
Ez a bor aztán évtizedekig eltartható. Manapság az eredeti módszert felváltotta a kifejezetten erre a célra épült, szabályozható hőmérsékletű és páratartalmú szárítóhelyiségek használata.
Hazánkban például a badacsonyi Németh Pince kínálatában található Olasz rizlingből készült szalmabor, Somlón Barcza Bálint készített így édes bort.
A dél-olasz Puglia tartomány különlegessége egy ősi olasz almafajta, az Annurca, amit földrajzi oltalommal, Melannurca Campana néven hoznak forgalomba. Az összes olasz almatermés 5%-át teszi ki ez a fajta, körülbelül 60 ezer tonnát termesztenek belőle a tartományban.

Az apró, gömbölyded gyümölcsöt szeptember közepén, még szinte zölden szedik le, aztán szalmára fektetve utóérlelik,
amíg eléri a jellegzetes piros színét és összetéveszthetetlen zamatát, de ehhez gyakran forgatni is kell a gyümölcsöt, hogy mindenütt érje a nap.
Húsa fehér, nagyon szilárd, édes és

Ez utóbbi kiemelkedően magas pektintartalmának köszönhető, ami az utóérlelés során alakul át többek közt színanyagokká. Ezek közt pedig különösen sok antioxidáns hatású polifenol vegyületet találunk, ami egyedülállóvá teszi az Annurca fajtát. Sok benne a katekin, epikatekin és klorogénsav, emiatt a többi almafajtánál nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkezik.