Back to top

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

Az emberi fülhöz hasonló alakú, kissé kocsonyás állagú gombát júdásfüle gombának ((Auricularia auricula-judae) is hívják, mert az evangéliumok szerint Júdás, aki 30 ezüstért elárulta Jézust, egy öreg fára akasztotta fel magát – innét az elnevezés.

A fafülek egész évben betakarítható gombák, még januárban is szedhetők, amikor úgy tűnik, hogy a gombászást el kell felejteni. A neve a lelőhelyére is utal, hiszen leggyakrabban idős, már korhadó fákon található, főként szil-, bükk- tölgy- és bodzafákon érdemes keresni.

A fafülek sötétbarnák, vagy enyhén világos rózsaszínűek, néha fehérek. Kívül kissé mohásak, belül erezettek, 2–10 cm átmérőjűek. A fafülgombának megvan az a képessége, hogy ellenálljon a fagynak. Fagytűrő természete hasznos tulajdonság, hiszen a fiatal gombák általában január környékén nőnek, amely az év egyik leghidegebb hónapja. Szó szerint keményre fagy, és amikor újra kiolvad, nem mutatja fagyáskár jeleit.

Ha kedveli az ázsiai ételeket, minden bizonnyal evett már ebből a gombából - ez levesekben , tésztaételekben , sőt fagyasztott kínai zöldségkeverékekben is megjelenik. De tudta, hogy ezt a gombát lehet szedni Magyarországon is?

A fafülgombát előszeretettel használja az ázsiai konyha annak ellenére, hogy a gombáknak nincs jellegzetes ízük, amely jelentősen befolyásolná az ételt, inkább a textúrájával gazdagítja a fogásokat.

Az üzletekben leggyakrabban szárított formájával találkozunk, amelyeket elkészítésük előtt be kell áztatni. Egyedülálló módon áztatás vagy fagyasztásból való felolvasztás után tökéletes módon visszanyeri eredeti formáját és rugalmasságát.

A fafülgomba egészségmegőrző tulajdonságai nálunk nem ismertek széles körben. Annál is inkább, mivel gyakran találkozunk olyan véleménnyel, hogy a gombáknak nincsenek olyan összetevői, amelyek értékesek lennének a szervezet számára.

A fafül az egyik legegészségesebb gomba. Erősíti az immunrendszert, fogyasztható megfázáskor vagy influenzaszezonban. Ezenkívül a fafülgomba fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A fafülgombák fogyasztásával megerősítjük az ereket, fokozzuk a véralvadást, és megakadályozhatjuk a szívrohamot vagy agyvérzést. Ezek a gombák vitaminokban és tápanyagokban is gazdagok - C-vitamin, magnézium, kálium, szilícium, foszfor és kalcium forrása.

Mit kezdjünk a fafülgombával, ha a szerencsénk úgy hozta, hogy nagyobb mennyiséget sikerült begyűjteni az erdőben? Megszáríthatjuk, és bármikor felhasználhatjuk, vagy főzzünk azonnal valami finom ázsiai fogást. Remek összetevője a sült rizsnek, tésztának, leveseknek, zöldségköretnek, vagy a tavaszi tekercsnek. A lila fafülgomba pácolt saláta formájában is ízletes lesz .

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.