Back to top

Öko-minigazdaság asztalmagasságban

Megesik, hogy a kertünk nem igazán alkalmas zöldségtermesztésre. Lekövezett az udvar, rossz minőségű a talaj, kicsi az alapterület, városi környezetben, vagy épp egy közintézmény udvarán vagyunk. Semmiről sem kell lemondanunk! Függetleníthetjük magunkat a talajtól, sőt akár erkélyen is gazdálkodhatunk.

Vegyszermentes, környezetbarát konyha-, dísz-, vagy fűszereskertet létesíthetünk asztalmagasságban. A magaságyás nemcsak a derekat kíméli azáltal, hogy a kertészkedéssel járó folyamatos hajlongást kiküszöböli, hanem számos más előnnyel is kecsegtet. Jobban rálátunk a növényeinkre. A behatárolt kis felületnek köszönhetően minden növény személyes ismerősünk lesz. A fokozott odafigyelés mellett az eredmény nem marad el!

A magaságyás készülhet kőből, fából, fémből és téglából is

Hamarabb észrevesszük, ha szárazságtól lankadnak a növényeink; könnyebben és előbb feltűnnek a kártevők, kórokozók.

Tökéletes környezetet és kiváló feltételeket teremthetünk szinte bármely növény számára. A szezont is korábban kezdhetjük. Ha süt a nap, akkor az oldalfalak is felmelegszenek, velük együtt pedig a közeg is előbb átmelegszik. A termesztőközeg alkotóelemeinek szakszerű rétegezésére, öntözés hatására bomlási folyamatok indulnak el benne, amely szintén hőt termel. A termesztési időszak még tovább kitolható, ha íves pálcák és rájuk terített fóliapalást, vagy fátyolfólia segítségével melegággyá alakítjuk át őket.

Kertünk tervezésekor a gyakorlati megfontolásokon túl még valamivel érdemes foglalkoznunk, ez pedig nem más, mint az esztétikum.

A magaságyások nagyon hangsúlyosak a kertben, akár térmegosztóként, határoló elemként is használhatók, ezért a többi elemmel összhangban alakítsuk ki és helyezzük el őket.

Az ágyáskeret készülhet fából, kőből, nagyobb beton térkőkockákból, téglából, fémből, műanyagból, de még gumiabroncsból is. Kialakításához használhatunk dróthálót vagy vesszőfonatot. Ízlésünk és pénztárcánk határozza meg, hogy miből készül a magaságyás. Építhetjük saját magunk, de válogathatunk kereskedelemben kapható előre­gyár­tott verziók közül is. Új életre kelhetnek kidobásra ítélt használati tárgyaink: kimustrált fürdőkád, rozsda ette talicska, vagy az egykori homokozó. Természetesen minden anyagnak adódik előnye és hátránya is.

Az acél, az alumínium, a műanyag egyszerűen szerelhető, pontosan illeszkedő, ellenálló, hosszú élettartamú és a felületkezelésének köszönhetően már szemet gyönyörködtető kivitelben is kapható.

A kő mindenképpen javaslott. Időjárásálló, a meleget is tartja és a stabil kőkosarakból álló magas­ágyás ökologikus, víz­áteresz­tő szerkezetének köszönhetően új életteret teremt állatok és növények számára egyaránt. A fából készült megoldások általában olcsóbbak, könnyebben mozdíthatók, személyre és méretre szabhatóbbak, jól illeszkednek a filagóriákhoz, apácarácsokhoz, kerti lugasokhoz. A keményfák, pl. a tölgy vagy a dió drágábbak, de cserébe az élettartamuk kezeletlenül is legalább 10 év. Olcsóbb, de kevésbé tartós megoldást jelent a fenyő fűrészáru. A fából készült elemek legnagyobb ellensége a nedvesség, ezért védelmükre fokozottan oda kell figyelni. A favédő felületkezelést követően, a belső részeket vastag fóliával, agroszö­vettel bélelhetjük, hogy a fa ne érintkezzen közvetlenül a talajjal.

