Back to top

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.

IGW Digital: a programot élőben közvetítik

Fotó: Press International Green Week
A Rooting for Tomorrow  (A holnap gyökerei) szlogennek megfelelően a jövő évi Zöld Hét középpontjában a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a kertészet legújabb témái állnak. „A színpadainkból TV-stúdió lesz” - mondta Lars Jaeger. Mind a nyitó sajtótájékoztatót, mind a nem kereskedelmi szponzorokkal megtartott nyitó rendezvényt, valamint az előadásokat és a vitaköröket is élőben közvetítik az interneten, és elérhetővé teszik a szélesebb közönség számára. 100 százalék virtuális, vagy visszatérünk a normálishoz? Új munka- és részvételi formák - lehetőségek a vidéki térségek számára, címmel a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Vidékfejlesztési Fórumot szervez, amely virtuális platformot nyújt a párbeszédhez, a megbeszélésekhez és az ismeretek cseréjéhez.

A 2021-es programban Startup Napokat szerveznek és „átadják” a Regionális Csillag Díjat is.

A Startup Napokon olyan agrár-technológiai és élelmiszeripari technológiai startupok után kutatnak, amelyek értékelhető és piacra kész termékekkel képesek teljesíteni az ENSZ fenntarthatósági céljait.

Az IGW Digital keretében a startupokat első körben zsűrizik, a legjobb ötletekkel rendelkezők ezt követően egyéni szakértői segítséget is kapnak, egyebek között az élelmiszer- és a mezőgazdasági ágazat szereplőitől. A benyújtás határideje december 15.

A Regionális Csillag Díj fő hangsúlya is a fenntarthatóságon van. A Német Régiós Díjat a Lebensmittel Praxis szakfolyóirat és a Nemzetközi Zöld Hét adja át azon előremutató koncepciókért, amelyek az innováció, a prezentáció, az együttműködés és a szervezés kategóriában hangsúlyozzák a regionális termelést.

Fotó: Press International Green Week
GFFA: „Hogyan tápláljuk a világot?”

Hogyan lehet táplálni a világot járványok és éghajlatváltozás idején? Ezt a kérdést teszi fel az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Globális Fórum (GFFA). Az eseményt az IGW Digital-lal párhuzamosan rendezik meg 2021. január 18. és 22. között. Jövőre a GFFA a virtuális párbeszédre összpontosít, miközben fórumok és pódiumbeszélgetések továbbra is zajlanak. A GFFA-n mintegy 2000, a politikát, az üzleti életet, a tudományt és a társadalmat képviselő a világ számos országából „érkező” személy vitatja meg az élelmiszer- és agrárpolitikai kérdéseket.

Forrás: 
Press International Green Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tényleg segíti a növényeink virágzását, ha beszélünk hozzájuk?

Valóban válaszolnak a rezgésekre a szobanövényeink, ha kommunikálunk velük? Seetha Dodd pozitív változást vett észre orchideáján miután rendszeresen beszélt hozzá, egy évnyi „társalgás” után pedig a szobanövénye több virágot hozott, mint előtte valaha. De a szavai valóban ekkora szerepet játszottak a hirtelen jött virágzásban?

A méhes földje

Hogyan méhészkedtek az ősemberek? Miért volt szent állat a méh Egyiptomban? Miért a „Tejjel-mézzel folyó Kánaánt” keresték az Ószövetségben? És még számos más kérdésre is megtudhatjuk a választ az előadásból.

A legnépszerűbb képzésekkel vennék fel a versenyt

Az agrár-felsőoktatási helyzetbe adott betekintést a Szóvetés című podcast-sorozat egyik legutóbbi epizódja. A műsorban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Gyuricza Csabával, a több hazai agrárkar és NAIK-intézet integrációja nyomán létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával beszélgetett.

Hogyan "kerüli ki" a növény gyökere a tömör talajokat?

Kutatók szerint az illékony etilén növényhormon teszi lehetővé a gyökereknek, hogy érzékeljék és elkerüljék a tömör talajokat.

A rendkívüli havazás miatt mintegy 80 ezer fát kell kivágni Madridban

A Madridot sújtó rendkívüli havazás miatt a város mintegy 80 ezer fája sérült meg annyira, hogy ki kell vágni - adta hírül az El Mundo spanyol napilap.

Első alkalommal nyert vegán étterem Michelin csillagot

Először díjaztak vegán ételeket felszolgáló éttermet Michelin csillaggal Franciaországban. Az ONA, vagyis Origine Non Animale (Nem Állati Eredetű) egy francia városban, Arèsban található étterem, melyben növényalapú ételkülönlegességeket szolgálnak fel egy hétfogásos ínyenc menüből, aminek a választékát havonta lecserélik.

Nem perelhető többé a kakas

Sokan megbotránkoznak az állattartók állatainak hangoskodásától, vagy éppen a trágya elviselhetetlen szagától. Franciaországban elejét vették ennek, és mostantól törvény védi a vidéki élethez hozzátartozó jellegzetes hangokat és szagokat.

Tavasz és tél váltakozása zavarja a növények nyugalmi időszakát

A mögöttünk álló egy hét, különösen a múlt hét második felének tavasziasan enyhe időjárása az ország déli részén és nyugati tájain már beindította a növények nedvkeringését, a január második felét jellemző hőmérsékleti hullámvasút azonban még nem ért véget. A szerda és csütörtök reggeli mínuszok után ismét jelentősen megenyhül az idő, majd a jövő hét első napján újra komoly fagy várható.

Csökkenő burgonyatermés Romániában

Meghaladta a kétmillió tonnát a tavalyi burgonyatermés Romániában, de ez a mennyiség 21 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 2,62 millió tonnát takarítottak be – derül ki a mezőgazdasági minisztérium által közzétett adatokból.

Az Auchan átlagosan 5,6 százalékkal emeli az áruházi dolgozók alapbérét

Az Auchan Retail Magyarországnál a nem vezető beosztásban dolgozó áruházi munkatársak alapbére átlagosan 5,6 százalékkal emelkedik március 1-től - tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t.