Back to top

Csipkebogyó: kozmetikum és ketchup is készülhet belőle

Ahogy kezdenek megfakulni a természet színei és ritkul a táj, egyre könnyebb észrevenni a vörösen izzó vadrózsabokrokat. A csipkebogyó, ha kissé megkésve is, de még gyűjthető. Védettebb helyeken, erdei tisztásokon találhatunk még igen jó állapotban levőket, és bölcsen tesszük, ha szedünk ebből a hasznos és rendkívül finom eledelből.

A vadrózsa virága is ehető, salátákba, bólékba és sütemény díszítésnek is alkalmas
Fotó: wikipedia
Amikor megvalósul az együttműködés

A csipkebogyó igazából egy áltermés, mely a vacokból fejlődött ki, vagyis a valódi termések szőrképletekkel gondosan körülvéve a puhán bélelt belsejében kucorognak. Ezeket az aszmagokat vélik többnyire magoknak. Az emberiség több ezer éve használja a vadrózsák terméseit gyógyításra, a XX. század elején viszont már csak szolid érdeklődés mutatkozott iránta, majd miután Szent-Györgyi Albert felfedezte a C-vitamint, akkor került igazán rivaldafénybe.

Régóta köztudott, hogy a csipkebogyó gazdag C-vitaminban, valójában azonban jóval értékesebb és harmonikusabb a tápanyagtartalma.

Remek fejlesztés eredménye, amiben a vitaminok és az ásványi anyagok rendkívül hatékony együttműködése érhető tetten, ugyanis az aszkorbinsav jelenléte önmagában nem adna kielégítő magyarázatot arra, hogy miért olyan jelentős és elismert gyógynövény. Tartalmaz még A- provitamint, B-, E-, K-vitamint és rutint is. A rutin segíti a C-vitamin felszívódását, az E- vitamin pedig megvédi az oxidációtól. Jelentős a pektintartalma, - ami egyike a vízoldékony rostoknak - lassítja a C-vitamin kiürülését a szervezetből. Ezzel a sor még nem ért véget, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, cinket és jódot is.

A vadrózsa gyümölcse a csipkebogyó, országszerte mindenhol megtalálható
Fotó: wikipedia
Fontos a gondos tárolás

A csipkebogyó tárolása és feldolgozása különös gondosságot és szakértelmet igényel, ha a vitaminokat is szeretnénk megőrizni benne. A C-vitamin nagyon labilis és rendkívül érzékenyen reagál a hőre, a fényre, a vízre, az oxigénre, és a fémionok jelenlétére. Tehát a tárolás, szárítás, hőkezelés hatására mennyiségük drámaian csökken vagy teljesen elveszik.

A legcélravezetőbb, ha a begyűjtést követően mielőbb nyersen hasznosítjuk, addig pedig hűtőszekrénybe rakjuk.

Készíthetünk belőle szirupot mézzel, ecetet, gyógybort, fermentálhatjuk. A házilag történő szárítás elég bajos, mert az szívós külső rétege miatt egészben nagyon lassan szárad ki. Az alacsonyabb hőfokon, felvágva, lassan történő szárítás közben a benne munkálkodó enzimek szinte a teljes C-vitamin tartalmat lebontják. Vitatható, de a legjobb megoldásnak a gyors, magas hőmérsékleten történő szárítást tartják.

Nemes tulajdonságai

- fokozza a szervezet ellenálló képességét

- enyhíti a meghűlés, az influenza tüneteit, rövidíti a lefolyásuk idejét, kedvezően hat lábadozás idején

- antioxidáns

- gyulladásgátló, összehúzó, vérzéscsillapító hatással rendelkezik

- epehajtó, serkenti a máj működését

- támogatja a szívet, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomást

- stimulálja a mellékveséket

- fokozza a veseműködést, vízhajtó, segít hólyaghurut esetén, főzete vesekőoldó hatású, ezt követően lassítja a vesekő újraképződését

- hozzájárul az erek rugalmasságának, épségének megőrzéséhez

- hagyományosan használt reumás tünetek csillapítására, segít megtisztítani az ízületeket a lerakódásoktól

- étvágyjavító, és anyagcserét fokozó hatású

Amennyiben sikerül jó minőségű szárítmányra szert tenni, kétféle módon készíthetjük el.

Ha vitaminban gazdagabb italt szeretnénk, akkor legfeljebb langyos vízben áztassuk, és néhány óra múlva feltétlenül fogyasszuk el. Viszont ha az egész termést forró vízbe tesszük és főzzük egy keveset (3-5 perc), akkor ásványi anyagokban dús oldatot kapunk.

A vadrózsabokrok dúsan teremnek
Fotó: wikipedia
Ízletes és tápláló

Mennyei néhány csepp csipkebogyós balzsamecet a párolt vörös káposztához. A termés darabkái üde színfoltként jelennek meg a savanyított káposzta között, pikáns mártás és ketchup is készíthető belőle. A főzött szirup, lekvár inkább már csak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, de vitamintartalmat nem lehet ilyesmikkel pótolni. Jó viszont palacsintára, gofrihoz, más édességekhez, italokhoz, lehet belőle „gyümölcsbőrt” aszalni, vagy egyszerűen borba vagy pálinkába áztathatjuk a „bogyókat”.

A megtisztított friss termésből szépítő, bőrfeszesítő arcmaszk készíthető. A benne levő szerves savak (alma és citromsav) gyengéden leoldva az elhasznált fedőréteget megtisztítják a bőrt, majd ragyogóvá és selymesen simává teszik azt.

A csipkebogyó „magolaja” bővelkedik ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és esszenciális zsírsavakban (omega-3 és omega-6). Alkalmas forradások, hegek, foltok, striák halványítására. Sebgyógyító, nyugtató, puhító, ránctalanító, kiegyenlíti a bőr tónusát, csodálatosan táplálja az érzékeny, a száraz és az érett bőrt. Önmagában nagyon takarékosan kell bánni vele, mivel szérumként az arcra 1-2 csepp elegendő. Szinte bármelyik kozmetikai kencénkbe keverhetjük, legyen szó arckrémről, testápolóról, szappanról, vagy pakolásról. A legtöbb bőrtípus hálás lesz érte, de pattanásos bőr esetén azért óvatosan kísérletezzünk vele. Lehet próbálkozni a csipkebogyó bőrtípusnak megfelelő olajba áztatásával is.

Hamis csipkeolaj készítése

20 g csipkehúst áztassunk 2-3 hétig 2 dl avokádó olajba. Szűrés után töltsük egy makulátlanul tiszta, pumpás flakonba. Az arc és a nyak bőrének hidratálására, a ráncok kialakulásának késleltetésére valamint halványítására használhatjuk.

A csipkebogyó értékes gyógynövény, de sok hatóanyaga hőérzékeny
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.