Back to top

Csak rosszabb ne legyen! - Válságkezelés a Vajdaságban

A csapadék ideális mennyiségének és eloszlásának köszönhetően, tavaly kiváló eredmények születtek a szántóföldi haszonnövény-termesztésben Szerbiában, és az ország egyetlen tartományában, a Vajdaságban. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a járvány miatt megugrottak az állami kiadások, ami a mezőgazdaságnak szánt támogatások kifizetésének elhúzódását és az erre fordított összeg csökkentését vonta maga után. A vajdasági gazdaságfejlesztési program azonban a nehézségek ellenére sikeres.

A belgrádi kormány utolsó decemberi ülésén elfogadta a mezőgazdaságnak szánt 53 milliárd dináros, azaz 470 millió eurós 2021-es agrárköltségvetés ütemtervét, számolt be róla a szerbiai sajtó. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a döntést követően azt nyilatkozta, hogy a nehézségek ellenére biztosítottnak látja a mezőgazdaság idei költségvetését. Mint mondta, a keretből jut a különféle támogatásokra. A termelésösztönző juttatások keveset változnak a tavalyihoz képest, és jelezte, hogy új modellekre is lehet számítani.

Branislav Nedimović második megbízatási ciklusát tölti az agrártárca élén
Olyan ágazatokat is megcéloztunk, mint amilyen a borászat és a szőlészet, pályázatokat írunk ki a falusi turizmus és szeszfőzdék támogatására is. Célunk, hogy 600–800 hektárral növekedjen évente a szőlővel betelepített terület magysága – mondta a miniszter.

Jelezte, hogy márciusban a fiatal mezőgazdasági termelőket is megcélozzák egy ígéretes pályázattal, amihez csak 10 százalékos önrészre lesz szükség. A beruházások 50 százalékát megtéríti az állam, 40 százalékát kedvezményes kölcsönből lehet finanszírozni, és a kötelező önrész csak 10 százalék lesz. Ez a pályázat elsősorban a súlyosabb helyzetben levő területeken élőkre vonatkozik, mint amilyen Szerbia keleti és déli része, és elsősorban mezőgépek és más felszerelések beszerzésére nyújt lehetőséget zöldség- és gyümölcstermesztőknek, valamint állattenyésztőknek.

Nökvekvő termelés

Branislav Nedimović a tavalyi eredményekről szólva elmondta, hogy Szerbia a gyümölcs- és szőlőtermesztésben kiváló évet tudhat maga mögött. Málnából például rekordmennyiséget sikerült értékesíteni külföldön, ráadásul kiváló áron. Körülbelül 1 milliárd euró értékben szállítottak külföldre Szerbiából zöldségfélét és gyümölcsöt.

A mezőgazdasági termelés több mint 5 százalékkal növekedett 2019-hez képest, pedig akkor is kiváló hozamokat jegyeztek a termelők.

Az agrártárca vezetője elmondta, hogy folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal az IPARD-3 programról. Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Előcsatlakozási Programjának eszközeit elsősorban falufejlesztésre fordítják. A miniszter megítélése szerint a megbeszélések előreláthatólag júliusig tartanak, a tervek megvalósítása 2022-ben kezdődhet meg.

Kiválóan terem a zsíros, csernozjom típusú vajdasági termőföld

Sikeres volt a Prosperitati Aalapítvány földvásárlási pályázata

Ötödik éve zajlik a vajdasági magyarság szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program, és 2020-ban csaknem 3 milliárd dinár (1 RSD = 3,0751 HUF) értékben vásárolhattak termőföldet a délvidéki magyar gazdák a Prosperitati Alapítvány támogatásával – ismertette a június 17-én közzétett földvásárlási pályázat eredményét az év végén Pásztor István.

