió euró körül alakult az árbevételük és a foglalkoztatottak száma elérte az 1500 főt. A gyártott gépeik 77 százalékát exportálják, mintegy 50 országban dolgoznak kereskedőik.

A cég életének utolsó évszázadában meghatározó volt a család hatodik generációs tagjának, Viktor Lemkennek a munkássága, aki 50 évig vezette a vállalatot.

Jelenleg Nikola Lemken igazgatósági elnök áll a családi vállalkozás élén. Az operatív irányítást pedig Anthony van der Ley végzi, aki a fejlesztésért, a gyártásért, az értékesítésért és a finanszírozásért is felel. Jelenleg ő az elnöke a CEMA-nak (az Európai Mezőgépgyártók Szövetségének) is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

A növénykárok jelentős részét a tavaszi fagy és a jégeső okozta

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állították a gazdákat. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a károk jelentős többségét a jégeső és a tavaszi fagy okozta a mezőgazdaságban. A vagyoni jellegű károk biztosításában tudatosabbak lettek a magyar gazdák

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.