Back to top

Új vadfajjal bővült a vadászható vadfajok listája

Az október 27-ei Magyar Közlöny 231. számában megjelent az egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló 52/2020. (X. 27.) AM rendelet. A Vadászati törvény módosuló végrehajtási rendelete alapján változott a vadászható vadfajok listája és egyes vadfajoknál a vadászati idény is.

A módosítás szerint Magyarországon vadászható vadfajjá válik a vörös fogoly (Alectoris rufa), de vadászata feltételekhez kötött. Vörös fogoly csak vadászati hasznosítás céljából bocsátható ki vadászterületre.

A kibocsátásra szeptember 1. és február utolsó napja között kerülhet sor, ugyanakkor vadászni egész évben lehet majd rá.

Ellenben tilos a vörös fogoly kibocsátása ott, ahol az őshonos szürke fogoly természetes állománya állandó jelleggel él.

Fotó: Wikipédia

Egyébként erről korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az idei FeHoVa megnyitóján már tett említést, miszerint a vadászható apróvadfajok színesítése érdekében a vörös fogoly itthoni vadászhatóvá tétele napirenden van.

Hozzátette: kizárólag nem invazív fajról van szó, tisztán gazdasági megfontolásból került előtérbe a vörös fogoly, levéve a terhet a szürke fogoly vadászatáról, amelynek hazai állománynagysága több, mint tragikus.

A vörös fogoly Nyugat-Európa madara. Betelepítették már Angliába és több öreg kontinensbeli országba is. Testhossza 32-34 cm, szárnyfesztávolsága 45-50 cm, testtömege 400-500 gramm.

Csőre, szemgyűrűje és lába piros. Homloka szürke, torka fehér, fekete kerettel, nyaka feketén mintás. Szárnyain függőleges barna minta van. A szürke fogolyhoz hasonlóan csapatokban él, azonban összeverődésük nagyobb területre koncentrálódik, mint a szürke fogoly esetében. A költési időszak április és augusztus között van. Évente egyszer költ, de sarjúfészket épít. A talajra rakott fészekbe 10-20 tojást rak, a csibék kb. két hónap múlva lesznek kifejlettek.

Vadászati törvény módosuló végrehajtási rendelete alapján változnak a vadászati idények is.

A gímszarvas borjú szeptember 1-től nem február, hanem április végéig lesz vadászható, míg az eddig szeptember 1. és február utolsó napja között elejthető muflonkosra egész éven át tartó vadászati idényt határoztak meg. A módosítások a kihirdetést követő 5. naptól, vagyis 2020. november 1-től hatályosak.

Szlovákiában is módosították a vadászható vadfajok listáját.

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyta a 2020/2021-es vadászati évre vonatkozó farkas elejtési kvótát. Eszerint 50 farkas elejtését engedélyezik, amely mennyiség nem mondható soknak – szakértők véleménye szerint kifejezetten kevés – figyelembe véve a faj Szlovákiában élő jelenlegi törzsállományát. A kvóta teljesítésére két és fél hónapos vadászati idényt határoztak meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egyenrangú társak

Hűség. Talán a legkifejezőbb szavunk a kutyára. Már ősidők óta az ember hű társa, ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolatában, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Amellett, hogy családtagok, a fajtáktól függően munkákra is használhatók, gondoljunk csak az őrző-védő, terelő, terápiás, vakvezető, szánhúzó vagy hadi kutyákra, és persze a vadászkutyákra.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Kulináris élmény, egyenesen az erdőből

Hamarosan országos hálózatú áruházláncban is elérhetők lesznek a VADEX Zrt. vadfeldolgozójából származó termékek.

Robotokkal űzik ki a medvéket a gazdaságoktól Japánban

Nem csak a Kárpát-medencében, Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

Erdei építmények

Vörösné Baracsi Erzsébet 1980-ban végzett a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem faipari mérnöki karán, az Iparművészeti Főiskola Belsőépítész szakán pedig 1986-ban vette át diplomáját. Az erdészetek közül legelőször a Pilisi Parkerdő Zrt. kereste meg, a Sikárosi Vadászház belsőépítészeti munkálatait tervezte meg.

Madárodúk az arborétumban

A NYÍRERDŐ Zrt. is részt vesz a 2021-es "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás országos madárodú kihelyezési programjában. Ennek részeként a Debreceni Erdészet által fenntartott Erdőspusztai Tájháznál, az Arborétum területén raktak ki madárodúkat és etetőket. Ebben a Debrecen-Bánki Református Általános Iskola 2. osztályos tanulói is segítettek.

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.