Back to top

Örökzöldek díszfaiskolai termesztése

Az őshonos hazai flóra viszonylag szegény tű- és lomblevelű örökzöldekben, miközben az egész évben díszítő fajok iránt nagy a fogyasztói igény. Ahhoz azonban, hogy ezek a gyakran különleges kinézetű növények a kertek tartós díszei legyenek, a beültetendő terület adottságainak megfelelő fajtákat kell választani.

Bár a külföldről származó örökzöldek kínálata hosszú évek óta igen bőséges, a klímaváltozás miatt még inkább érdemes a magyar termesztők által kínált fajokat és fajtákat előnyben részesíteni. Az örökzöldekkel kapcsolatos átalakuló piaci igényekről és a termesztéstechnológiai lépésekről Kovács Cecília, az Alpok Plant faiskola tulajdonosa tájékoztatott.

Kovács Cecília és Kenedli Balázs, az Alpok Plant faiskola tulajdonosai

Ültetett fenyőink többsége a mérsékelt égöv hűvösebb zónáiból vagy a magashegységekből származik. Természetes előfordulási viszonyaikból következik, hogy egy részük jól viseli a magyar teleket, szenvednek viszont a száraz meleg nyártól. Ezért általában jobb talajra, párásabb viszonyok közé valók, mint a lomblevelű fák. Kényesebbek a légszennyeződésre is, ez az érzékenységük részben a tovább élő, így a szennyezőanyagot hosszabb ideig halmozó lombjukra vezethető vissza.

A melegigényes fenyők jól viselik nyarainkat.

A keleti tuja vagy a ciprusfélék szárazságtűrésben versenyre kelnek a legedzettebb lombhullatókkal, a levegő szennyezettségére sem érzékenyek, közülük kerülnek ki a legjobb várostűrő fenyőfélék.

A hideg teleket azonban rosszul tűrik, különösen, ha előtte a nyár hűvös volt. Változatos formájú, különleges színváltozatú (szürke, kékes, ezüst, sárga, fehértarka vagy kloro­fill­hiányos) fajtáik a kertek vagy közterületek mutatós díszei lehetnek. Közterületi parkosításra legmegfelelőbbek a 60/80 vagy 80/100-as méretek. Az ekkora növények már elég erősek ahhoz, hogy elviseljék a fenntartás viszontagságait, de még elég fiatalok a könnyű és gyors megújuláshoz.

A nálunk telepíthető lomblevelű örökzöldek csaknem kivétel nélkül cserjetermetűek. Felhasználási területeik ezért általában azonosak a többi díszcserjével, noha a lomblevelű örökzöldek nagyobb díszértékű, igényesebb, drágább növények. Ennek oka a télen is zölden maradó levélzet, valamint a hazai cserjéktől eltérő különleges megjelenés, mint például a vastag, bőrszerű, csillogó lomb. Ültetésük ezért elsősorban az intenzíven fenntartott kertekben vagy parkokban ajánlott.

Faiskola az Alpokalján

Sokan még Kovács Díszkertként ismerik, ám 2020-ban Alpok Plantra változtatta a nevét a Szombathely melletti községben, Toronyban örökzöldek termesztésére szakosodott faiskola.

A vállalkozást dr. Kovács János agrármérnök alapította az 1980-as évek végén, kéthektáros területen eleinte fagyalt, talajtakaró növényeket és Smaragd tuját nevelt másodállásban.

Leyland-ciprus-dugvány
A kiváló minőségű növények iránt nagy volt az érdeklődés, így 2003-ban a szomszédos kéthektáros terület megvásárlásával az Alpokalja talaj- és klimatikus viszonyait kihasználva bővítették a kínálatot tiszafával, Leyland-ciprussal, később pedig a babérmeggy lett az egyik húzónövényük.

Dr. Kovács János lánya, Cecília férjével, Kenedli Balázzsal 11 éve új céget alapított. Az Alpok Plant Kft. a szabadföldi területen jelenleg tizenkét babérmeggy-, négy tiszafa-, három tuja- és két ciprusfajtát, valamint borókát, magyalt, magnóliát és korallberkenyét termeszt. Jellemzően minden évben ugyanannyi növényt telepítenek, mint amennyit az előző évben értékesítettek, de a fajtaválasztékot folyamatosan a vevői igényekhez igazítják.

Bővülő fajtaválaszték

Kísérleti jelleggel az Alpok Plant faiskola minden évben vásárol új fajtákat, de csak azután, hogy alaposan tájékozódott azok igényeiről, tulajdonságairól, hazai termesztési lehetőségeiről, nem szeretne ugyanis csalódást okozni vevőinek.