A Szabadkán tartott sajtótájékoztatón a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy a fél évtized alatt 5373 hektár termőföld megvásárlásához nyújtott segítséget a vajdasági gazdaságfejlesztési program, és ebből 2789 hektár a 2020-as kiírásnak köszönhetően került magyar tulajdonba.

A 455 tavalyi pályázó 789 millió dinár, azaz 2,4 milliárd forint támogatásban részesült, és velük 1058-ra emelkedett a földvásárlásra sikeresen pályázók száma, ismertette a politikus. Elmondta, hogy a pályázók számát, a megvásárolt föld területét és értékét figyelembe véve körülbelül akkora teljesítményt jelent a tavalyi, mint az előző pályázati köröké összesen. Ez azt jelenti, hogy az előző évek földvásárlási teljesítményét tavaly sikerült megduplázni.

Rámutatott, hogy az önrésszel megvalósított beruházások azt bizonyítják, hogy a vajdasági nemzetrész a szülőföldjén kíván magyarként boldogulni.

Ugyanis aki földet vásárol, az hosszú távon gondolkodik, és ott képzeli el a jövőjét, ahol a földet megveszi. Ezzel pedig azt üzeni, hogy ragaszkodik a szülőföldjéhez, tette egyértelművé a délvidéki magyar politikus. Elmondta továbbá, hogy tavaly harminc önkormányzat területéről nyújtottak be támogatási igényt. Az alapítvány nyolc pályázati kiírást jelentetett meg 2020-ban, amelyekre 1134-en pályáztak eredményesen. A pályázatokra jóváhagyott 3,23 milliárd dináros támogatásnak köszönhetően 8,2 milliárd dinár összértékű befektetés valósulhatott meg.

Folytatódik a támogatás

Pásztor István, a VMSZ elnöke és Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszterhelyettes Szabadkán
Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke decemberben újabb pályázatokat jelentett be, amelyek továbbra is az 5 évvel ezelőtt elindított gazdaságfejlesztési program keretében és a Prosperitati Alapítvány közreműködésével valósulnak meg.

A közepes és nagyszabású mezőgazdasági feldolgozó- és szolgáltatóipari fejlesztésekre vonatkozó pályázatokat 2021. március 1-jétől március 31-éig lehet benyújtani.

Ennek a kiírásnak a keretében a 100 ezer és 9 millió euró közötti összértékű fejlesztéseket támogatják.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a szerbiai magyarság megerősítése érdekében kezdeményezett munka a járvány ellenére sem szünetelt, semmilyen szempontból nem szenvedett késedelmet, annak ellenére sem, hogy a gazdaság és az államok költségvetése is kárát látta és látja a pandémiának. A Prosperitati Alapítvány közreműködésével megvalósuló gazdaságfejlesztés 2020-ban is a korábbi évekéhez hasonló lendülettel zajlott, húzta alá a miniszterhelyettes, egyúttal kijelentve, hogy Magyarország költségvetése továbbra is lehetővé teszi a vajdasági magyar gazdák és vállalkozók fejlesztési elképzeléseinek anyagi támogatását.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

A NAK kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari beszállítók is felvehessék a kamatmentes újraindítási kölcsönt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a Kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban.

Még lehet csatlakozni a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez

Mivel február 28. vasárnapra esik, így még hétfőn, március 1-én is be lehet nyújtani a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez történő csatlakozási kérelmeket.

Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

Növénytáplálás földön égen

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Tovább bővül a Väderstad

A talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat a svéd Väder­stad erőteljesen növekedett az utóbbi években. A gyártó 2022-ben egy új gyárközpontot létesít Väderstadban, a beruházás értéke 125 millió svéd korona.

A sikeres szövetkezés bizalmi tőkéje

Aki nem hajlandó legalább minimális szinten szövetkezni, az napjainkban nem marad életképes. Keczkó Péter, a Penta Família Szövetkezet vezetője, a 20 éves elismert TÉSZ irányítója fogalmazott ilyen határozottan és magabiztosan Nagycserkeszen.