A vadrózsa virága is ehető, salátákba, bólékba és sütemény díszítésnek is alkalmas Fotó: wikipedia
Amikor megvalósul az együttműködés

A csipkebogyó igazából egy áltermés, mely a vacokból fejlődött ki, vagyis a valódi termések szőrképletekkel gondosan körülvéve a puhán bélelt belsejében kucorognak. Ezeket az aszmagokat vélik többnyire magoknak. Az emberiség több ezer éve használja a vadrózsák terméseit gyógyításra, a XX. század elején viszont már csak szolid érdeklődés mutatkozott iránta, majd miután Szent-Györgyi Albert felfedezte a C-vitamint, akkor került igazán rivaldafénybe.
Remek fejlesztés eredménye, amiben a vitaminok és az ásványi anyagok rendkívül hatékony együttműködése érhető tetten, ugyanis az aszkorbinsav jelenléte önmagában nem adna kielégítő magyarázatot arra, hogy miért olyan jelentős és elismert gyógynövény. Tartalmaz még A- provitamint, B-, E-, K-vitamint és rutint is. A rutin segíti a C-vitamin felszívódását, az E- vitamin pedig megvédi az oxidációtól. Jelentős a pektintartalma, - ami egyike a vízoldékony rostoknak - lassítja a C-vitamin kiürülését a szervezetből. Ezzel a sor még nem ért véget, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, cinket és jódot is.
A vadrózsa gyümölcse a csipkebogyó, országszerte mindenhol megtalálhatóFotó: wikipedia
Fontos a gondos tárolás

A csipkebogyó tárolása és feldolgozása különös gondosságot és szakértelmet igényel, ha a vitaminokat is szeretnénk megőrizni benne. A C-vitamin nagyon labilis és rendkívül érzékenyen reagál a hőre, a fényre, a vízre, az oxigénre, és a fémionok jelenlétére. Tehát a tárolás, szárítás, hőkezelés hatására mennyiségük drámaian csökken vagy teljesen elveszik.
Készíthetünk belőle szirupot mézzel, ecetet, gyógybort, fermentálhatjuk. A házilag történő szárítás elég bajos, mert az szívós külső rétege miatt egészben nagyon lassan szárad ki. Az alacsonyabb hőfokon, felvágva, lassan történő szárítás közben a benne munkálkodó enzimek szinte a teljes C-vitamin tartalmat lebontják. Vitatható, de a legjobb megoldásnak a gyors, magas hőmérsékleten történő szárítást tartják.
Nemes tulajdonságai
- fokozza a szervezet ellenálló képességét
- enyhíti a meghűlés, az influenza tüneteit, rövidíti a lefolyásuk idejét, kedvezően hat lábadozás idején
- antioxidáns
- gyulladásgátló, összehúzó, vérzéscsillapító hatással rendelkezik
- epehajtó, serkenti a máj működését
- támogatja a szívet, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomást
- stimulálja a mellékveséket
- fokozza a veseműködést, vízhajtó, segít hólyaghurut esetén, főzete vesekőoldó hatású, ezt követően lassítja a vesekő újraképződését
- hozzájárul az erek rugalmasságának, épségének megőrzéséhez
- hagyományosan használt reumás tünetek csillapítására, segít megtisztítani az ízületeket a lerakódásoktól
- étvágyjavító, és anyagcserét fokozó hatású
Amennyiben sikerül jó minőségű szárítmányra szert tenni, kétféle módon készíthetjük el.
Ha vitaminban gazdagabb italt szeretnénk, akkor legfeljebb langyos vízben áztassuk, és néhány óra múlva feltétlenül fogyasszuk el. Viszont ha az egész termést forró vízbe tesszük és főzzük egy keveset (3-5 perc), akkor ásványi anyagokban dús oldatot kapunk.
A vadrózsabokrok dúsan teremnekFotó: wikipedia
Ízletes és tápláló

Mennyei néhány csepp csipkebogyós balzsamecet a párolt vörös káposztához. A termés darabkái üde színfoltként jelennek meg a savanyított káposzta között, pikáns mártás és ketchup is készíthető belőle. A főzött szirup, lekvár inkább már csak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, de vitamintartalmat nem lehet ilyesmikkel pótolni. Jó viszont palacsintára, gofrihoz, más édességekhez, italokhoz, lehet belőle „gyümölcsbőrt” aszalni, vagy egyszerűen borba vagy pálinkába áztathatjuk a „bogyókat”.
A csipkebogyó „magolaja” bővelkedik ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és esszenciális zsírsavakban (omega-3 és omega-6). Alkalmas forradások, hegek, foltok, striák halványítására. Sebgyógyító, nyugtató, puhító, ránctalanító, kiegyenlíti a bőr tónusát, csodálatosan táplálja az érzékeny, a száraz és az érett bőrt. Önmagában nagyon takarékosan kell bánni vele, mivel szérumként az arcra 1-2 csepp elegendő. Szinte bármelyik kozmetikai kencénkbe keverhetjük, legyen szó arckrémről, testápolóról, szappanról, vagy pakolásról. A legtöbb bőrtípus hálás lesz érte, de pattanásos bőr esetén azért óvatosan kísérletezzünk vele. Lehet próbálkozni a csipkebogyó bőrtípusnak megfelelő olajba áztatásával is.
Hamis csipkeolaj készítése
20 g csipkehúst áztassunk 2-3 hétig 2 dl avokádó olajba. Szűrés után töltsük egy makulátlanul tiszta, pumpás flakonba. Az arc és a nyak bőrének hidratálására, a ráncok kialakulásának késleltetésére valamint halványítására használhatjuk.
