Back to top

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Ez az ár jelentősen alacsonyabb volt az előző évi első árusításhoz képest, amikor 193 millió jenért adták el a halat, mely az eddigi legdrágább tonhal kereskedelem volt.

Az idei aukción eladott tonhal nem egy általános halféle, hanem egy kékúszójú tonhal, mely igazi különlegességnek számít amiatt, hogy nem szaporodik fogságban és már nagyon kevés található ebből a fajból az óceánban. Egyébként a tonhalak minden fajára jellemző a túlhalászat.

A 2021-es első árverés győztese egy ilyen közel 209 kilogrammos ritkaságnak lehet a tulajdonosa.

A Kiyomura Corp - halkereskedelemmel foglalkozó japán vállalat - egyik elnöke tette  a hihetetlen összegű ajánlatot, és még szabadkozott is utána: a pandémia lehet az oka annak, hogy csak ennyivel szálltak be az árverésbe és meg is nyerték.

Eddig a rendszeres új évi árverések sok vásárlót vonzottak és arra inspirálták a vendéglátók tulajdonosait, hogy összegyűljenek az éttermeiknél és magas ajánlatokat tegyenek a kiváló minőségű halakért. Általában ez az esemény még a média figyelmét is fel szokta hívni.

A kormány közleménye szerint az étel- és italfogyasztást megváltozásának egyik fő oka a koronavírus-járvány.

Évről évre az első tonhal aukción az eladási árak nagymértékben fluktuálódnak Japánban. Az eddig rekord összeget 2019-ben kínálták, amikor 333,6 millió jenért (kb 960 millió forint) adták el halat.

„A koronavírus terjedése előbb vagy utóbb magával hozza azt az időt is, amikor majd az oltóanyagokat és a megfelelő kezeléseket széles körben alkalmazzák” – közölte Koh Ehara, a Tohto Suisan vállalat – friss és fagyasztott halakat, rákféléket és feldolgozott tengeri halakat árusító nagykereskedő - nagykereskedelemért felelős elnöke.

„Addig, amíg ez a nap eljön, csapatként kell együttműködnünk a teljes piacon, ezért továbbra is elszántan folytatjuk a friss ételekkel való szilárd ellátást.”

A japán kormány közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy megfontolják a vészhelyzet bejelentését az államban és Tokió körül, amiért a koronavírus fertőzöttek száma emelkedik.

Tokióban az új esetek száma év elején 1,278 volt, mely a második legmagasabb napi fertőzési szám, mióta a pandémia elkezdődött, a város kormányának nyilatkozata alapján az új esetek száma 111 volt.

 

A bluefin tuna sold for 20.8 million yen in the first auction of the new yearReuters A bluefin tuna sold for 20.8...

Közzétette: Oddely – 2021. január 6., szerda
Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.

Többet, drágábban - rózsát Valentin-napra

A virágkertészek számára idén jól sikerült a Valentin-nap. Az azt megelőző két hét során a Royal FloraHolland szerint 33%-kal több virágot értékesítettek Európa-szerte.