Back to top

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

A 21. század egyik nagy problémájának az antibiotikum-rezisztenciát tekintik, vagyis a baktériumok egyre intenzívebbé váló ellenállását az antibiotikum-készítményekkel szemben.

Tapasztalati tény, hogy

az elmúlt évtizedekben számos baktériumtörzs ellenálló képessége annyira megnövekedett, hogy már nem hatnak rájuk a gyógyszerek.

A helytelenül használt, feleslegesen szedett antibiotikumok a baktériumokat egyre ellenállóbbá teszik. Erre hívják fel a figyelmet a november 18. és 24. között megrendezett globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei., egyúttal igyekszenek határozottabb lépésekre késztetni főként az orvosokat és az állattartókat.

További cél, hogy felhívja a gazdálkodók és a fogyasztók figyelmét az antimikrobiális rezisztencia emberi és állati egészségre gyakorolt ​​kockázataira, előmozdítsa a helyes gyakorlatot ezen a területen, és csökkentse az antimikrobiális rezisztencia kialakulását és terjedését .

Mik azok az antimikrobiális szerek?

Az antibiotikumok mellett ide tartozik minden olyan mesterséges vagy természetes eredetű szer, amellyel megakadályozzák a vírusok, gombák, vagy más mikrobák növekedését és terjedését.

Az antimikrobiális rezisztencia veszélyt jelent mind a vízi, mind a szárazföldi állatok egészségére és jólétére. A rezisztens baktériumok nem ismernek határokat - keringhetnek az emberek, az állatok és a környezet között. Az antibiotikum-rezisztencia jelensége globális probléma.

Ezért felhívják a gazdálkodók figyelmét, hogy az antimikrobiális szereket csak állatorvos kérésére szabad használni, és csak az állat klinikai vizsgálatát követően, klinikai tapasztalatok, diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatok alapján. Ezek a szerek nem helyettesíthetik a helyes állattartási gyakorlatokat, a higiénés, biológiai biztonsági és oltási programokat. Tehát fontosabb a betegségek megelőzésére helyezni a hangsúlyt. Az állatorvos feladata meghatározni a készítmények felelős alkalmazásának feltételeit, beleértve az adagolási rendet, az alkalmazás módját és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. Továbbá csak engedélyezett és legális forrásból származó antimikrobiális szereket használjanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

A "bio" nem úri huncutság

A Balaton-felvidék egyik meseszép kilátással bíró domboldalán Sátormapusztán található portán és környezetében csaknem 30 éve biogazdálkodik egy család. Vallják, jó ez a jószágoknak, a termőföldnek, és a bioélelmiszert fogyasztóknak egyaránt.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.