Back to top

Beltéri komposztálás

A szerves hulladékok komposztálása előnyös és környezetbarát gyakorlat, sőt vannak olyan konyhai maradékok a kávézacctól a grapefruit héjig melyeket közvetlenül is kertünk javára is fordíthatunk. Emellett egyre terjed a konyhai hulladékok beltéri komposztálása.

Komposztálás nélkül is felhasználható konyhai hulladékok

Sok konyhai huuladék alkalmas közvetlenül, vagy komposztálás után növényeink számára
Fotó: wikipedia
Egyes konyhában keletkező hulladékok közvetlenül, komposztálás nélkül is felhasználhatók a szobai és kerti növényeink gondozásakor. Álljon itt néhány példa a sok közül.:

Kifacsart citrusok héja: a félbevágott, felfordított citrusféle kiváló csigariasztó, a frissen ültetett, zsenge növényeket védhetjük meg a rágáskártól.

Tojáshéj: az ásványi anyagokban, kiváltképp kálciumban és magnéziumban gazdag héj tápanyagot biztosít a komposztban lakó giliszták számára, serkenti azok szaporodását. Ezen felül fellazítja, levegőssé teszi a földet, ami különösen paradicsompalánták ültetésénél lehet előnyös.

Kávézacc: szintén a talaj vagy a komposzt gazdagítását szolgálja.

Elsőrangú talajtakaró, gazdag nitrogénben, ami a növények számára elengedhetetlen tápanyag. Paradicsom vagy bors termesztésénél különösen hasznos.

A kávézacc még ezernyi más dologra is felhasználható, a szagtalanítástól a hangyák távoltartásán keresztül a súrolószerig.

Tealevél: hasonlóan a kávéhoz, a tealevelek is rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Érdemes a tavaszi vagy kora nyári időszakban keverni a komposzthoz, amikor a talajban lévő mikroorganizmusok a hőmérsékletnek köszönhetően a legaktívabbak. Fontos, hogy a filteres teák zacskója nem minden esetben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért azokat ne dobjuk zacskóstul a komposztba.

Olajos magvak héja: mogyoró, pisztácia, napraforgó a legfinomabb csemegék, de a héjuk is jól hasznosítható, fellazítják a talajt. Fontos, hogy az esetlegesen rajtuk található sót mossuk le a talajba/komposztba történő bekeverés előtt.

Papírgurigák: a javarészt újrahasznosított papírból készült kéztörlő, vagy vécépapír gurigák nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így nyugodtan használhatóak palánták kiültetés utáni védelmére.

5-10 cm-re a talajba dugva őket, a kezdeti időszakban védik a növényeket a csigák és rovarok támadásától

Erős paprika: az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztó-, és irtó. Keverjük össze csapvízzel, töltsük szórófejes flakonba és kész a vegyszerektől mentes oldat.

A lejárt szavatosságú, erős aromájú fűszereket (pl. bors, fahéj) ne dobjuk ki, a vakondok elleni vegyszermentes védekezésben nagy hasznukat vehetjük. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, így elvehetjük az állat kedvét attól, hogy feltúrja a kertünket.

Szobai komposztálók

A konyhai hulladékok többsége csak komposztálás után hasznosíthatók növényeink számára
Fotó: wikipedia
Akinek nincs kertje, az is komposztálhat már, hiszen növényi hulladék a lakásban is keletkezik, gondoljunk csak a konyhai hulladékokra, paprika csumákra, uborka héjakra stb.

Vásárolhatunk olyan beltéri komposztálót, mely egyáltalán nem engedi ki a szagokat, és az ott készült komposzttal – amellett, hogy örülünk annak, hogy környezettudatosan használtuk fel a keletkező szerves hulladékokat – cserepes virágainkat vagy balkonnövényeinket is megörvendeztethetjük.

A beltéri komposztálók ára 10-40 ezer forint között változik, igen sokféle kapható már az interneten. Olyan változata is van, amiben giliszták munkálkodnak, de akár a nappaliban is elhelyezhetjük, mert szagtalan, és akár menő dekorelemnek is elmegy egy modern lakásban. Ami lényeges, hogy egyenletesen 20 °C körüli hőmérsékleten legyen a beltéri komposztálónk. Ezek az eszközök a megfelelő páratartalmat és szellőzést is biztosítják, ami ahhoz szükséges, hogy a konyhai hulladékból komposzt váljon.
A földigiliszták feleannyi hulladékot dolgoznak fel egy nap alatt, mint a saját tömegük, ellenben a komposztálásra kitenyésztett speciális gilisztafajták, akár ugyanannyit is képesek feldolgozni, mint saját testtömegük.

Azok a komposztálók, melyekben giliszták élnek aerob típusok, azaz levegő jelenlétében működnek, mert arra a gilisztáknak és a korhadási folyamatokat végző egyéb mikrobáknak is szükségük van.

De vásárolhatunk anaerob típusú beltéri komposztálót, ez levegőtől elzártan működik. Az anaerob komposztálási folyamat elindításához starter segédanyag szükséges. Ez egy olyan természetes anyag, amely probiotikus mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll, ennek segítségével fog a konyhai hulladék levegőtlen körülmények között tápanyagokban és jótékony hatású mikroorganizmusokban gazdag komposzt lévé alakulni.

