Back to top

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Fotó: pixabay.com
A zöld megállapodás számos cél elérését várja el az EU takarmányiparától. Példaként említhetjük az alacsonyabb fehérje- és foszfortartalmú takarmányok előállítását vagy a helyben termelt összetevők fokozottabb használatát. Elvárás a „fenntartható” alternatív fehérjék, például egysejtű- és rovaralapú fehérjék használata is.

Ezenkívül a Green Deal rögzített célkitűzéssel is rendelkezik: 2030-ig az EU-ban az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek termelését 25% -ra kell növelni, ami megköveteli az ökológiai takarmánytermelést is.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Agrárkutatási Szolgálata készített az EU zöld megállapodás, valamint a termőföldtől az asztalig és a biodiverzitás stratégia hatásairól egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy

ezek hatására mind az EU mezőgazdasági termelésének volumene, mind annak versenyképessége várhatóan csökkenni fog.

Az európai takarmány- és premixipari szereplőket tömörítő szervezet, a FEFAC főtitkára az allaboutfeed.net munkatársának kifejtette, hogy a zöld megállapodás felgyorsította az összetett takarmányokban a fehérje és a foszfát mennyiségének csökkentésére tett erőfeszítéseiket.

Fotó: Csatlós Norbert
Alexander Döring azt is hangsúlyozta, hogy a hatékonyság érdekében a takarmányipari vállalatok a tudomány és a technológia újabb eredményeit is felhasználják. Példaként egy spanyol takarmánygyártót említett, amely megkereste az Alltechet, illetve a Kaliforniai Egyetemet azzal kapcsolatban, hogyan tehetné a takarmányait hatékonyabbá. Ez a cég már olyan technológiákat használ, mint az InTouch digital IOT Technology és az Alltech E-CO2. Az Alltech munkatársa, Robbie Walker szerint ez a megközelítés növekedést ígér számukra úgy, hogy közben megfelelnek a Green Deal követelményeinek. Emellett nagyobb értékesítési lehetőséget is teremtett számukra a fenntarthatóbb jövőt követelő fogyasztók körében is.

A helyi összetevők és a „fenntartható” alternatív fehérjék használatával kapcsolatosan a takarmánygyártói szövetség azon az állásponton van, hogy

növelni kell a helyi olajos magvak és a fehérjenövények termelését. Valamint kiemelték a rovarlisztek, a baromfiból és sertésből származó feldolgozott állati fehérjék (PAP), tengeri alapanyagok, élesztő, algák stb. növekvő jelentőségét is, mivel ezek használatával csökkenthető az EU-nak az import fehérjétől való függése, bár utóbbi továbbra is kulcsfontosságú marad.

Fotó: Csatlós Norbert
Az EU-ban 2030-ig 25% -ra növelt ökológiai élelmiszer-termelés a főtitkár szerint az ágazatban törekvési célnak tekinthető. Hozzátette, hogy ezt a célt könnyebb elérni olyan ágazatokban, mint az akvakultúra, a tejtermelés és az étkezési tojás termelése, de „sokkal több gazdasági korlát van az olyan ágazatokban, mint a brojler- és sertéstenyésztés”.

A FEFAC emellett uniós szintű „One Nutrition” programot sürget, amely integrálja a növényi, állati és emberi táplálkozással kapcsolatos legmodernebb táplálkozástudományi eredményeket annak érdekében, hogy ösztönözze a fenntarthatósági mutatók és a tápanyagok hatékonysága tekintetében a teljes élelmiszertermelési láncra kiterjedő holisztikus megközelítést.

Összességében a FEFAC úgy véli, hogy a Green Deal célkitűzései „ösztönző lehetőségként szolgálnak a takarmányágazat számára az innováció ösztönzésére és a fenntartható állattenyésztés fejlesztésére. Ezért más regionális takarmánygyártói szervezetekkel együtt nagy összegeket fektetett be új környezeti hatásvizsgálati eszközökbe (PEFCR Feed), amelyekhez a módszertant és a kiértékelési alapot a FAO, valamint az EU és a Global Feed LCA adatbázisok (GFLI) adták."

Fotó: Csatlós Norbert
Ez pedig lehetővé teszi az EU takarmányiparának, az állattenyésztőknek, az ellátási láncnak és más partnereknek, hogy „megmutassák, hogy a hatékony, tudományos alapú takarmányozási rendszerek jelentősen hozzájárulhatnak a takarmányozás és állattenyésztés környezeti terheinek csökkentéséhez”.

Azonban a FEFAC „kiegyensúlyozott megközelítést” szeretne, ezért kérte az EU Bizottságát, hogy értelmesebb ágazati mutatókat dolgozzon ki a takarmányipar, illetve az ellátási lánc számára, hogy a melléktermékek és az emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerek nagy értékű állati fehérjeforrássá legyenek átalakíthatók, ami praktikusan a rovartenyésztés növelését, illetve a rovarfehérje felhasználhatóságának kiterjesztését jelenti.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/allaboutfeed.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.