Back to top

Káposztából „gyógy feles”

A földkerekség egyik legelismertebb zöldsége mégis gyakran mellőzött és alábecsült, pedig számos gyógyhatása is van: nyersen és fermentálva is. Külsőleg is használható… Az ókori görögök különösen jól értettek a nemesítéshez, ezért nekik köszönhető a jelenlegi fajták őseinek kifejlesztése. Végül a mai fejes káposzta a VIII-IX. században, a vörös viszont csak a XII. században jelent meg.

Csordultig feltöltött kincstár

Az egyik legismertebb zöldség - sok gyógyhatással
Fotó: wikipedia
Már a kőkorszakban termesztettek káposztaféléket, és az ókorban is előszeretettel használták gyógyhatásai miatt. Rengeteg, számunkra élettanilag értékes anyag található a káposztában.

Indol tartalma révén a hetente legalább 4 alkalommal fogyasztott nyers káposzta védő hatást fejt ki egyes ráktípusokkal szemben.

Az indol-3-karbinol jótékonyan hat az ösztrogénanyagcserére, miszerint megemeli a védő hatású 2-hidroxi-ösztrogén arányát a károsak ellenében.

Részt vesz a DNS szerkezetének védelmében. Serkenti a méregtelenítést, harcol a rovarirtók, és más mérgező anyagok karcinogén hatása ellen. Elfogyasztás után néhány perccel a szulforafán belép a vérkeringésbe és aktiválja a védekezőrendszert. Ösztönzi a májban levő, szabad gyököket lefegyverező, méregtelenítő enzimek termelését.

Szemvédő lutein és zeaxantin tartalma támogatja az egészséges látás megőrzését, megelőzik vagy csökkentik a sárgafolt sorvadását. Elősegíti a gyomor és a bélnyálkahártya regenerálódását, nélkülözhetetlen a gyomor-, és nyombélfekély kivédéséhez. Emiatt javít a káposztalé kúra a gyomorfekély állapotán.

Nyersen fogyasztva jelentős mennyiségű C-vitamint szolgáltat a szervezetünk számára, ezzel erősíti az immunrendszert, segít a fertőző betegségek legyőzésében, serkenti a kollagénszintézist, védi a kötőszöveteket, csökkenti a koleszterinszintet.

Kifejezetten gazdag ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, króm, mangán, szelén, réz). Rostjai kedvezően hatnak a táplálék transzportjára a bélrendszerben, és támogatják erőfeszítéseinket a testtömeg csökkentésben is. Pajzsmirigy túlműködés esetén azonban mértékkel fogyasszuk!

Külsőleg is használható: leve méregtelenítő, vérellátást fokozó pakolásként használható artritisz, reumás panaszok, köszvény, bőrgyulladások, sebek, rovarcsípés esetén.

A színpompás élővilágért

Nagyon sok káposztaféle ismert, vannak díszváltozatai is
Fotó: wikipedia
Az antociánok olyan vegyületek, melyek azon túl, hogy színesebbé teszik a világot elképesztő hatásspektrummal is rendelkeznek. Vízben és a legtöbb szerves oldószerben könnyen oldódnak, hő hatásra károsodnak, savas közegben elpirulnak, lúgok hatására kékes színűvé változnak.

Biológiai hasznosulásuk eltérő, és a legtöbb antocianin az elfogyasztástól számított 4 órán belül a vizelettel távozik. Ezért is rendkívül lényeges, hogy minél többféle forrásból, rendszeresen vegyük fel ezeket a vegyületeket.

Kühnau vizsgálata szerint 1976-ban az USA-ban nyáron 215 mg, míg télen 180 mg antocianint fogyasztottak naponta, manapság az értéke alig haladja meg a 12 mg-ot. Az Európa országaiban végzett felmérés sem ad okot az elégedettségre, hiszen az antocianinok elfogyasztott mennyisége csak 20-65 mg naponta.

Bíborban született

Az antocianinok a vörös káposztában is előforduló fitonutriensek. Fontos szövetségeseink a szív-, és érrendszeri betegségek elleni védelemben, gátolják a trombocita-aggregációt, csökkentik az agyvérzés kockázatát.

Gyulladásgátló hatásúak, enyhítik az allergiás reakciókat.

Antibakteriális hatásuk a Gram-negatív baktériumokkal szemben érvényesül. Stimulálják az inzulinszekréciót, segítenek inzulinérzékenység esetén.

Savanyítva teljesen más íze van, mint mint egyéb konyhatecnikai módszerekkel elkészítve
Fotó: wikipedia

Fermentálni olyan jó

Ha már az egyik legegészségesebb zöldségről van szó, megérdemli, hogy a legjobb formájában fogyasszuk. A fermentálás egy ősi feldolgozási és tartósítási eljárás is egyben.

Számtalan előnnyel jár, mint például, hogy az alapanyag nyers és így vitamindúsabb marad, valamint, hogy a készítmény probiotikussá válik.

