Back to top

Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

MMG - Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

 

Lapunk Bardóczky Veronikával, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lótenyésztési osztályvezetőjével beszélgetett Mezőhegyesen a nóniusz fajta megőrzéséről.

- Korábban a nóniusz fajtát elsősorban az ágyútalp húzására használták, ma erről már nem beszélhetünk. Kifejezetten fogatsport célú szelektálás van ma Mezőhegyesen. Emellett természetesen hátaslóként is használjuk hiszen a Nemzeti Lovas Díszegységben mezőhegyesi nóniuszokat láthatunk minden alkalommal a parlament mellett például.

De az elsődleges használat, az a fogatsport és a modern fogatsport miatt egy kicsit a meglévő fajtasztenderdtől el kell térnünk, finomítanunk kell a lovakat, azonban nem térhetünk el magától a fajtától - mondta Bardóczky Veronika.

A nóniusz a fajtastandard szerint erőteljes, szilárd szervezetű, markáns megjelenésű, tömeges, de elegáns kocsiló, testtömeggel arányos nagyságú, karakteres, de nem túl durva félkos- vagy kosfejjel. Marmagassága bottal 155-165 centiméter közötti, attól függően, hogy a magasabb mezőhegyesi vagy az alacsonyabb hortobágyi tájfajtáról van-e szó.

- Külön említést érdemel Nóniusz 1425 Csanád, aki egy 4 éves mén, tavaly a ménvizsgának a győztese volt az országos nóniusz tenyészszemlén. Minden évben ott vagyunk a legjobbak között a nóniusz mének, ménutánpótlás előállításában. Itt állomásozik a ménesbirtokon Nílus, a 14-es törzsmén, akiről azt lehet mondani, hogy a fajtának az etalonja.

5055 Nonius XVII-1 Nílus (Nonius XIV. tm)
Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

A tenyésztés – ha a nóniuszról van szó –, a szoros rokontenyésztés okozta problémák javítását jelentheti.

Ilyen probléma lehet a túlzott nehézkesség, túl burkolt fej vagy bizonyos lábvégfejlődési problémák, amelyeket azonban a ménesekben már nem láthatunk. A fajta finomítása cseppvérkeresztezéssel történik.

- Cseppvérkeresztezésben angol telivért, illetve más sportló fajtájú méneket használunk, amelyeket arra engedélyeznek, hogy a kanca utódait visszafedeztetve, fajtatiszta nóniusszal fedeztetve javítsuk egy kicsit az állománynak azokat az esetleges problémáit, ami amiatt lehet, hogy egy szűk kancaállományról, mintegy 900 kancáról beszélünk csak az országban - mondta a szakértő.

A fajtamegőrzésre használt kancaállomány, a cég sportló típusú kancáival együtt arra is alkalmas, hogy nem nóniusz ménekkel fedeztetve modern sportlovakat tenyésszenek akár saját versenyzőik számára, akár értékesítési célra.

- Azt gondolom, hogy ez a kettő ki kell, hogy egészítse egymást, tehát nem lehet azt mondani, hogy vagy ezt csináljuk, vagy azt.

A mai modern használatnak és génmegőrzésnek is megfelelő állományt kell tartanunk.

Nonius XIV-25 Csanád
Fotó: Csatlós Norbert
Húsz mezőhegyesi kancacsalád volt valaha, ebből sajnos 11 kihalt tőlünk függetlenül is az idők során. Azt a kilenc mezőhegyesi kancacsaládot, amik léteznek fenntartjuk, illetve a 12 népies kancacsaládból is igyekszünk minél többet megtartani. De nagyon sok kancánk nem kancacsaládos, ugye korábban nem volt zárt a törzskönyv, és egyébként pont a legjobb kancáink ezekből a nem kancacsaládos állományokból vannak - tette hozzá a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lótenyésztési osztályvezetője.

- 34 tenyészkancával tenyésztünk jelenleg. Azt lehet mondani, hogy ennek nagyjából a fele olyan, aki produkált már olyan ivadékot, hogy a sportban, a fogatsportban kipróbált, eredményes egyed lett belőle.

Tehát azt tudom mondani, hogy nagyjából a kancáknak a fele esetében arra törekszünk, hogy elsősorban a sportcélt szolgálja ki, természetesen a fogatsportról beszélek itt.

