Back to top

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Törekvéseikről és eddigi eredményeikről online sajtótájékoztatón számolt be Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke és Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

Fotó: BASF
A mezőgazdasági termelés alapvetően fontos az emberiség életében, és nemcsak élelemmel lát el bennünket, hanem egyben hagyomány, kultúra, és a természet oltalma is, hangsúlyozta Vincent Gros. Manapság különösen sok kihívással kell szembenézni a termesztőknek, hiszen a víz, a talaj és biodiverzitás védelme mellett kell élelemmel ellátni a növekvő népességet.

Rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Vincent Gros több mint 30 éve dolgozik a mezőgazdaságban
Fotó: BASF
Erre utal a cég üzenete is: helyes egyensúly, jobb termés, amivel arra hívják föl a figyelmet, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a különböző technológiák között a fenntarthatóság érdekében. Egyben segíteni akarják a gazdálkodókat abban, hogy ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás hatásaival szemben és kiszámíthatóan gazdálkodjanak.

Vegyipari cégként a BASF nemcsak közvetlenül a növényvédő szereivel és vetőmagokkal kapcsolódik a fenntartható mezőgazdasághoz, hanem állati takarmányt és lebomló műanyagokat is kínál. Több mint százéves tapasztalat alapján az is biztos, hogy a BASF tevékenysége teljesen összhangban áll azzal, amit hangoztat.

Stratégiájuk négy fő eleme az innováció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a partnerség.

Livio Tedeschi szerint a biológiai és a hagyományos módszerek ötvözése segíti a fenntarthatóságot
Fotó: BASF
A konkrét megoldásokról Livio Tedeschi elmondta, hogy az utóbbi években egyre inkább megnyilvánul a klímaváltozás hatása, hiszen volt fagy, hőség, árvíz, szárazság és más szélsőségek, ráadásul sorra jelennek meg új károsítók, mind kockázatosabb a mezőgazdasági termelés. Ezeket a nehézségeket holisztikus szemlélettel, az éghajlati hatás csökkentésével lehet ellensúlyozni valamelyest, ezért a BASF abban segíti a termelőket, hogy

átgondolt gazdaságszabályozással 30%-kal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat egy tonna terményre vonatkoztatva.

Ezt többek közt az új hibrid búzafajták 2024-2025 körüli bemutatkozásától várják, ugyanis ezek a búzák nemcsak jobban tűrik a meleget és a szárazságot, hanem jobb a nitrogénhasznosításuk is, ezáltal magasabb hozamra képesek.

Fotó: BASF
Olyan megoldásokkal is segítik a fenntartható gazdálkodást, amelyek kisebb környezeti hatással érik el ugyanazt az eredményt, mint a régi készítmények. Ilyen például a Revysol® gombaölő szer, amivel 4%-kal több búzát lehet termeszteni adott területen. Ha kisebb a környezetterhelés és nem kell további földterületeket bevonni a mezőgazdasági termelésbe, könnyebb megőrizni a biodiverzitást, hangsúlyozta Livio Tedeschi.

Biológiai növényvédelmi megoldás a feromonos légtértelítés, amivel egyes molykártevők ellen lehet permetezés nélkül védekezni, erre szolgálnak a RAK® feromonok. A Mezőgazdasági megoldások divízió célja, hogy fenntartható megoldásainak értékesítési részesedését 7%-ra növelje.

Nagy segítség a digitális gazdálkodás, amit 2030-ra 400 millió hektáron kíván elősegíteni a BASF.

Hatékonyabb és fenntarthatóbb termelés mellett mód nyílik arra, hogy a táblákon meghatározzanak olyan területeket, ahol meghagyják a természetes állapotokat. A BASF xarvio™ digitális mezőgazdasági megoldásai lehetővé teszik a növényvédő szerek pontosabb kijuttatását, a célzott tápanyag-gazdálkodást, az automatizált pufferzónákat és a biológiai sokféleség nyomon követését. A BASF több mint húsz éve szoros együttműködésben próbálja ki a legújabb megoldásait a németországi Rehhütte gazdaságban, nem egészen 500 hektáron.

A Bosch céggel együtt okospermetezőt fejlesztenek, amihez a kamera származik a partner cégtől, a berendezés irányítása pedig a BASF digitális üzletágától.

Fotó: BASF
Az új technológiával lehetővé válik, hogy nagyságrenddel kevesebb gyomirtóval tartsák tisztán a táblákat a szántóföldön,

ugyanis a berendezés fölismeri a gyomokat és csak azokra permetez. Várhatóan jövőre már a gyakorlatban is kipróbálják az eszközt.

Nem új, de hangsúlyos elem a stratégiában a terméktámogatás, amivel a felhasználástól a megsemmisítésig segítik a termelőket a termékeikkel kapcsolatban. 2021-2022-ben vezetik be Európában a partnerekkel együtt kifejlesztett easyconnect nevű zárt áttöltési rendszert, amivel könnyen, gyorsan és szennyezés nélkül lehet betölteni a növényvédő szereket a permetezőgépbe.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”