Back to top

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

Fotó: BNE
Cseppentő Attila az 1990-es évektől gazdálkodik Ópusztaszeren. Induláskor egy ősi lófajta, az akhal teke tenyésztését tűzte ki célul. Elsősorban azért, mert e fajtának köze van a magyar őstörténethez.

Az akhal teke Közép-Ázsia, pontosabban Türkmenisztán területéről származik, és több mint kétezer éves múlttal bír. Nagy hatással volt az európai lótenyésztésre. Génjei jelen vannak az angol telivérben, de a belső-ázsiai vadlóban, a takiban is.

MMG - Aranyfakó lovak - az akhal teke

 

Cseppentő Attila 25 éve tenyészti az akhal teke fajtát.

Egyrészt a lovak és a lovaglás mellett érdekelte az őseink világa és a sztyeppei élet. Mint mesélte az 1990-es években a Moszkvai Cirkusz egyik műsorszámában tűntek fel az akhal tekék, ezek a kisebb termetű, aranyfakó színű lovak. Rögtön lenyűgözte a látványuk!

Tisztában volt azzal, hogy 

korábban hazánkban megkísérlték visszatenyészteni az ősi magyar lovat, amihez külföldről három akhal tekét hozattak be. Mindez az 1970-es években történt és nem koronázta siker e munkát.

"Engem viszont foglalkoztatott ez az Ázsiából származó ősi fajta. Ekkoriban bukkantam rá Musztafára, egy óarany színű, idős akhal teke apaállatra. Úgy csillogott a szőre a napsütésben, mintha aranyporral lett volna behintve. Őt látva nem volt nehéz eldönteni, hogy ez az a fajta, amivel foglalkozni akarok."

1994-ben vásárolták meg az akkor 23 éves, idős mén, amelytől ezt követően még három évig kaptak csikókat. Utána következett a Karador nevű mén, amely Türkmenisztánból származott. Az is kalandos úton jutott el hozzájuk meséli a tenyésztő.

Fotó: BNE
"Fiatalon egy orvoshoz került a Kaukázusba, aki Magyarországra hozatta tíz másik lóval együtt, hogy eladják őket Nyugat-Európába. Néhányat értékesítettek, de az ügylet nagyon elhúzódott, a lovak pedig nem jó tűrik a bezártságot. Emiatt Karador is nagyon lesoványodott. Amikor megérkezett a vevő érte Svájcból, és meglátta, elállt az üzlettől. Így a ló ára is jelentősen lecsökkent, aminek köszönhetően meg tudtuk vásárolni. Ezt követően a Musztafától származó kancákat fedeztettük vele. Hamarosan lett egy zömében magas félvér állományunk és kisebb egyedszámban tisztavérű is."

Az ópusztaszeri gazdálkodó napjainkban a lótenyésztés mellett marhákat tart és a marhatereléstől a jurtatáborig, a rockfesztiváltól a saját fejlesztésű, készítésű nyergekig sokféle programot és terméket kínál. 

A teljes cikk a Kistermelők Lapja novemberi számában olvasható! 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem perelhető többé a kakas

Sokan megbotránkoznak az állattartók állatainak hangoskodásától, vagy éppen a trágya elviselhetetlen szagától. Franciaországban elejét vették ennek, és mostantól törvény védi a vidéki élethez hozzátartozó jellegzetes hangokat és szagokat.

Újra kell jelölni a Nagy-Britanniából az EU területére érkező állatokat

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatti új szabályozás szerint január 1-jétől a Nagy-Britanniából bármely EU tagország területére szállított állatok jelölését módosítaniuk kell az állattenyésztőknek. Ez különösen az Észak-Írországba való szállításokat nehezíti meg.

Megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elsején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek - hangzott el az intézményt bemutató budapesti sajtótájékoztatón.

Lehet, hogy a háziállatokat is be kell oltani a Covid-19 megfékezéséhez

A jövőben szükség lehet a háziállatok oltására a Covid-19 ellen a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzött állatok leölése helyett az oltást kellene választani.

A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Felnőttek között is megállja a helyét

Korát meghazudtoló érettséggel mesélt lapunknak terveiről és lovas pályafutásának kezdetéről a tizenegy esztendős Szuhai Rodrigo. A fiatal díjugrató, aki elsőszámú példaképének édesapját, a szakágban szép eredményeket elért Szuhai Gyulát tartja, idén amellett, hogy megnyerte Bábolnán a gyermek Grand Prix-t, a felnőttek mezőnyében is bemutatkozhatott.

Kutyajóléti válságtól tartanak a britek

A járványidőszakban, a négy fal közt elmélkedve rengetegen döntenek úgy az Egyesült Királyságban, hogy itt az ideje, hogy beszerezzenek maguknak egy négylábú társat. A lelkesedés azonban gyakran hamar elillan, így egyre másra kerülnek utcára a jobb sorsra érdemes kutyák. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kulcs a hatékonyság

A növénytermesztők lettek 2020 nyertesei: a gabonaárak ötéves csúcson vannak, akárcsak a fehérje- és olajos növényeké, hangzott el a Takarékbank január 25-ei sajtótájékoztatóján, ahol ismertetették a Takarék AgrárTrend Indexének negyedik negyedéves kimutatását. Az előző negyedévi 30,5-ről 31,8-re emelkedett az index értéke.

Önként ölte le a fácánjait egy finn gazda

Több elhullott fácánt is találtak az elmúlt napokban Finnországban, amelyekről kiderült, hogy a madárinfluenza vírus okozta pusztulásukat. Egy fácántenyészeten elpusztították a madarakat.

Hazánk az uniótól azonnali intézkedéseket sürget a sertéságazatban

Az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek január 25-i videokonferenciáján Magyarország sürgős intézkedéseket sürgetett a sertéságazat helyzetének javítására. A tanácskozáson tizenhárom tagállam - köztük Magyarország - kérésére kiemelt téma volt a sertéságazat helyzete.