Back to top

Precíziós gazdálkodás - A cél: a tábla legkisebb részén maximalizálni a jövedelmezőséget

A vírusválság miatti idei rendkívüli események még inkább rávilágítottak arra, mekkora jelentősége lehet az okos megoldások alkalmazásának a hazai agráriumban. Az Agrárszektor Konferencia egyik szekciójának fő témáját az adta, milyen precíziós és digitalizációs eljárásokkal találkozhatnak a hazai gazdálkodók.

Általános vélemény, hogy a mai helyzetben felgyorsulhat a világban hódító modern eszközök és technológiai fejlesztések magyarországi adaptálása, mivel ezek nem csak a hatékonyságot javíthatják, hanem hozzájárulhatnak az agrárvállalkozások még biztonságosabb működéséhez is. Az Agrárszektor Konferencia egyik szekciójának fő témáját az adta, milyen precíziós és digitalizációs eljárásokkal találkozhatnak a hazai gazdálkodók.

Hadászi László előadásában a gyors elérésű applikációkról beszélt. A KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, a precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone megoldásain valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítják, hogy átgondoltan, lépésről lépésre növelje a termelő gazdaságának fenntartható hatékonyságát.

A PrecZone olyan digitális platform, mely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására.

A precíziós gazdálkodás során részben külső adatforrásból származó, részben a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során történő mérésekből nagy mennyiségű adat keletkezik. Ennek a felhalmozódó adatmennyiségnek az összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatal a különböző munkafolyamatokban a precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti. A rendszert mintegy 600 termelő bevonásával tesztelték, ám a járványhelyzet továbbra sem kedvez a személyes találkozásoknak, ezért a tavaszi szántóföldi rendezvényt követően az őszi betakarítású növények technológiai bemutatóját is a virtuális térbe helyezte át a KITE Zrt. Így született meg a virtuális határszemle.

Tábla vagy zóna?
Fotó: viniczai
Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője kivételesen a precíziós  gazdálkodásnak nem az előnyeit, hanem a benne rejlő kihívásokat ecsetelte. A mezőgazdasági területek túlnyomó részét még mindig homogénen kezelik, nemhogy a tábla, de sokszor a gazdasági átlagterméshez igazított tápanyag-gazdálkodással. Mint rámutatott,

a precíziós  gazdálkodás  célja, hogy a tábla legkisebb részén lehessen maximalizálni a jövedelmezőséget.

A kérdések már nem táblára, hanem sok esetben táblafoltokra irányulnak, sok adat keletkezik, amit elemeznek, de a gyakorlatban is kellene velük kezdeni valamit. Ahogyan a szakember rámutatott, a a táblán belüli zónák meghatározása jelenti a precíziós gazdálkodás „bölcsek kövét”. Az adatokból kell információt készíteni. Ha belegondolunk, hogy egy-egy táblán belül akár 20-25 zónát is kialakítunk, s a gazdaságok 20-25 táblával is  rendelkezhetnek, be kell látnunk, óriási feladat, miként lesz ezekből az adatokból például kijuttatási terv?

A jelen kor kihívása megvizsgálni a helyspecifikus gazdálkodás folyamatát, annak egyes lépéseit, hogy lássuk, milyen hatása van például egy pontatlan hozammérésnek, egy helytelenül kiértékelt műholdfelvételnek, egy pontatlan zónázásnak, vagy a rosszul felmért termőképességnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

Permetezőrobotok Szentesen

A robotika egyre nagyobb tért hódít a kertészetben is. Az automatizált klímaszabályozás, tápoldatozás mellett mind több hazai üvegházban hívják segítségül a permezető robotokat, és valószínűleg nem kell sokat várni a szedő robotokra sem.

Okos gabonaszonda

Egy magyar találmány forradalmasíthatja a gabonaraktározást: a síktárolókban előforduló nedvesedésre kínál megoldást a GrainMonitor okos gabonaszondája, amely három-négy éves akkumulátoridővel rendelkezik, ez idő alatt nem is kell feltölteni.

Nagyvállalatok és startupok közös munkája ad lendületet a hazai agráriumnak

A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

„Történelmi” változásra van szükség

Olyan mértékű változásra van szükség a mezőgazdaságban az üvegház­hatású gázok csökkentése érdekében, amely ahhoz hasonlítható, mint amikor a lovat felváltotta a földeken a traktor. Egy friss brit tanulmány, a Farming for 1,5 °C (A mezőgazdaság másfél fokért) azokat a gyakorlati módszereket vette számba, amelyekkel az ágazat hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

Okos marhaistálló: télen fűt, nyáron szárít

Újgenerációs, energiatakarékos, hőszabályzós szarvasmarha istállót álmodtak meg Észtországban.

Jön a digitális termelés - Korszerű agrárium és élelmiszeripar

A mezőgazdasági termelés, valamint az agrárium által megtermelt alapanyagok feldolgozása, vagyis a teljes élelmiszer-termékpálya korszerűsítése lehet a következő években az egyik legfontosabb fejlődési irány. Az agrárium, illetve az élelmiszeripar további digitalizációja nem csupán a versenyképesség, hanem a generációváltás és az élelmiszer-biztonság miatt is indokolt.

Megbízhatóan, még több innovációval

Szinte semmi nem változott, ugyanakkor nagyon sok dolog megváltozott. Érvényes ez a KITE Zrt. 2020-as gazdálkodására, valamennyi tevékenységére. Például olyan nem várt nehézségekkel kellett megküzdeni ebben az évben, mint a tavaszi 10 hetes aszály, vagy a koronavírus-járvány. Az idei gazdálkodás feltételeiről, a nehézségekről és az új fejlesztésekről kérdeztük Szabó Levente vezérigazgatót.

Környezetiterhelés-csökkentés BASF-módra

Innováció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a partnerség – ezen négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. A cég tisztában van a mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokkal, miszerint a víz, a talaj és biodiverzitás védelme mellett kell élelemmel ellátni a növekvő népességet.