Back to top

Csomagolóanyag kukoricából

Műanyagot helyettesítő anyag kifejlesztésén dolgoznak lengyel kutatók, amelynek fő összetevője a kukorica, és a kifejlesztett biopolimer egy év alatt teljesen lebomlik.

A lengyelországi Nyugat-Pomerániai Műszaki Egyetem tudósai növényi biopolimer anyag létrehozásán dolgoznak, amely helyettesítheti a műanyagot.

A kukorica felhasználásával készült anyag lebomlása körülbelül egy év alatt végbemegy.

A kukoricából előállított biológiailag lebomló biopolimer anyagok teljes növényi összetételüket tekintve különböznek a jelenleg használt csomagolásoktól, és alkalmasak a műanyag helyettesítésére a csomagolás terén.

"Az áttörés az, hogy megpróbáljuk megváltoztatni ezen anyagok összetételét és ezáltal a tulajdonságait, úgy hogy csak megújuló nyersanyagokat használunk. Ennek köszönhetően van esély arra, hogy a csomagolás a lehető leggyorsabban lebomoljon - mondta dr. Sandra Paszkiewicz  kutató.

A kifejlesztett anyagot elsősorban élelmiszer csomagolásra szánják, és készülhetnek belőlük palackok és kisebb edények is,  továbbá a palackok kupakja és címkéje is.  

"Az általunk gyártott palack merev lesz, és hosszabb ideig megőrzi a szén-dioxidot, valamint a benne lévő termék tisztaságát is" - jegyezte meg Paszkiewicz.

A biopolimerek előállításához a tudósok elsősorban kukoricából készült nyersanyagokat használnak. A kutatók úgy vélik, a kukorica hálás alapanyag, mert  sok van belőle, és nem romlik gyorsan. Annak ellenére azonban, hogy a kukorica nem drága, a hozzá felhasznált alapanyagok ára viszont nagyon magas. Talán a nagyobb vállalatok járulnak majd hozzá a költségek csökkentéséhez azzal, ha több ilyen típusú csomagolást kezdenek gyártani és használni.

Forrás: 
bankier.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legnépszerűbb képzésekkel vennék fel a versenyt

Az agrár-felsőoktatási helyzetbe adott betekintést a Szóvetés című podcast-sorozat egyik legutóbbi epizódja. A műsorban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Gyuricza Csabával, a több hazai agrárkar és NAIK-intézet integrációja nyomán létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával beszélgetett.

Hogyan "kerüli ki" a növény gyökere a tömör talajokat?

Kutatók szerint az illékony etilén növényhormon teszi lehetővé a gyökereknek, hogy érzékeljék és elkerüljék a tömör talajokat.

Egy bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya

Egy tojásból frissen kibújt bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya - állapították meg skót, kanadai és amerikai paleontológusok.

Lehet, hogy a háziállatokat is be kell oltani a Covid-19 megfékezéséhez

A jövőben szükség lehet a háziállatok oltására a Covid-19 ellen a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzött állatok leölése helyett az oltást kellene választani.

Olyan lesz a jövőnk, amilyenné tesszük

Cselekedni kell, és minél hamarabb, hogy visszaszerezzük a külföldi fajták térhódítása miatt elvesztett pozícióinkat. Ha mi, növénynemesítők, vetőmagtermesztők és a döntéshozók, nem teszünk semmit, ha elfogadjuk a magyar fajták rendszerváltás óta tartó kiszorulását a hazai vetésterületekről, akkor elveszünk. Nemcsak mi, hanem élelmiszer-gazdaságunk is teljesen függővé válik a külföldtől.

Mikrozöldek különleges csomagolásban

A dán Grow Up FARM cég teljesen új terméket dob piacra Eat-Grow-Repeat néven. A borsó-mikrozöld különlegessége valójában a csomagolás, amelynek alja csírázta­tótál­caként funkcionál, miután a zacskó felső részét eltávolították. Ha a tálcát világos helyre, például ablakpárkányra helyezik és locsolják, újranőnek a zsenge mikrozöldek.

Online workshop: Az Európai zöld megállapodás (Green Deal) és vállalkozásfejlesztés

Az “Európai zöld megállapodás (Green Deal) és vállalkozásfejlesztés: az európai piacban rejlő lehetőségek” témájú online workshop második alkalmára szóló regisztrációs lehetőség.

Áll a bál Indiában, a tiltakozó farmerek áttörték a rendőrségi barikádokat

Áttörték kedden a rendőrség úttorlaszait az indiai főváros mellett hónapok óta tiltakozó farmerek, nem sokkal a nemzeti ünnep alkalmából Újdelhiben tartandó katonai parádé előtt. A rendőrség az oszlatáshoz könnygázt is bevetett.

A németországi politikai erők kedvenc csatamezeje lett az agrárpolitika

Az agrárpolitika az egyik kedvenc csatamezeje a németországi választásokon ringbe szálló politikai erőknek, és az agrarheute.com portál véleménycikkének szerzője szerint ezzel a gazdák a legkevésbé sem járnak jól.

Kulcs a hatékonyság

A növénytermesztők lettek 2020 nyertesei: a gabonaárak ötéves csúcson vannak, akárcsak a fehérje- és olajos növényeké, hangzott el a Takarékbank január 25-ei sajtótájékoztatóján, ahol ismertetették a Takarék AgrárTrend Indexének negyedik negyedéves kimutatását. Az előző negyedévi 30,5-ről 31,8-re emelkedett az index értéke.