Back to top

Robotokkal űzik ki a medvéket a gazdaságoktól Japánban

Nem csak a Kárpát-medencében, Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

A Monster Wolf üzembe állítása előtt több mint 13 000 medve megfigyelést regisztráltak a gazdaságok közelében, ebből pedig tavaly 157 esetben sérüléssel végződtek a találkozások, több esetben halálos kimenetellel. A problémára kormányülést is összehívtak, ahol a napirendi pontként azt tárgyalták, hogy milyen megoldások lehetnek hatásosak a medvék elriasztására.

Így került a képbe az Ohta Seiki robotokat gyártó cég, ami az elmúlt két évben 70 darab Monster Wolf robotot gyártott le.

A felhasználók véleménye szerint a szerkezetek beváltak az egyre bátrabban portyázó medvékkel szemben – alkalmazásuk óta egyetlen medvét sem észleltek Takikavában.

A gépszörnyek meglehetősen bizarr látványt nyújtanak, de medveriasztóknak kiválóak.

Japanese town uses "Monster Wolf" robots to deter bears

A szerkezet működésének lényege az a mozgásérzékelő, ami azonosítja a közeledő medvéket, és aktiválja a robot különféle funkcióit.

 

Ilyen például a vörösen világító szem, a mozgó-vicsorgó fej, illetve mindaz a 60 féle hang, amik között a farkasüvöltéstől kezdve a kutyaugatáson át a vadászfegyverek és nehézgépek hangjáig sok minden szerepel. A hangok a medvék számára nagyjából egy kilométeres távolságban már jól hallhatók, jelezve, hogy amerre közlekednek, az számukra tiltott terület. A gyártó célja az ember-medve találkozások minimalizálása és konfliktuskerülése.

A 2016-ban megjelenő Monster Wolf eredetileg a szarvasok és a vaddisznók távoltartását szolgálta.

A jelek szerint a gép rendeltetése a medvékre is hatásos; olybá tűnik, a medvék még mindig tartanak a farkasoktól, amelyeket pedig az ember már egy jó évszázada kipusztított a japán szigeteken.

A robotfarkasokból végül nagy üzlet kerekedett Japánban.

A Monster Wolf egyébként 0,8 méter magas és 1,2 méter hosszú, de állványra helyezve tekintélyt parancsoló, ijesztő lénynek bizonyul. A 4 ezer dollár körüli áron megvásárolható gépeket a farmerek bérelni is tudják a szükséges műszaki támogatással együtt, ráadásul energiatakarékos, hiszen az energia-ellátásáról a napelemek gondoskodnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem perelhető többé a kakas

Sokan megbotránkoznak az állattartók állatainak hangoskodásától, vagy éppen a trágya elviselhetetlen szagától. Franciaországban elejét vették ennek, és mostantól törvény védi a vidéki élethez hozzátartozó jellegzetes hangokat és szagokat.

Tavasz és tél váltakozása zavarja a növények nyugalmi időszakát

A mögöttünk álló egy hét, különösen a múlt hét második felének tavasziasan enyhe időjárása az ország déli részén és nyugati tájain már beindította a növények nedvkeringését, a január második felét jellemző hőmérsékleti hullámvasút azonban még nem ért véget. A szerda és csütörtök reggeli mínuszok után ismét jelentősen megenyhül az idő, majd a jövő hét első napján újra komoly fagy várható.

Áll a bál Indiában, a tiltakozó farmerek áttörték a rendőrségi barikádokat

Áttörték kedden a rendőrség úttorlaszait az indiai főváros mellett hónapok óta tiltakozó farmerek, nem sokkal a nemzeti ünnep alkalmából Újdelhiben tartandó katonai parádé előtt. A rendőrség az oszlatáshoz könnygázt is bevetett.

Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4ig Nyrt.

A 4iG Nyrt. adásvételi szerződést kötött az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú, rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására - közölte a 4iG az MTI-vel kedden.

A németországi politikai erők kedvenc csatamezeje lett az agrárpolitika

Az agrárpolitika az egyik kedvenc csatamezeje a németországi választásokon ringbe szálló politikai erőknek, és az agrarheute.com portál véleménycikkének szerzője szerint ezzel a gazdák a legkevésbé sem járnak jól.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

Napelemet a halastavakra

Felhagyott bányák helyén kialakult tavakat, illetve különféle egyéb mesterséges tavakat is be lehet vonni az energiatermelésbe, ha úszó napelemrendszert telepítenek a vízfelszínre. Ráadásul – szemben a mezőgazdaságilag művelhető területekkel – azon sem kell vitázni, hogy mi a nagyobb közjó, ha élelmiszer-, vagy ha energiatermesztésre használják a felszínt.

Vissza a lótenyésztéshez

A Festeticsek Fenékpusztán található egykori épületegyüttese nemcsak őrzi a múltat, hanem a jövőt is magában hordozza. Az egykori majorság mintegy 1,4 milliárd forintból újulhat meg egy vissza nem térítendő uniós támogatásnak köszönhetően.

Gyenge diótermés, emelkedő árak

Nagyon gyenge lett Szlovákiában a tavalyi diótermés. Az ország nagy részében gombásodás és baktériumos megbetegedés is sújtotta a termést, emiatt mindenképpen drágább lesz idén a dió. Óriási károkat okozott a dióburokfúró légy, ami már tavalyelőtt is alaposan megtizedelte a termést, és továbbra sincs hatékony védekezés ellene. A dió permetezéséről 6–7 évvel ezelőtt szinte még nem is hallottunk.

Érzékelő gombák

Az UC Riverside egyetem kutatói kimutatták, hogy az emberi érzékelést, például szaglást lehetővé tevő fehérjék bizonyos gombafajoknak is lehetővé teszik, hogy érzékeljenek olyan dolgokat, amelyeket elfogyaszthatnak.