Back to top

Mennyi idő után ülhetünk volánhoz egy feles után?

A szervezetnek több időre van szüksége megszabadulni az alkoholtól, mint gondolnánk. Mennyi idő után tudok vezetni, ha ittam? Ezt számolgatják a legtöbben az ünnepek környékén. Nincs olyan univerzális átalakító, amely megmondaná, mennyit ihatunk és vezethetünk következmények nélkül. Minden szervezet másképp reagál.

Fontos az ivás üteme, hogy mit eszünk, mennyit aludtunk, mennyi a súlyunk. Többféle letölthető online kalkulátor létezik, de ezek hozzávetőleges és átlagos értékeket adnak meg, nem pontosak. Csak egy jó minőségű alkoholszonda mutathatja a valós tényeket.

Átlagosan két-három órába telik, míg a szervezet eléget 20 g tiszta alkoholt.

Ez a mennyiség 50 g vodkában található, 100 ml bor etanol tartama pedig 12 grammnyi. A nők számára több időre van szükség az alkohol feldolgozásához, mivel szervezetük kevesebb vizet tartalmaz, így a véralkohol-koncentrációjuk a férfiakéhoz képest magasabb lesz azonos mennyiségű ital elfogyasztásától.

Az alábbiakban bemutatjuk a kilélegzett levegő alkoholkoncentrációjának átlagos és hozzávetőleges értékét egy 180 cm magas és 80 kg súlyú férfi esetében.

- Három "feles" vodka, egy óra alatti elfogyasztása 20:00 és 21:00 óra között: 22 órakor az eredmény 0,69 ezrelék. A 0,0 ezrelék elérése csak hajnali fél 3-kor várható.

- Négy fél literes sör elfogyasztása a meccs alatt 20:00 és 22:00 óra között: 23 órakor az alkoholszonda 1,28 ezreléket fog mutatni. A szervezet csak reggel 8:30-ra szabadul meg az alkoholtól.

- Egy feles, pálinka vagy vodka, egy órával az ivás után: az eredmény 0,27 ezrelék.

- Egy 0,5 literes sör, egy órával az ivás után: a szonda 0,38 ezreléket fog jelezni.

Nincs olyan statisztika, amely megmondaná, hogy az ittas járművezetők hány százaléka az ún. tegnapi ivó, de valószínűsíthető, hogy sokan vannak.

A sofőrök úgy gondolják, hogy ha előző este megittak néhány pohár vodkát, de utána sokat ettek, reggel a hideg zuhany alá álltak és bőségesen megreggeliztek, akkor határozottan józanok. És ez így, ebben a formában nem igaz.

A látszattal ellentétben, minél többet eszik valaki, annál hosszabb ideig szabadul meg a teste az alkoholtól.

Ha mindenképpen autóba kell ülni és pontosak szeretnénk lenni, akkor az eredmény megmutatásában csak egy pontos alkoholszonda segíthet. Vagy keressünk egy taxit.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Vegán étrend? Jön az új KitKat!

A Nestlé bejelentette legújabb termékét, mely nem más, mint a teljesen növényi alapú KitKat, melynek megalkotása során elsődleges szempont volt a már jól megszokott tökéletes ízvilág megtartása, aminek köszönhetően mindenki számára örömet okoz a fogyasztása.

Robot készíti a friss salátakeveréket

Kevesebb mint 90 másodpercbe telik, amíg a Cabaletta nevű robot összekeveri a friss Cézár-salátát, és azt kiveheti a vásárló az önkiszolgáló automatából.

Merre tart a magyar szőlő fajtapolitika?

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, amely munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Alapkoncepcióként leszögezhető, hogy tevékenységük egy plusz lehetőséget teremt arra, hogy a termékpálya elejéről megközelítve versenyképesebbé lehessen tenni a magyar szőlő-bor ágazatot.

Személyes tapasztalataiból építkezik

Horváth János főállásban műszaki szakelőadó a MÁV-nál, mellette pedig már több mint 30 éve gazdálkodik a Veszprém megyei Békáson. A kertművelést, az állatokról való gondoskodást nagyszüleitől, szüleitől tanulta el. Saját vállalkozásában, a Horváth Farmon kezdetben állatokat tartott, majd néhány éve gyógynövénytermesztésre váltott.

Barackpálinkák a Szupermenta poharában

Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Szupermenta csapata a barackpálinkákat. A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is.

Ezüst akácia: vágott virág és érzéki illaszerek alapanyaga

Az idei tél eddig nem kényeztetett el minket napsugarakkal, legtöbbször a fakószürke, ködös tájat látjuk, kint és bent is. Ilyenkor még képeken is jól esik látni színpompás virágokat, és még inkább élőben. Már egy csokor mimóza felébreszti téli álmukat alvó érzékeinket és mosolyt varázsol az arcunkra. Akkor mire lehet képes egy egész hegynyi?

Nyakunkon az izlandi bor – megvan az öregedés ellenszere?

Bár szőlő még nem nő Izlandon, azonban egy szakember készített egy olyan főzetet, amely elsőre úgy néz ki, mint egy szőlőből készült bor, sőt az íze is hasonlít rá. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása.