Back to top

A biztonságos élelmiszer-előállítást segíti a NAK új kiadványa

Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa. A „Biztonságos élelmiszer-előállítás” című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült.

Az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének alapvető fontosságú a biztonságos élelmiszer-előállítás kialakítása és fenntartása. A jogszabályok a lánc szereplőit arra kötelezik, hogy tartsák be az előírásokat, és olyan termékeket állítsanak elő, amelyek – tekintettel a további feldolgozási lépésekre is – nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Emellett figyelembe kell venni azt, hogy – az élelmiszer-ellátás globalizációja és a kiskereskedelem konszolidációja eredményeként – egyre nagyobb igény mutatkozik a vevői elvárásokra fókuszáló, nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszerek bevezetésére is.

A NAK által készített kiadvány átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a jogszabályi követelményekről és az élelmiszerbiztonsági szabványokról azon vállalkozások számára, amelyek élelmiszert állítanak elő vagy kezelnek.

Az ilyen formában szintetizált, hiánypótló információknak köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat is, a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

A kézikönyv gyakorlatias és közérthető formában ismerteti azokat az általános kritériumokat és elvárásokat, melyek betartásával a környezet, az épületek, a berendezések, a végzett műveletek és maguk a dolgozók hozzájárulhatnak a biztonságos élelmiszer-előállításhoz.

A kiadvány a gyakorlatban is hasznosítható ismeretanyagot tartalmaz, valamint számos mintát, űrlapot azok számára, akik az élelmiszeripar valamelyik szakágazatában vagy a vendéglátásban, a kereskedelemben tevékenykednek.

Fotó: pixabay.com
Továbbá azoknak a versenyképességre törekvő vállalkozásoknak is ajánlott, akik szeretnék megismerni a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági rendszerszabványokat és azok követelményeit.

A kiadvány első kötete átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a követendő elvekről és a jogszabályi követelményekről. A második kötet a HACCP veszélyelemzési módszert, a harmadik a HACCP-elvekre épülő, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszereket mutatja be.

Mindhárom kötet ingyenesen elérhető az alábbi linkeken:

I. Higiéniai alapismeretek az élelmiszeriparban

II. Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazása

III. Élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszerek

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

A vizsgált üzletek harmada vétett árfeltüntetési hibát 2020-ban

A fogyasztóvédelem tavaly mintegy ötezer bolt árfeltüntetési, áralkalmazási gyakorlatát ellenőrizte, a szakemberek közel 1700 helyszínen tapasztaltak hiányosságot. Termékekre vetítve jóval kedvezőbb volt az arány: a kereskedelmi egységekben vizsgált 600 ezer árucikknek mindössze 3 százalékánál merült fel kifogás.

Kimaxolt támogatások: 7537 milliárd forint a magyar vidék erősítésére

A Közös Agrárpolitika (KAP) első és második pilléres támogatásai, illetve a nemzeti társfinanszírozása révén 2027-ig 7537 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a mezőgazdaság és vidék fejlesztésére. Erről sajtótájékoztatón beszélt Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a Magosz elnöke.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.