Back to top

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

A kilátó közvetlen közelében az ötéves Galyatető Turistacentrum (GTC) intelligens, környezetbarát házként működik, és 5 különböző kényelmi fokozatú szállással – fürdőszobás szoba, apartmanház, bakancsos fülke, bivak szolgáltatás a kilátóban, sátorhely – és a modern köntösbe bújtatott, klasszikus fogásokat kínáló Galya bisztróval várja a kirándulókat.

A 960 méter magasan álló Péter-hegyese kilátó 1934-ben épült, öt évvel megelőzve a galyatetői Nagyszálló átadását.

Eredetileg 17 méter magas volt, néhány éve még rozsdás és rozoga belső csigalépcsőn lehetett feljutni a tetőteraszára, a kilátást több oldalról is akadályozták a környező fák koronái. A megújított és 13 méterrel megemelt, mára Galya-kilátóra keresztelt épületet a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) 2015 szeptemberében adta át a nagyközönségnek.

„Ha Kékes a Mátra feje, úgy Galya annak dereka.” – írta az 1909-ben megjelent gyöngyösi kalauz. A Mátra Egylet már a múlt század végén, 1894-ben épített itt menedékházat, amely az első világháború előtt tönkrement, az 1921-24 között felhúzott új épületet pedig a második világháború döntötte romba. Galyatetőn az 1960-as években kezdődtek a grandiózus fejlesztések, tucatnyi vállalati üdülő, hétvégi pihenőház épült meg. Az öt éve épített Galyatetői Turistacentrum mára a kirándulók országosan népszerű találkozóhelyévé vált.

„ A 21. századi turistaház kialakítása példaértékű”, magyarázta Balog Zoltán, hogy mindenki megtalálja a maga igényének megfelelő – olcsóbb és igényesebb – szállást.

Az apartmanház főként a családokat, míg a bivak a kihívások kedvelőit vonzza.

Szeletelt füstölt libamell, vörösboros körtével

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg füstölt libamell, 4 körte, 2 dl vörösbor, 15 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 2 db csillagánizs, 2 evőkanál méz, 20 dkg salátakeverék.

Málna dressinghez: 15 dkg málna, 0,5 dl cherry ecet, 1 evőkanál balzsamecet, 1 dl víz, 05,5 dl olívaolaj

A körtéket meghámozzuk. A boros, fűszeres elegyet felforraljuk. Forráskor a körtét belehelyezzük. 5 percig együtt főzzük, majd a lében hagyjuk kihűlni. A hozzávalókat ízlésesen a tányérra helyezzük. A málna dressinget az olívaolaj kivételével felforraljuk, majd alacsony lángon a felére sűrítjük. Leszűrés után kihűtve, az olívaolajjal elkeverjük.

„Egy négycsillagos, superior szállodát cseréltem fel a Turistacentrumra, mert megláttam benne a lehetőséget” – jegyezte meg az idegenforgalmi múlttal rendelkező szakember, aki 2016 szeptembere óta vezeti a házat. Megérintette a Galyatető egyedi hangulata, amihez kitalálta a legmegfelelőbb koncepciót. A szállás kialakítására készen voltak a tervek, a vendéglátás viszont nem volt kidolgozott. „Aki bejön a hidegről, vagy egy fárasztó nap után szeretne egy jó ételt, egy jó italt, itt megtalálja” – fogalmazta meg, hogy míg korábban csak melegítőkonyhájuk volt, lépésről lépésre felszerelte a legkorszerűbb eszközökkel.

Ehhez verbuvált szakembereket, konyhai csapatot, akik nemcsak munkahelynek tekintik, hanem kicsit a sajátjukként is kezelik a házat.

A munkatársak sokoldalúak, a recepciósok foglalásokat rögzítenek, de rendeléseket is felvesznek, ellátnak pultos és felszolgáló feladatokat, minden vendéggel felveszik a kapcsolatot a megérkezéstől a hazautazásig. A ház ennek is köszönhetően önfenntartó. Emellett nagyon sok szakmai segítséget kapnak az MTSZ-től és az EGERERDŐ Zrt.-től.

