Back to top

Kampány a női mezőgazdasági termelők támogatásáért – nyerési lehetőséggel

A Trimble, a mezőgazdaság egyik technológiai vezető szereplője bejelentette, hogy 100 ezer USD összegű adománnyal támogatja a CARE globális szegénység elleni küzdelemben részt vevő nonprofit szervezetet, annak „(N)Ő táplálja a világot” című programját. Ezzel a társaság 50 millió nő és fiatal, kistermelő és családja számára az élelemhez és táplálkozáshoz való hozzáférés javítására törekszik.

A támogatás Afrika, Ázsia és Latin-Amerika több mint 76 országába jut el. A kampány során a Trimble várja alkalmazottai, kereskedői, vásárlói és a nagyobb mezőgazdasági közösségek adományait annak érdekében, hogy a vidéki közösségek fejlődhessenek.

„Mint a mezőgazdaság iránt mélyen elkötelezett vállalat, büszkék vagyunk arra, hogy erősítjük a CARE programot a „(N)Ő táplálja a világot” kampányon keresztül” – mondta Jim Chambers, a Trimble mezőgazdasági divíziójának alelnöke és vezérigazgatója.

„Ezen kívül a fejlődő országokban a nők szerepének erősítése a Trimble Alapítvány egyik elsődleges fókuszterülete, ez a kampány lehetővé teszi, hogy mezőgazdasági vállalkozásaink megfeleljenek ennek a küldetésnek. Nagyon fontos számunkra, hogy támogassunk olyan programokat, amelyek összekötik a nőket a gazdaságuk, a családjuk és a közösségük sikeréhez szükséges erőforrásokkal.”

A „(N)Ő táplálja a világot” kampány világszerte erőforrásokat és képzést biztosít női mezőgazdasági termelőknek, hogy biztosítsák számukra a gazdaság termelékenységének és hatékonyságának növeléséhez szükséges eszközöket, amelyek javíthatják a terméshozamot és a jövedelmet.

A nők szerepvállalásának, az erőforrásokhoz és a piacokhoz való hozzáférés javításával ez a projekt pozitívan hozzájárul az élelmiszerekhez való hozzáféréshez és a táplálkozáshoz, ugyanakkor megsokszorozza a mezőgazdaság szerepét a vidéki közösségekben – áll a Trimble közleményében

„Az élelmiszer- és táplálkozásbiztonságot tovább súlyosbítja a COVID-19, mivel az ellátási láncok megszakadhatnak és a piacok bezárulhatnak” – mondta Juan Echanove, a CARE Élelmiszer- és Vízügyi Rendszerek vezető igazgatója. „A válság elkerülése érdekében a világjárványra adott válasznak foglalkoznia kell az élelmiszer- és táplálkozásbiztonsággal, különösen a legkiszolgáltatottabbak és a legszegényebbek, azaz különösen a nők és a lányok körében. Egy olyan globális mezőgazdasági partner támogatása, mint a Trimble, lehetővé teszi számunkra, hogy még több közösségnek segíthessünk ezekben a nehéz időkben is, olyan új célcsoportot elérve, amelyik osztozik a szegénység elleni küzdelmünkben”.

A CARE kampányának keretében 2020. november 1-30. között van lehetőség adományozni a Trimble webhelyén.

A Trimble a befolyt adománnyal azonos összeget ajánlott fel, 100 ezer USD értékig, az adományozók között pedig egy GFX-750™ kijelzőt és NAV-900 csomagot sorsol ki.

Az adományozáshoz és a nyerési lehetőségért látogasson el a https://ag.trimble.com/hu/we-can-feed-the-world oldalra!

Forrás: 
Axiál közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

A vizsgált üzletek harmada vétett árfeltüntetési hibát 2020-ban

A fogyasztóvédelem tavaly mintegy ötezer bolt árfeltüntetési, áralkalmazási gyakorlatát ellenőrizte, a szakemberek közel 1700 helyszínen tapasztaltak hiányosságot. Termékekre vetítve jóval kedvezőbb volt az arány: a kereskedelmi egységekben vizsgált 600 ezer árucikknek mindössze 3 százalékánál merült fel kifogás.

Kimaxolt támogatások: 7537 milliárd forint a magyar vidék erősítésére

A Közös Agrárpolitika (KAP) első és második pilléres támogatásai, illetve a nemzeti társfinanszírozása révén 2027-ig 7537 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a mezőgazdaság és vidék fejlesztésére. Erről sajtótájékoztatón beszélt Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a Magosz elnöke.

Tizenhárom elektromos autóval gazdagodott a Szent István Egyetem járműparkja

Tisztán elektromos üzemű gépjárműveket és a töltésükre szolgáló töltőállomásokat szerzett be a Szent István Egyetem (SZIE) a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával, segítve ezzel az intézményi feladatok, ügyintézés ellátását.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Rendhagyó erdei iskolai év

Rendhagyó éven vannak túl a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. erdei iskolái. A koronavírus-járvány miatt a nyíregyházi Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola, a debreceni Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola, valamint az erdőgazdaság által üzemeltetett Hármashegyi Erdei Iskola egyaránt kevesebb gyereket fogadott, mint egy esztendővel korábban.

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.