Back to top

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

Fotó: Pólya Dávid
Nagy István így foglalta össze az év gazdálkodási körülményeit: tavasszal 153 napos aszály sújtotta az országot – a kárenyhítés alapjául szolgáló rendeletet épp a héten írta alá a miniszter; a kora tavaszi fagyok következtében 85-87 ezer hektár gyümölcsösben voltak fagykárok, ami a gyakorlatilag elvitte a kajszitermést; az intenzív csapadék miatt 30-35 hektáron alakult ki belvíz. Az állattenyésztőknek az afrikai sertéspestissel, a madárinfluenzával és a gazdatársadalmat is érintő koronavírus-járvánnyal kellett szembenézniük.

A vírus miatti pánik pedig a fogyasztói vásárlási szokásokat is átalakította, a gazdák azonban helytálltak, ami az agráriumot stratégiai ágazattá emelte – mondta a miniszter, aki megjegyezte, míg különböző szolgáltató vagy ipari szektorok megállhattak a járvány idején, a mezőgazdaságnak működnie kellett.

Nagy István hangsúlyozta, az Agrárminisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozta a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot. Ennek keretében a kormány 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. Az ágazatban a stabilitás megteremtése, a munkahelyek megmentése és az élelmiszer-termelési kapacitások védelme volt a cél: a 12 meghirdetett kiírásra több mint 35 ezer kérelem érkezett.

A miniszter elmondta: a koronavírus-járvány miatt középpontba került a hazai termék, több fogyasztást ösztönző kampányt is tartottak, elindult a palackposta.hu, a munkaszuret.hu, újra nyitották a helyi piacokat, a nemzeti parkok intenzíven bekapcsolódtak a hazai turizmusba.

Fotó: Pólya Dávid
A helyi gazdaság erősítésére a miniszter tájékoztatása szerint 1560 milliárd forint értékben jelentettek meg pályázatokat a vidékfejlesztési programban, 1455,3 milliárdra már megszülettek támogatói döntések, 18 felhívás még nyitott.

Több mint 200 ezer kérelmet bíráltak el eddig, ezek 72 százaléka nyert. A források 62 százalékát beruházásokra különítették el.

Az ASP miatt a járványvédelmi nívó emelésére 5,5 milliárd forint jutott, a kertészeten alapuló termékpályán 30 milliárd forint pályázati forrás nyílt meg. 3 milliárd forint támogatást különítettek el a helyi piacok, és 2,5 milliárdot a kis élelmiszerfeldolgozó üzemek nyitásának elősegítésére. Az ellátás biztonsága érdekében támogatják a sertéságazati nagy beruházásokat ugyanúgy, mint az egészen kicsi, helyben értékesítő gazdálkodókat is – erre 5,5 milliárd forint jut.

A 2019 szeptemberében indult beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programba augusztus végéig bevett hitelek összege elérte az 57 milliárd forintot. Ez Nagy István szerint azt mutatja, hogy a gazdák céltudatosak, határozott elképzeléssel rendelkeznek, bíznak a jövőben és vállalkoznak.

A törvényalkotási munkák közül a miniszter kiemelte, hogy Európában először Magyarországon sikerül bevezetni és megvalósítani az új mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert, amely a kiszámíthatóságot segíti.

Nagy jelentőségűnek nevezte a családi gazdaságokról és az őstermelők egyszerűsített adózásáról szóló törvényjavaslatot, melynek parlamenti vitája most zajlik.

A törvény 290 ezer őstermelőt és 83 ezer családi gazdaságban dolgozót érint, és azt szolgálja, hogy az emberek megmaradjanak vidéken, hogy a föld legyen megművelve és a családi gazdaságok generációkon át működjenek - mondta.

Nagy István beszámolt arról is, hogy benyújtás előtt van az új bortörvény, amely az ágazat átláthatóságát szolgálja, hogy mindenki azonos versenyfeltételek mellett tudjon gazdálkodni. Az adminisztrációs terhek csökkenésére szolgál majd az e-pince rendszer, amelynek indulása 2021 augusztusában lesz.

Fotó: Pólya Dávid
A termeléshez között támogatásokról szólva a miniszter ismertette: 2019 októbere óta egy év alatt 796 milliárd forint agrártámogatást fizetett ki a Magyar Államkincstár.

A gazdálkodók idén 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be az ötmillió hektáros mezőgazdasági területre, október 16-ától pedig megindult az előlegek kifizetése.

Az európai uniós közös agrárpolitikára vonatkozó megállapodásról szólva Nagy István úgy fogalmazott: a tanácsban hosszas viták után sikerült megteremteni azt az egyensúlyt, amely megóvja teremtett világ minőségét, és lehetővé teszi az eredményes, versenyképes gazdálkodást a jövőben is. Az közös agrárpolitikáról az európai parlament is kialakította álláspontját és még hátra van a végső egyeztetés a tanács, a parlament és az Európai Bizottság egyeztetése – ezen alakul majd ki a 2023-27-es időszakra szóló KAP rendszere.

Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Elborzasztó körülmények egy sütőipari üzemben

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat – többek között penészes helyiségeket, eszközöket – tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben november közepén a Nébih szakemberei. A sütőüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az általános szennyezettség, továbbá a jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.