Az új fajták általában gyorsan népszerűek lesznek, az előző év tavaszán telepített két új oszlopos babérmeggy-fajtájuk teljes készletét értékesítették ebben az évben.

A korábban népszerű tujafajták iránti kereslet alábbhagyott, noha a legtöbb vásárló még mindig sövénynövénynek szánja a megvásárolt örökzöldeket.

Mi váltja fel a Smaragd tuját?

Az oszlopos formájával és gyors növekedésével, üde zöld lombjával díszítő Smaragd tujafajta (Thuja occidentalis Smaragd) nagyon gyorsan elterjedt a hazai kertekben. A legtöbb kerttulajdonos azonban megfeledkezett arról, hogy a gyorsan növő fajtának sok tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy a zöld levéltömeg éveken keresztül díszítsen. A hazai állományok elmúlt tíz-tizenöt évben 4-6 méteresre nőtt egyedeinek jelentős része mára felkopaszodott, megritkult, legyengült, és a szakszerű növényvédelem hiánya miatt számos betegség is megtámadja őket. Érthető módon a termesztők, a kertészeti árudák, a kertépítők és a kerttulajdonosok is keresik azokat a fajtákat, amelyek pótolhatják ezt a növényt.

Bár az Alpok Plant a nagyméretű Smaragd tuják teljes készletét értékesítette, már két éve nem telepítettek ebből a fajtából. Jelenleg helyettesítésére a Leyland-ciprus tűnik a legalkalmasabbnak, emellett a babérmeggy és a korallberkenye lett az utóbbi évek népszerű sövénynövénye.

A hazánkban őshonos tiszafa az ellenállóságának köszönhetően szintén jó választás. Ezt a növényt azonban nem keresik, a szakember szerint érdemes lenne átfogó marketingkampánnyal népszerűsíteni a hazai termesztésű tiszafafajtákat.

Vásárlói szokásokban nagy változást tapasztalnak az elmúlt években. Korábban mindössze néhány partnerük vásárolta fel szinte a teljes készletüket, az örökzöldek iránt olyan nagy volt az igény, hogy sokszor már nem tudták kielégíteni. Az utóbbi években sokkal több fajtát keresnek, így azokból lényegesen kisebb mennyiségeket értékesítenek. Követve a piaci igényeket, most már kiskereskedelmi értékesítést is folytatnak.

A tavaszi pandémiás időszak hatása nem volt érezhető, mivel a járvány begyűrűzésekor már feldolgozták a megrendeléseket, és a kitermeléssel is végeztek.

A földlabdás növények őszi forgalma a szokásos, de a jövő évet illetően nem bizakodóak, gazdasági visszaesésre számítanak.

Szerves trágya helyett

A faiskolában a kiürült táblák őszi szántása előtt szerves trágyát használtak. Mivel az utóbbi években azonban egyre nehezebb volt hozzájutni a szerves trágyához, idén pedig egyáltalán nem sikerült beszerezni, ezért a jövőben várhatóan zöldtrágyázni fognak. Ehhez a táblát, ha szükséges, akár kétszer is bevetik magkeverékkel – facélia–mustár–vö­rös­here keverékkel –, majd szárzúzás és az őszi szántás után tavasszal telepítik el az új növényeket. Korábban ősszel is telepítettek, de bizonyos fajtákat legyengített az erősebb téli lehűlés.

A kétéves szabadgyökeres palántákat hazai termesztőktől, illetve Hollandiából és Lengyelországból vásárolják.

Szerintük óriási jelentősége van a palánta minőségének, a rossz minőségű szaporítóanyag miatt akár 1-2 évvel is kitolódhat a nevelési időszak.

A visszametszést igénylő fajokat (pl. Leyland-ciprus, babérmeggy) a hajtások fejlődésétől függően vagy még az ültetés évében ősszel, vagy a következő év tavaszán erősen visszametszik. A Leyland-ciprusból így dús lombú, formás növény alakítható, az egyenes „karógyökér” is kellően elágazik, a mellékgyökerek átszövik a talajt, ami a megfelelő méretű földlabdához és a kitermeléshez nélkülözhetetlen.

A szokásos növényvédelmi és gyomirtási munkák mellett évente kétszer műtrágyáznak, tavasszal nitrogéntúlsúlyos, nyáron komplex készítményt juttatnak ki.

Fajtától függően, jó minőségű szaporítóanyag esetén jellemzően két év alatt áruképes növényt tudnak nevelni.

