Back to top

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

A lipcsei egyetem és a Német Integratív Biológiai Sokféleség Kutatási Központ (iDiv) kutatói összeállították a világ legátfogóbb katalógusát az ismert növényfajokról. Ez 1 315 562 növény nevét tartalmazza, így

mintegy 70 000-rel sikerült bővíteni az eddigi listát - ami körülbelül 20% -os növekedésnek felel meg. A kutatóknak továbbá sikerült pontosítaniuk 181 000 eddig tisztázatlan fajnak a nevét is.

Ez egy tízéves intenzív kutatómunka csúcspontját jelenti.

A lipcsei katalógus rendkívüli frissítései  kiszélesítik a jelenlegi ismereteket a növényi  fajok elnevezéseiről, és ez helyettesíti a The Plant List (TPL) a katalógust, amit a londoni Royal Botanic Gardens állított össze, és eddig ez volt a legfontosabb referenciaforrás a növénykutatók számára.

"A katalógus jelentősen segít abban, hogy a kutatók a világ minden tájáról ugyanazon fajra hivatkozzanak, amikor a megnevezéseket használják"

- érvelt dr. Martin Freiberg a botanikus kert munkatársa, a katalógus megalkotója. Mint mondta, eredetileg belső használatra szánta adatsorát Lipcsében, de sok kolléga más németországi botanikus kertekből arra buzdított, hogy tegyem mindenki számára elérhetővé. "

"A növénykutatás szinte minden területe a fajok megbízható megnevezésétől függ"

- teszi hozzá Dr. Marten Winter az iDiv központjából. A modern tudomány gyakran azt jelenti, hogy különböző forrásokból származó adatokat egyesítenek. Tehát pontosan tudnunk kell, hogy a kutatók milyen fajokra hivatkoznak, hogy ne keverjük össze az egyik növényt egy másikkal, vagy helytelenül csoportosítsuk őket.

Az LCVP referenciaértékként való használata sokkal magasabb fokú bizalmat ad a kutatóknak, csökkenti a félreértéseket és növeli a kutatási eredmények hitelességét - teszi hozzá.

A kutatók szerint ez a munka óriási feladat volt, de megtérül, Freiberg felbecsülhetetlen szolgálatot tett a növénykutatók számára szerte a világon.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kreatív tüntetők járványhelyzet idején

Bár a Zöld Hét (Grüne Woche) a digitális térbe költözött az idei évre, a vele összehangolt demonstrációkat azért megtartják – igaz, pandémiakonform módon. Január 16-án tízezer színes lábnyom-, illetve csizmaalakú üzenetet akasztottak ki a szervezők a berlini kancellári hivatal elé, így követelve az agrárpolitikai fordulatot. Az agrárminiszter több tárgyilagosságot kért a tüntetőktől.

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Hamar árnyékot adó növények

Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.