A savanyított káposztában lévő baktérium kultúra támogatja a szervezet védelmét, elnyomja a Helicobacter pylorit, jótékonyan hat a koleszterinszintre, gyulladáscsökkentő. A jótékony laktobacilusok segítenek az egészséges bélflóra kialakításában, ezáltal segítik az emésztést, a tápanyagok felszívódását és beépülését, valamint fokozzák az immuntevékenységet.

Ha van rá lehetőségünk a készítőtől vegyük frissen, mert a csomagolt és pasztőrözéssel tartósított már nem az igazi. Még jobb, ha készítünk magunknak.

A "gyógy feles"

A fermentált káposzta leve is fogyasztható, finom és nagyon egészséges. Akinek teljesen új élménynek számít az ilyen probiotikus készítmények fogyasztása, fokozatosan szoktassa hozzá a szervezetét.

Először csak 1 evőkanálnyival kezdje, majd növelje az adagot.

Jótékony hatású, ha később minden étkezés előtt fogyasztunk egy-egy kis pohárkányit, szükség esetén kicsit hígítva.

Savanyított káposzta

Alaposan tisztítsuk meg a zöldségeket és az üveg(ek)et. Szeleteljük, vagy gyaluljuk le a fejes káposztát, és lazán tegyük bele az üvegbe. Szórjunk bele 1-1 csipet fekete borsot, koriander magot és édesköményt. Felöltjük 2%-os sóoldattal (1 liter vízhez 1 evőkanál lehetőleg nem jódozott só), kupakkal lezárjuk az üveget és közvetlen napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten tartjuk.

Tegyünk alá egy edényt, mert fortyoghat, sziszeghet, és némi folyadékot ereszthet az érlelődés közben.

Ha szükségesnek látjuk, pótoljuk sóoldattal a fogyást, hogy a lé ismét befedje a darabokat. Kb. 1 hét múlva már fogyasztható, de lehet hosszabb ideig is fermentálni. Amint késznek nyilvánítjuk, tegyük hűtőszekrénybe, vagy a hűvös kamrába. Érdemes elkezdeni, mert karácsonyig még bőven elkészülhetünk vele.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Egyre több bodzaalapú egészségvédő készítmény fogy a világon

Egy tavaly decemberben megjelent elemzés szerint várhatóan tovább bővül a bodzatermékek piaca 2024-ig, amiben a gyümölcs egészségvédő hatása játssza a főszerepet. A forgalomnövekedés meghaladja a 150 millió dollárt, és nagy szerepet játszik benne az e-kereskedelem gyors előretörése. A várható éves növekedést 5%-ra teszik a szakértők.

Tényleg segíti a növényeink virágzását, ha beszélünk hozzájuk?

Valóban válaszolnak a rezgésekre a szobanövényeink, ha kommunikálunk velük? Seetha Dodd pozitív változást vett észre orchideáján miután rendszeresen beszélt hozzá, egy évnyi „társalgás” után pedig a szobanövénye több virágot hozott, mint előtte valaha. De a szavai valóban ekkora szerepet játszottak a hirtelen jött virágzásban?

A méhes földje

Hogyan méhészkedtek az ősemberek? Miért volt szent állat a méh Egyiptomban? Miért a „Tejjel-mézzel folyó Kánaánt” keresték az Ószövetségben? És még számos más kérdésre is megtudhatjuk a választ az előadásból.

Tájfajta paradicsomok Magyarország kiválóságai között

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, és a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. Ezen a tendencián kíván változtatni „kicsiben” az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet paradicsom tájfajtáinak kutatásával és hazai elterjesztésével.

Meddig tart a munkaidő a home office-ban?

Védené a munkavállalók azon jogát az Európai Parlament, hogy munkaidőn kívül hátrányos következmények nélkül távol maradhassanak az elektronikus munkahelyi hálózatoktól.

A legnépszerűbb képzésekkel vennék fel a versenyt

Az agrár-felsőoktatási helyzetbe adott betekintést a Szóvetés című podcast-sorozat egyik legutóbbi epizódja. A műsorban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Gyuricza Csabával, a több hazai agrárkar és NAIK-intézet integrációja nyomán létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával beszélgetett.

Üdülés luxuskörülmények között egy farm kellős közepén

Képzelje el, hogy elutazott nyaralni. Pálmafák, forróság, tengerpart, koktélok és mindez egy gigantikus nagy farm közepén.

Hogyan "kerüli ki" a növény gyökere a tömör talajokat?

Kutatók szerint az illékony etilén növényhormon teszi lehetővé a gyökereknek, hogy érzékeljék és elkerüljék a tömör talajokat.

A rostfogyasztás erősíti az immunrendszert

A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket - hívta fel a figyelmet Somogyi Kovács Anita dietetikus az M1 aktuális csatornán.