A szabadföldi termesztésben a munkák egy része gépesített. A növényvédelmet 600 literes turbinaágyús permetezőgép, a telepítést kétüléses ültetőgép segíti. A kitermelés azonban teljes egészében kézi erővel történik.

Friss telepítésű Leyland-ciprus

Véleményük szerint a növényvédelmet nehezíti a szűkülő növényvédőszer-kínálat, az alkalmazható szerek drágulása, és a dísznövénykultúrákra szakosodott növényorvosok hiánya.

Konténeres termesztés

Az átalakuló piaci igényekre válaszul konténeres növényekkel bővítették a kínálatot, amelyek a fagyos téli időszak kivételével egész évben értékesíthetők, ültethetők. Így a növények egész évben jól öntözhetőek, a tápanyag-utánpótlás könnyebben megvalósítható, minőségben magasabb szintre emelhető a kínálat.

Az erre szolgáló telep az eredeti elképzelés szerint a meglévő területen került volna kialakításra, ez azonban igen költséges infrastrukturális fejlesztést kívánt volna. 2018-ban újabb négyhektáros területet vásároltak, szintén Toronyban.

Az új területen csarnokot építettek, konténertelepet alakítottak ki automata öntözőrendszerrel, tápoldatozóval, tűzi­víz-tározóval. Idén tavasztól a kiskereskedelmi vásárlók részére is kínálják kiváló minőségű növényeiket.

Jövőre elsősorban cserjékkel (Budd­leia, Cornus alba, Hydrangea, Lonicera, Pyracantha, Spiraea, Syringa) törzses örökzöldekkel (Prunus, Photinia), sövénynövényekkel szeretnék lényegesen bővíteni a választékot. A cél továbbra is a nagy tételben vásárló magánszemélyek, kertépítők és nagykereskedelmi partnereik kiszolgálása.

Szabadgyökeres 0/1/1, 0/1/2 vagy P9-es szaporítóanyagból néhány hónap alatt 2-3-5-7,5, 10 literes konténerben piacképes növényt nevelnek.

Az egyéves növényt karózzák, majd alsó részét többször metszik, formázzák

A szabadföldön termesztett nagyobb méretű növények egy részét is átkonténerezik nagyobb, 18,5-20 literes konténerekbe.

A továbbiakban a konténertelep bővítését tervezik, illetve okulva az idei jégkárból, a jéghálót már a következő évben meg szeretnék építeni.

Sok a külföldi áru

Az Alpok Plant faiskola fejlődésének egyik fő gátja a munkaerőhiány. Ausztria közelsége miatt a környéken gyakorlatilag eltűnt a megbízható munkaerő, és ebben a közeljövőben sem remélnek jelentős változást. Emellett a hazai faiskolai termesztők helyzetét az is nehezíti, hogy rengeteg olyan növényfajta érkezik külföldről, amelyek itthon is elérhetők a kívánt mennyiségben és minőségben. Fontos lenne, hogy a kis- és nagykereskedők előnyben részesítsék az itthon termelt, a hazai klímához jobban alkalmazkodó, hazai nemesítésű fajtákat, hosszabb távon ugyanis ezek a fajták biztosan kielégítik a vásárlói igényeket, és nem fognak csalódást okozni.

Bár a szakember úgy látja, hogy nagyon hiányos a vásárlók tájékoztatása, látnak némi javulást e téren.

Az Alpok Plant faiskolában egyre több olyan magánszemély vásárol, aki tudatosan érdeklődik a fajták tulajdonságairól, igényeiről.

A hazai díszfaiskolai termesztőket összetartó, segítőkész közösségként jellemezte Kovács Cecília.

Slágernövény lett

Egyre népszerűbbek a babérmeggyek, az Alpok Plant faiskola is széles választékot kínál belőlük. Leginkább a Józsa Miklós által nemesített, a magyar klimatikus viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó, ellenálló, fejlett gyökérzetű fajtákat javasolják telepítésre, de a vásárlók nagyon kedvelik a Novita, Caucasica, Genolia, Green Torch, Rotundifolia fajtákat is. A Kleopátra és az Antonius a tavaszi vörös kihajtásuk miatt mutatósak, népszerűek, és télállóságuk is megfelelőnek tűnik.

A lassan növekvő fajtákból az Etna, a Gabi és a Mari csodás díszei lehetnek kertünknek.

Kovács Cecília szerint a babérmeggy valóban remek, sokoldalúan használható örökzöld növény. Mivel számos fajtája van, mindenki talál számára megfelelőt.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.