Back to top

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

Az ausztrál Kevin Celli-Bird elmondása szerint december 26-án az udvarán egy kimerült galambot fedezett fel. A férfi megállapította, hogy a madár gyűrűje szerint utoljára október végén az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Oregonból tűnt el , ahol galambversenyen vett részt.

A fotó illusztráció
Fotó: Pixabay

Az ausztrál férfi a megválasztott amerikai elnök után, Joe-nak nevezte el a madarat.

Joe bravúrja felkeltette az ausztrál média, de a köztudottan szigorú ausztrál karantén- és ellenőrző szolgálat figyelmét is. Celli-Bird elmondta, hogy a karanténhatóságok csütörtökön felhívták, hogy megkérjék a madár befogására.

Azt mondják, ha Amerikából származik, akkor aggódnak a madárbetegségek miatt" - mondta. - Meg akarták tudni, hogy tudnék-e segíteni rajtuk. Azt mondtam: hogy őszinte legyek, nem tudom elkapni. Elmondta, hogy a karanténhatóságok most megfontolják a hivatásos madárfogó szerződtetését.

A biológiai biztonságért felelős Mezőgazdasági Minisztérium szerint a galambnak nem szabad Ausztráliában maradnia, mert veszélyeztetheti Ausztrália élelmezésbiztonságát és a vadon élő madarak populációját. Közvetlen biológiai biztonsági kockázatot jelent az ausztráliai madárvilág és baromfiiparunk számára

- áll az osztály közleményében.

Kevin Celli-Bird arról számolt be, hogy a galamb által viselt gyűrű alapján sikerült megállapítani, hogy a madár tulajdonosa az alabamai Montgomery egyik lakója, akivel eddig még nem tudott kapcsolatba lépni.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay
Az ausztrál férfi galambeledellel ette a legyengült madarat. amely úgy döntött, hogy otthonául választja az udvart.

Az Ausztrál Nemzeti Galambszövetség titkára, Brad Turner szerint valódi félelmek vannak az Egyesült Államok galambjaitól, amelyek egzotikus betegségeket hordozhatnak, és egyetértett azzal, hogy Joe-t meg kell semmisíteni.

Elmondta, hogy hallott már arról, hogy Kínából galambok érkeztek Ausztrália nyugati partjára, de ilyen hosszú utat még soha nem tett meg egyik sem.

A pigeonpedia.com szerint egy galamb leghosszabb távolsági repülési rekordját 1931-ben jegyezték fel, amikor a madár 11 600 kilométer megtétele után 24 nap alatt eljutott Franciaországtól Vietnámig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/washingtonpost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Bővülő odútelepek

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete tavaly öt erdészkerületben, a Sóstói-erdőben, valamint Tiszatelek, Kállósemjén, Nagykálló és Nagyszállás térségében létesített odútelepeket. Olyan fiatal erdőkben helyezték el az odúkat, ahol a fákon még nem találnak természetes búvóhelyet a madarak. A szárnyasok részéről „komoly volt az „érdeklődés”, hiszen 90%-os lakottságot jegyeztek fel a szakemberek.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.