Back to top

Sansevieria a november hónap növénye

Könnyen gondozható szerény igényű növény, nevelésével senki nem tud kudarcot vallani. Ráadásul az utóbbi években újra divatba jött, egy mutatós kaspóban minden modern otthon trendi kiegészítője lehet.

Az agávefélék családjába tartozó növény eredetileg a Afrika trópusi területeiről származik, de rokonai Ázsia trópusi területein és Madagaszkártól Indiáig is őshonosok. 

Fotó: www.pixabay.com
Nevét állítólag Raimondo di Sangro hercegről kapta, aki az olasz San Severo városában élt a 18. században. A sansevieria közismert dísznövény, szobanövény, sokan anyósnyelvként, vagy tigrisnyelvként ismerik. 

 Utóbbi években rengeteg új nemesítésű fajtája jelent, az egyik legismertebb a Sansevieria trifasciata, Laurentii fajta, amelynek hosszú, zöld leveleit mutatós aranysárga szegély keretez. A Sansevieria cylindrica külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek. Sokszor összefont levelekkel árusítják ezt a fajtát. Az eredeti elterjedési területén, a bennszülöttek a növény erős rostjaiból íjhúrt készítettek.

A NASA egyik kutatása szerint az anyósnyelv nagyon hatékonyan tisztítja a levegőt, megköti a szén-dioxidot, továbbá jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből.

Nagyon könnyen kezelhető szívós, mutatós szobanövény. Fényigényes, bár a tűző napra téve a levelek perzselődhetnek. Az átmeneti fényszegénységet is jól tűri.

Fotó: www.pixabay.com
Eredeti élőhelyének megfelelően, szukkulens jellegéből adódóan nem vízigényes növény, a túlöntözés sokkal nagyobb károkat okoz, mint az átmeneti kiszáradás. Kiválóan bírja a száraz levegőt.

Átlagos talajigényűek, de növekedési időszakban tápanyagigényesek.

Lakásban tartott több éves tövek virágozhatnak is, fehér, halványzöld apró virágjai fürtökben fejlődnek. Rizómáival gyorsan terjed, de levéldugványról is könnyen szaporítható.

A változatos méretű és mintájú levelekkel díszítő Sansevieria újra divatba jött. Letisztult formájához illő, egyszerű vonalvezetésű, fehér vagy világos színű kaspóban a modern, fiatalos otthonok nélkülözhetetlen és hálás szobanövénye lehet. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Függőleges kertek Indiában

Hosszú ideje nagy kihívás, hogy kielégítsék India robbanásszerűen gyarapodó lakosságának élelmiszerigényét. Egyik lehetséges megoldás lehet erre a függőleges (vertikális) farmok létrehozása.

Ellenőrzi a Nébih a biomassza-termelőket

2020 szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat. A célirányos vizsgálatok során – a Magyar Államkincstár által szolgáltatott adatokat alapul véve – a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei.

„Műsorgyártás” az etyeki Rókusfalvy Birtokon

Talán az ifjúi lelkesedést mára lehiggasztotta a hétköznapi munka, de tudatosan, hazai és nemzetközi szinten szerzett ismeretek alapján halad előre. Az édesapjával együtt töltött sok-sok órának is köszönhető, hogy „hazajár” Etyekre, otthonosan érzi magát a vállalkozásban. Apa és fia számít egymásra.

Nagyobb gyökér, magasabb növény

A szabadban a gyorsuló klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek, beltéren pedig a fajoknak nem megfelelő körülmények gyakran csökkentik a növények díszítőértékét. A számukra kedvező környezeti tényezőkön túl a növények nagyobb gyökérzete segíti a tápanyagok felvételét, és fokozza a szárazságtűrést.

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.