A négyzet vagy téglalap alakú megoldások a legegyszerűbbek és a legkisebb helyigényűek, de „U” alakú vagy lépcsős megoldások is léteznek.

Az ágyás magasságának meghatározásakor tudnunk kell, hogy milyen növényt szeretnénk termeszteni benne. A legtöbb növény számára 20–30 cm vastag termőréteg elégséges, mégis derékmagasságunkhoz a 70–100 cm-es magasság illeszkedik. A szélesség, ha az ágyást csak egyik hosszanti oldaláról tudjuk jól megközelíteni, akkor 70 cm legyen; míg ha minden oldalról el lehet végezni az ápolási munkákat, akkor akár 140 cm széles is lehet.

Az előrelátóan tervezett magaságyás kialakításánál gondolni kell a nem kívánatos élőlényekre is. A csigák ellen érdemes kifelé görbülő peremet szerelni az ágyás szélére, vagy 2 cm széles rézszalagcsíkot körbefuttatni rajta.

Az alulról támadó rágcsálók, pockok, vakondok ellen geotextíliával bélelhetjük az ágyást, vagy a talaj felszínére aprószemű dróthálót fektethetünk.

A magaságyás talán legnagyobb előnye, hogy a termeszteni kívánt növény igényeihez igazítva mi szabályozhatjuk a föld minőségét. Alapszabály, hogy alulra vízelvezető drén­ré­teg kerüljön, ez lehet kavicsból is, de praktikusabb metszéskor a feleslegessé vált ágakból, gallyakból, egyéb durva zöldhulladékból összeállítani. Efölé félérett komposzt, levágott fű, lomb, kerti nyesedék kerülhet. Majd kerti föld, és végül legalább 20–30 cm vastag termőréteg, általában virágföld, tőzeg, érett komposzt vagy azok keveréke.

A magaságyásban minden növény megtalálhatja kedvező életfeltételeit. A gazdaságosságra való törekvés érdekében a vegyes­kultúra elvét követve, zöldségnövényeket, egynyári virágokat, szamócát is ültethetünk színes kavalkádban. Külön ágyásba kerülhetnek évelő dísz- és fűszernövények is.

Törekedjünk az állandó helykihasználásra. Érdemes a magvetés mellett (pl.: saláta, hónapos retek, kapor, spenót) a palántázást is választani.

A magaságyás esetében nagyobb a kertész felelőssége. Jobban oda kell figyelni az öntözések gyakoriságára, a tápanyag-utánpótlásra, mert a gyökerek ebben az esetben nem tudnak a mélyebben raktározott víz- és tápanyag-készletekhez hozzáférni, csak abból gazdálkodhatnak, amit tőlünk kapnak. A rétegek hőtermelő képessége 5–7 év alatt kimerül, a talaj szerkezete fokozatosan összeesik, pótlásáról gondoskodni kell.

Kis Krisztiánné

okleveles kertészmérnök

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Az év utolsó hónapjának növénye: a pálmaliliom

A Holland Virágiroda a Yuccát, másnéven pálmaliliomot választotta december hónap növényének. A következő évtől a Virágiroda szakít a sok éves hagyománnyal, többé nem havonta fogja megnevezni a célzott reklámkampánnyal támogatott növényeket, hanem szezononként állít össze trend kollekciókat.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Függőleges kertek Indiában

Hosszú ideje nagy kihívás, hogy kielégítsék India robbanásszerűen gyarapodó lakosságának élelmiszerigényét. Egyik lehetséges megoldás lehet erre a függőleges (vertikális) farmok létrehozása.

Ellenőrzi a Nébih a biomassza-termelőket

2020 szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat. A célirányos vizsgálatok során – a Magyar Államkincstár által szolgáltatott adatokat alapul véve – a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei.

Itt a kertrendezés és a faifjítások ideje

Az ősz a legalkalmasabb hónap arra, hogy kertünkben nagyobb munkákat elvégezzünk. Néha szükség van nagyobb volumenű változásokra, megújulásra a kertben is. A fák, cserjék egy része idővel elöregszik, felkopaszodik ám ezeket egy ifjító metszéssel újra jó kondícióba hozhatjuk.