Back to top

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

A gyümölcskereskedelem haszonkulcsa 13%-ra emelkedett. Hollandia legnagyobb vásárlói közé tartozik Németország (37%), Nagy-Britannia, Belgium (9-9%), Franciaország és Lengyelország, a további 145 kereskedelmi partner részesedése a holland árukból 33 százalék.

A holland friss import is nőtt tavaly, 8 százalékos emelkedéssel elérte a 9 milliárd eurót.

Zöldség és gyümölcs 120 országból érkezett Hollandiába, 13 százalékban Spanyolországból, 12-12 százalékban Dél-Afrikából és Peruból, 9 százalék Belgium és 6 százalék Chile részesedése az vásárlások értékéből.

Fotó: Pixabay
Hollandia a friss zöldség-gyümölcs kereskedelem fontos kapuja Európában. A holland kereskedők hozzáadott értéket termelnek, többek közt gondoskodnak a termékek érleléséről, csomagolásáról, nem is beszélve a szállítások megszervezéséről.

Az import legfontosabb tagja az avokádó, tavaly 1,1 milliárd euró értékben érkezett Hollandiába, ami 22 százalékos növekedésnek felelt meg. A narancsbehozatal értéke 29, az áfonyáé 14 százalékkal nőtt tavaly. A legfontosabb szállító Dél-Afrika és Peru maradt.

Hollandia saját zöldség-gyümölcs termelésének az értéke 3,9 milliárd euró volt tavaly, ami 0,2 milliárddal haladta meg az előző évit.

Nem minden termelő zárt szerencsés évet, például a paradicsomtermesztők kevesebb bevételhez jutottak a koronavírus-járvány miatt visszaesett vendéglátás következtében. Ugyanakkor a paprika és a padlizsán ára emelkedett az előző évhez képest. Az év első felében a körtetermesztők jártak jól, kedvezően alakultak az eladások, és a második félévben is magasabb volt a körte ára, mint az almáé.

A bogyósok forgalma visszaesett
Fotó: Pixabay
Ugyanakkor nehéz volt az év a jellemzően vendéglátóipari gyümölcsök, mint a piros ribiszke és az bogyósok esetében. Világszerte sok éttermet zártak be a koronavírus-járvány miatt. Jó éve volt a holland hagymának bel- és külföldön egyaránt, nőtt iránta a kereslet Afrika és Ázsia országaiban.

Európán belül is nőtt a holland export, Németországba 9, Franciaországba 14, Spanyolországba pedig 19 százalékkal nagyobb értékben szállított friss zöldséget és gyümölcsöt. Az európai vásárlások növekedése a nagyobb avokádó- és narancsforgalomnak volt köszönhető.

Összesen 4,9 milliárd eurós vásárlásával Németország kimagaslóan a legnagyobb kereskedelmi partner Hollandia számára. Elsősorban paprikát, uborkát, paradicsomot és almát vásárol onnan.

A második helyen Nagy-Britannia állt a holland árut vásárlók sorában: 1,2 milliárd euró értékben, az előző évinél 2 százalékkal több friss árut szállítottak oda.

Sajnos az USA és Japán piac gyakorlatilag bezárult a holland áruk előtt, a repülőforgalom visszaesése miatt. A friss áruk legnagyobb része ugyanis légi úton érte el ezeket az országokat, mielőtt kitört a koronavírus-járvány.

Fotó: Pixabay

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.