A másik felét viszont igyekszünk megtartani, mivel a kancacsaládok megőrzése is ugyanolyan fontos, illetve nem is lehet minden esetben megmondani, hogy na az a kancacsalád inkább egy kevésbé sportos típusú csikót fog adni. Ez a 34 kancás állomány megfelelő.

Stageorgia és Revanzs M
Fotó: Csatlós Norbert

A sportlótenyésztés eredményességét mutatja az a 2020. május 5-én született csikó, Revanzs M, amely alig pár hónaposan már díjnyertes volt.

Észtországból jelentkezett is rá egy vevő, de a ménesbirtok szakemberei és vezetői úgy döntöttek, hogy az állatnak az országban kell maradnia. A tenyésztési munka pedig a génmegőrzésnek és sportcéloknak megfelelően tovább folyik.

- Nóniusztenyésztésben ahogy említettem ez a 34 kanca, amivel tervezünk tovább tenyészteni. Jövőre is 3-4 mént fogunk használni, elsősorban nóniusz fajtájúakat, de amennyiben olyan sportló mén kerül képbe, akkor néhány kanca esetében érdemes cseppvérkeresztezési céllal azt kipróbálni. A magyar sportló fajtában pedig 10-12 kancával tenyésztünk, ott kifejezetten csak célpárosításokról beszélhetünk. Díjugratás céljára elsősorban - tehát amely nekünk a fő fókuszunk a sportlótenyésztésben -, igyekszünk mélyhűtött import szaporítóanyagból minél többet előállítani, hiszen azokra van kereslet, ahogy ezt láttuk a mostani csikó, Revanzs M esetében is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

This is me - Schmidt Anita a felnőtt magyar bajnok

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elmaradt a szeptemberre tervezett díjlovagló országos bajnokság, azaz a Magyar Országos és Fiatal Lovak Bajnoksága, végül azonban október 9–11-én megrendezték az eredeti helyszínen, a Nemzeti Lovardában. A bajnoki címek alakulása a verseny végéig nyitott volt, sok kategóriában nagyon szoros eredmények születtek.

A muraközi ló - Egy fajta kialakítása

A muraközi ló hazánk kiemelkedő értékű hidegvérű lova, egykoron a belga vérrel nem keresztezett hidegvérű ló neve. Mára a klasszikus magyar hidegvérű ló egyik típusa, mely kisebb testtömegű, finomabb felépítésű, elegánsabb megjelenésű, gyorsabb mozgású és kitartóbb munkavégzésű más típushoz képest.

Jó pedigré, jó teljesítmény

Mezőhegyesen a nóniusz fajta génmegőrzési feladatai mellett sportlótenyésztés folyik. A nóniuszokat tiszta vérben fogatsportra tenyésztik, a magyar sportlovak esetében a cél a díjugrató pálya. A nóniusz tenyészszemlék élmezőnyében mindig vannak mezőhegyesi lovak, de a sportlótenyésztés is egyre jobb eredményeket mutat.

Mihály, a kecske légyottjai és háreme

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. Korábban kecskéink hétköznapjairól, az ellésről, majd a fejés nehézségeiről írtunk, most pedig arról, hogyan és miért került igazi földi paradicsomba Mihály, a bakunk.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba

A szabad természetben már kipusztult európai bölények (Bison bonasus) két, eddig állatkertekben élő egyedét telepítették vissza a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált program keretében egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre.

Állattenyésztők napja – a magyar mezőgazdaság új ünnepe

Egyhangú szavazással fogadta el a magyar Országgyűlés az állattenyésztők napjáról szóló parlamenti indítványt. Az Agrárminisztérium által támogatott kezdeményezés nyomán ezentúl szeptember 29-én, Szent Mihály napján alkalom nyílik arra, hogy tisztelettel adózzunk az állattenyésztők áldozatos munkája előtt. Ez a nap a legeltető állattenyésztésben évszázadok óta a behajtás és a számadás ideje.

Robotizált istállóban nyugodtak a tehenek

2020. október 2-án hajtották be az első teheneket Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 2,7milliárd forintos beruházás keretében elkészült új tejtermelő istállóiba. A feltöltés azóta is tart. A folyamat végét pedig jövő év március-áprilisára becsülik a szakemberek, akkortól teljes kihasználtsággal termel majd a két, egyenként 440-440 férőhelyes robotizált istálló.