Back to top

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.
Egy almában a nyár mottóval forgalmazzák, ez a mondat szerepel a csomagolásokon, grafikáján is a nyár színei uralkodnak.
Fotó: pixabay.com
Azt üzenik, hogy ez az egyedi megjelenésű, friss, szomjoltó, roppanós alma maga a nyáriasság: olyan lédús, mint a görögdinnye, zamata pedig ötvözi a pikáns ízt a méz édességével.

Augusztustól novemberig kínálják a szupermarketekben.

A 2020-as termés az ültetvények korától és elhelyezkedésük körülményeitől függően mindenütt nagyon jónak volt mondható. Spanyolországban például az első termést takarították be, ami nem volt sok, viszont a minősége nagyon biztató. Olaszországban három konzorcium termeszti, a Melinda, a VI.P. és a VOG, összesen 1200 tonnát takarítottak be belőle.

Kiváló ízű és zömmel a kívánatos 80-85 milliméteres átmérőjű almát sikerült termelniük az idén.

Svájcból is kiváló minőséget jelentettek, a termés 600 tonna volt. Ez a mennyiség messze elmaradt a kereskedelem igényétől, vagyis ez a kiváló nyári alma hamar megnyerte a fogyasztókat és sikerült jól pozícionálni a piacon. Németországban és Ausztriában is hasonlók a tapasztalatok, az első termések még nem elégítik ki az igényeket.

A SweeTango® az a lédús és zamatos alma, amire nyáron vágynak az emberek, derült ki a németországi kóstoltatások eredményeként. Az áruházi akciót sikerült még azelőtt megrendezni, hogy a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozásokra került volna sor.

Úgy vélik, hogy a szuper prémium szegmensben induló fajtával komoly piaci sikert érhetnek el a termelők.

A fajtát kereskedelmi lapokban is reklámozták és létrehozták a saját közösségimédia-oldalait, melyeken keresztül több mint 2 millió ember értesült az újdonságról.

A fajta Honeycrisp és a Zestar amerikai fajták keresztezéséből született a Minnesota Egyetemen, David Bedford munkája eredményeként. Európában először Svájcban jelent meg 2015-ben, azóta az említett öt országban termesztik és forgalmazzák a 2018-ban létrehozott SweeTango® Europe Group keretében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/soluzionegroup.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.