Back to top

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

A Halios HD fajták a sorozat új genetikai vonalait tartalmazzák. A többinél kompaktabb növekedésű, nagy virágú fajták sűrűbb térállásban nevelhetők, így termesztésükkel jobban kihasználhatók a növényházi felületek.

Színstabil virágaik rövid, középpontból előtörő virágszárakon jelennek meg.

A nagy virágú Red Rebelle magjainak kitűnő a csírázási képessége, erős termete megfelel a nagyobb cserépméretekhez. A lomblevelei mutatós rajzolatúak, majdnem vízszintesen helyezkednek el az erős, egyenes virágszárak körül. A kerek felépítésű, zömök növények sok bimbót hoznak, hosszan virágoznak. Jó hőtű­rők, jól fejlődő gyökérzettel rendelkeznek.

Melegben is jól fejlődik

A Halios Red Rebelle és a Halios HD Red Rebelle fajták 25 °C feletti hőmérsékleten is növekednek, így a délebbi országokban is termeszthetők.

A folyamatos és harmonikus fejlődésüknek köszönhetően a Rebelle fajták jól viselik a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, anélkül, hogy növekedésszabályozásra lenne szükség.

Az új fajták erős, dús gyökérzetűek, így a kedvezőtlen körülmények miatti stressz esetén kevésbé veszélyeztetik a növényeket a gyökérbetegségek, és mivel a gyökerek elegendő vízhez juttatják a töveket, csökken a leveleken és a virágokon kialakuló nekrózis kockázata. Azt ugyanis általában a növény fiziológiai egyensúlyában bekövetkezett zavar okozza, például, ha gyenge a gyökerek felszívóképessége, miközben a növény vízigénye megnő a fényerősség hirtelen változása vagy a hőmérséklet hirtelen emelkedése hatására. Ilyen esetben leginkább a fiatal, legnagyobb vízigényű virágszárakon alakul ki a nekrózis, közvetlenül a virágzás előtt vagy a virágzási időszakban.

A gyökereken múlik

A nekrózis elkerülésére törekedni kell arra, hogy a kezdetektől egészséges, erős gyökérzetet fejlesszenek a növények, és az egyenletesen átszője a közeget.

A fénymennyiséget a növényház napi átlaghőmérsékletéhez javasolt igazítani.

Az őszi hirtelen hőmérsékletváltozás a növény rossz vízellátásához, ezáltal jelentős gyökérvesztéshez vezethet, ezért ügyelni kell a helyes öntözésre. Mérsékelt és folyamatos tápanyag-utánpótlással (alacsony nitrogéntartalom) megakadályozható a túlzott növekedés. A nitrogént (N) és káliumot (K2O) 1:2 vagy 1:3 arányban tartalmazó műtrágya használata javasolt. Az öntözési módhoz kell közeget választani, amely kellő pufferkapa­ci­tással óvja a kapillárisgyökereket. Forró, meleg termesztési időszakban ne használjunk fényáteresztő cserepeket, mert a fény csökkenti a kapillárisgyökerek számát.

Halios HD Red Rebelle és Halios Red Rebelle 14 cm átmérőjű cserépben
Fotó: Morel

Téli időszakban a kellő párologtatás érdekében a növényház relatív páratartalma ne haladja meg a 80-85%-ot.

A Morel nemesítőház Európában őszi értékesítésre a rövidebb szárú Ha­lios HD Rebelle, téli értékesítésre inkább a Halios Rebelle, nyári virágzásra a Latinia Success Glänzend Rot fajtát ajánlja. A Halios HD Red Rebelle tenyész­ideje 24-26. heti ültetéssel, 35 mm-es gyökeres palántáról 12-15-ös cserépben nevelve 16-18 hét.

A Rebelle fajták 12-17 cm-es cserépben termeszthetők.

A virágzáskor a nitrogénadagokat csökkenteni kell, az ajánlott N:P:K arány 10:5:30.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Morel
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Hamar árnyékot adó növények

Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.