Komposztból tápoldat házilag

Konyhai komposztáló vödör
Fotó: wikipedia
Tápoldatot mi is készíthetünk házilag, legegyszerűbben komposztból, amit komposzt-teának hívnak. Ennek előnye a szilárd komposzttal szemben, hogy beöntözésre is használható, de a levelekre is permetezhetjük, így levéltrágyaként is funkcionálhat – utóbbi esetben nagyobb hígítással.

A komposzt-teával csökkenthetjük a talaj műtrágya terhelését, valamint pénztárcabarát megoldás is egyben.

Az ebben található tápanyagok gyorsítják a növények fejlődését, a terméshozam pedig bőségesebb, sőt egyes esetekben ízletesebb is lesz. A komposzt-teával együtt kijuttatott mikrobák javítják a növény ellenálló képességét, és több levélbetegségre is jó hatással van e készítmény.

Mindenképp érett komposztot használjunk kiindulásként, mert amelyikben a lebomlás még folyamatban van, ott a növényeinkre káros gombák is lehetnek.

Az érett komposztban bár még esetenként felismerhetőek a levelek, de kézzel morzsolva könnyen szétesik, sötét színű, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztet.

Nem csak komposzttelepen készülhet komposzt
Fotó: wikipedia
A tea úgy készül, hogy egy 10 literes vödörbe tegyünk körülbelül 3 liternyi érett komposztot, és öntsük tele lehetőleg esővízzel. Naponta kevergessük, így körülbelül negyedik napra elkészül. Szűrjük le:  a folyadék a kész komposzt-tea, a fennmaradt szilárd részek pedig mehetnek a kertbe, ugyanúgy használhatók, mint a szilárd komposzt. A komposzt-teát fák, cserjék számára így, hígítatlanul is használhatjuk beöntözésre. Lágyszárúak esetén ezt hígítsuk tovább: 1 liter komposzt-teát 5 liter vízzel, és így öntözzük be a töveket. Levéltrágyaként még hígabb változatot alkalmazzunk: 1 rész komposzt-teához 9 rész vizet hozzáadva, és jól elkeverve.

Az így kapott híg oldatot permetezőgéppel, vagy pumpás flakonnal juttassuk ki a levelekre.

A komposzt-teát legjobb frissen, vagy legkésőbb 1-2 napon belül felhasználni. Komposzt-teát árusítanak is termelők, nagyjából 500 Ft/liter áron, ami nem is olyan drága, de még olcsóbb, ha magunk készítjük el...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Már indul az idény

A kiskertekben még jó ideig a téli hideg az úr, a kertművelők számára viszont már megkezdődik a szezon. Az új esztendőben tiszta lappal és reményteljes várakozással foghatunk neki a termesztésnek. Sorra vesszük azokat a biokertben alkalmazható fogásokat, amelyekkel megalapozhatjuk az egész éves vegyszermentes házikerti termesztést.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

Rejtőzködő növények a hegységek csúcsain

Az általában élénkzöld növények gyakran nőnek egyesével a Himalája és Hengduan hegység csúcsain Délnyugat-Kínában. Ezek a növények nagyon keresettek a tradicionális kínai gyógyászatban való használatuk miatt, könnyű prédaként a hagyományos kínai gyógynövénygyűjtők számára.

Aranyérmesek lettek

Decemberben mutatták be a legújabb nemesítésű, Fleuroselect 2022 aranyéremmel jutalmazott új dísznövényfajtákat. Ezek a virágok a nemesítők kiemelkedő teljesítményének bizonyítékai, amelyek a megmérettetésen a legmagasabb pontszámokat kapták az innováció, a szépség és a teljesítőképesség vizsgálata során.

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

Gyógynövények - Harmadik nemzedék, harmincéves üzem

Nagy Balázs nagypapája, Mihály már a rendszerváltás előtt is gyógynövényekkel foglalkozott, 1991-ben pedig megalapította saját vállalkozását. Az idén harmincéves cég főtevékenysége nem változott az évtizedek folyamán, ám a feldolgozás során a gyűjtött alapanyagok rovására nőtt a termesztett gyógynövények aránya.

Gyenge diótermés, emelkedő árak

Nagyon gyenge lett Szlovákiában a tavalyi diótermés. Az ország nagy részében gombásodás és baktériumos megbetegedés is sújtotta a termést, emiatt mindenképpen drágább lesz idén a dió. Óriási károkat okozott a dióburokfúró légy, ami már tavalyelőtt is alaposan megtizedelte a termést, és továbbra sincs hatékony védekezés ellene. A dió permetezéséről 6–7 évvel ezelőtt szinte még nem is hallottunk.

Milliós költség a hulladék elszállítása

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. is részt vesz a „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű programban. A társaságnak komoly gondot jelent a nagy mennyiségű, erdőterületeken elhelyezett hulladék. Általános tapasztalat ugyanis, hogy sokan használják illegális szemétlerakónak a környezetükben levő erdőket.

A zöld arany

A tökmagolaj egyike a legfinomabb olajoknak, ezért még azok is könnyedén megkedvelhetik, akik egyébként ódzkodnak a hidegen sajtolt olajoktól. Azon túl, hogy nagyon ízletes, rendkívül értékes és természetesen gyógyhatású is.