Back to top

Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Az EU összeállította azon invazív behurcolt fajok listáját, amelyeket nem, vagy csak korlátozottan szabad kereskedelmi forgalomba hozni, illetve kertekbe ültetni. Jelenleg a bonni székhelyű Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium (BMU) ezen növényfajokkal kapcsolatos pontos cselekvési tervek meghatározásán dolgozik. A listán olyan jól ismert növények szerepelnek, mint a bálványfa, a medvetalp, a bíbor nebáncsvirág, a tollborzfű vagy az óriásrebarbara.

Svájc, még szigorúbb lépéseket tett az invazív neofita fajok visszaszorítása érdekében, és sokkal átfogóbb növénylistát állított össze, amelyek számos, a kertekben gyakran ültetett dísznövényt is tartalmaznak.

Fotó: www.pixabay.com
Így például a feketelistán szerepel a kanadai aranyvessző vagy az ecetfa. Egy másik, egy úgynevezett megfigyelési listán azok a növények szerepelnek, amelyek értékesítésre nem ajánlottak, vagy csak konkrét előírások mellett árulhatóak. Ilyen például a nyári orgona, amelynek koffeintartalmú nektárja állítólag veszélyes egyes pillangófajokra, valamint a kopasz őszirózsa, a babérmeggy és az akác.

A svájci kertészeti árudák máris a saját bőrükön tapasztalják az előírások következményeit. A Lubera online kertészeti áruház több mint 50 növénnyel szűkítette a kínálatát a rendelet miatt. A helyi környezetvédelmi hivatal előírásainak megfelelően minden növényen többnyelvű címkével kell jelölni és felhívni a vásárló figyelmét a növény veszélyességére. Az online kertészet szerint ez azonban technikailag nem kivitelezhető már a címke mérete miatt sem, és az értékesítést sem támogatja, hiszen egyetlen ügyfél sem szeret "veszélyes" növényt vásárolni.

Figyelemre méltó a különbség egyébként az EU-lista és a két svájci lista között, hogy a Pennisetum setaceum (Tollborzfű) és a Gunnera tinctoria (Óriás rebarbara) szerepel az EU-listán, míg a svájci listákból hiányoznak.

Ecetfa
Fotó: www.pixabay.com
Még ha jelenleg az EU-listáján nem is szerepelnek olyan növények, mint például a hóbogyó, vagy csillagfürt, ezeket a növényeket érdemes körültekintően ültetni, mert amennyiben kikerülnek a természetbe a kertekből, akkor később felkerülhetnek az invazív fajok listájára. Azt, hogy az invazív neofiták visszaszorítására vonatkozó uniós cselekvési terv a gyakorlatban hogyan fog kinézni, csak a következő években fogják meghatározni. Ha azonban népszerű és ismert dísznövényeket EU-szerte ki kell vonnia a faiskoláknak és kertészeti árudáknak a forgalomból, az valószínűleg nagy ellenállást fog kiváltani.

 

Forrás: 
www.dega-gartenbau.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szervezésében tavaly Változások a technológiákban címmel meghirdetett szemináriumsorozat idén is sok izgalmas témát ölelt volna fel, ám a járványügyi helyzet csak egyetlen rendezvény megtartását tette lehetővé. A novemberi szakmai napon a jövő évi egynyári-,balkon-,évelőnövény-és krizantémidényre való fölkészüléshez adtak tanácsokat a szaporítóanyag-forgalmazók.

Az áruházláncok megsértődtek, a gazdák felháborodtak és traktorba ültek

Traktorokkal vonultak a német gazdálkodók néhány áruházlánc központi raktárához, és állták el a bejáratot, ezzel tiltakozva egyrészt a láncok árpolitikája ellen, másrészt így adva hangot annak, hogy felháborodtak a láncok felsővezetői által Angela Merkelnek írt levél tartalmán.