Back to top

Őszi határszemle Mezőhegyesen

Októberben közel 80 mm csapadék hullott, szemben a megszokott 37 milliméterrel, ez igencsak megnehezítette a betakarítási, talajművelési, illetve vetési munkálatokat Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt földjein is. A betakarítás és a vetés is lassan befejeződik, a szántást Katalin-napra szeretnék elvégezni.

A mezőhegyesi határ 2020 októberében
Fotó: Csatlós Norbert

A nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területein a hibridkukorica betakarítása és betárolása a vetőmagüzemben szeptember végére befejeződött, jelenleg tart a feldolgozás, amely folyamatosan a vevői igények alapján történik és várhatóan 2021. március 15-ig fejeződik be.

Az áru- és takarmánynövények – napraforgó, szója és szemes kukorica betakarítása az esők miatt nagyon elhúzódik.

A gazdaságban október 23-án fejezték be a napraforgó betakarítását. 1170 ha területen magas olajsavas fajtákat termesztettek - 3,16 t/ha lett az átlagtermés.

A mezőhegyesi határ 2020 októberében
Fotó: Csatlós Norbert
A takarmánykukorica 619 hektárnyi területéből ugyancsak október 27-ig 294 hektárt takarítottak be (hátra van még: 325 ha). Az eddigi átlagtermés 11,3 t/ha.

A ménesbirtokon kétféle hasznosításra termesztettek szóját, amelynek az aratása elhúzódik. Takarmánynak 881 hektárt vetettek, ebből október 27-ig 490 ha-t arattak le, itt az átlagtermés eddig 3,44 t/ha. Ahogy azonban a szakemberek mondják, az előző évekhez képest kevesebb termést a 10%-os árnövekedés kompenzálja.

235 hektáron szóját vetettek idén vetőmagnak. Ebből ugyancsak október 27-ig 145 hektárt takarítottak be (hátra van még: 90 ha). Az eddigi átlagtermés: 3,83 t/ha.

Szeptember 20-án kezdték a vetést Mezőhegyesen. Október 28-ig az őszi árpa vetését fejezték be. Ezt a növényt elsősorban vadjárta területeken termesztik. Az elvetetett 205 hektár 34 százaléka vetőmag, a fennmaradó 66% takarmány.

Fotó: Csatlós Norbert
A tervezett 1500 hektár őszi búzából 1038 hektárnyi területet már elvetettek (hátra van még: 462 ha). A technológiáról Isaszegi Norbert termelési igazgatótól megtudtuk, hogy csökkentett csíraszámmal sekélyebbre vetettek. A vetésterület 23 százaléka vetőmaghasznosítás, 77 százaléka pedig az évek óta megszokott takarmány-, illetve étkezési búza.

A takarmánynövények, a lucerna és a takarmányfű magja már október első heteiben a földbe került.

Tart az őszi talajelőkészítés is: a szervestrágya-szórás, a talajlazítás, az évelő gyomok elleni gyomirtás. Isaszegi Norbert tájékoztatása szerint 5300 hektárnyi területet szeretnének szántani, amit Katalin-napra szeretnének befejezni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Árutőzsde: Ismét emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Csomagolóanyag kukoricából

Műanyagot helyettesítő anyag kifejlesztésén dolgoznak lengyel kutatók, amelynek fő összetevője a kukorica, és a kifejlesztett biopolimer egy év alatt teljesen lebomlik.

Téli madáretetés tudnivalói

A nyirkos, ködös ősz beköszöntével apró énekesmadaraink meghúzódva a fák és bokrok rejtekében, próbálják átvészelni a zord időjárást, amelyet a hamarosan érkező tél cúgja tetőz majd. Felelősségteljesen kell gondoskodnunk róluk és etetésükről, mert a hó és fagy lepte tájon alig találnak majd élelmet maguknak. A madáretetők kihelyezéséről és helyes használatukról szolgálunk néhány tanáccsal.

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

A kukorica 80 százalékát betakarították Zala megyében

A 29 ezer hektáron termelt kukorica csaknem 80 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti termésátlag 8,6 tonna - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Országszerte fagyok jönnek

Bár az elmúlt egy hét során az ország nagy részén nem sok csapadék hullott, inkább csak szitálás, illetve gyenge eső fordult elő, de a talajok nem sokat száradtak, szikkadtak, továbbra is igen sáros felszín nehezíti a mezőgazdasági munkákat a keleti országrészben, és a Dunántúlon is többfelé.

Tovább drágulnak az élelmiszerek

Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.