Budapest alig több mint egy órányi távolságra van, ebből kifolyólag a fővárosiak rendszeres vendégnek számítanak, akik megszokták a minőségi ellátást. Galyatetőn nem csalódnak. A közeli termelő és kereskedő beszállítók mindig friss, jó minőségű alapanyagokkal látják el a konyhát, hogy a legkiválóbb ételek, mátrai borok, valamint pálinka- és sörfőző mesterek termékei kerülhessenek a vendégek asztalára.

Megvalósították a fine-bisztro stílust, ahol ugyan az ételeken van a hangsúly, ám azokat kötetlenebb formában, oldottabb hangulatban tálalják, mint egy szorosabb értelemben vett étteremben.

Ugyanakkor azzal is tisztában voltak, hogy Palócföldön nem lehet levenni az étlapról a hagyományos ételeket: a palóclevest, a palócgulyást, a babgulyást vagy éppen a juhtúrós sztrapacskát.

De mindig ott szerepel a vegyes erdei gombakrémleves és a tárkonyos vaddisznó raguleves is.

A legmenőbb éttermekben megtalálható eszközöket használják, a krémlevesek hőbontással – Thermomixel – készülnek, így minden ízt megőriznek, a húst pedig szuvidálják, hogy porhanyós legyen, s benne maradjanak az értékes alkotóelemek. „Amikor megtervezték a házat, nem gondolták, hogy ilyen nagy lesz a konyha forgalma” – mutatott rá Balog Zoltán, hogy helyhiánnyal küzdenek. Ez ugyanakkor előny is, hiszen kicsi a tárolóterük, így a beszállítók kétnaponta friss alapanyagot hoznak. Olyannyira népszerű a konyhájuk, hogy ma már – nem lebecsülve a szállás jelentőségét, de – az a turistacentrum legfőbb vonzereje. Van olyan hétvége, amikor naponta 900 ember fordul meg az étteremben.

Sokan úgy jönnek a Mátrába kirándulni, hogy célpontként az éttermet is betervezik.

Galyatető négy évszakos, a turistacentrum 364 napon át, napi 13 órában várja a vendégeket, csak december 24-én, szentestén zárnak be. A folyamatosság és kiszámíthatóság fontos, amit a forgalom is visszaigazol, hiszen van rá igény.

Sütőtökös Rétes Trilógia

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg magozott meggy, csipetnyi őrölt fahéj, 25 dkg túró, 1 citrom,

1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg darált mák,

20 dkg gyalult sütőtök, 1 dl tej, 2-3 evőkanál méz, 1 evőkanál mazsola,

1 csomag réteslap, olaj a készítéshez, 1 evőkanál rum.

A tölteléket a szokásos módon elkészítjük. A konyharuhára kiterített réteslapot olajjal bekenjük, rúd alakban ráhelyezzük a túróréteget. A konyharuha segítségével hengerelünk, utána a mákos tölteléket helyezzük rá, újra hengerelünk, majd a sütőtökös töltelék következik. Külsejét olajjal bekenjük, sütőben 170 Celsius-fokon 25 percig sütjük.

A turisztikai központ intelligens házként működik. A szekrények, a zuhanyzó, illetve maga a bejárat is mágneskártyával nyitható. A fűtés hőszivattyús rendszerű, padló- és falfűtés működik, a közös helyiségben pedig alkalmanként a nagy kandalló szolgáltatja a meleget. A szállás emellett környezetbarát is, a tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. A földszinten a recepció, bisztró mellett mosdók, sítároló, konyha, valamint kiszolgáló helyiségek találhatók, és kialakítottak egy fürdőszobával ellátott akadálymentesített szobát is.

Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, mosdóhelyiséggel ellátott szoba, a második emeleten pedig a dormitórium, a bakancsos szálláshely kapott helyet.

Itt 4 ágyas fülkéket alakítottak ki közös fürdőszobával. De aki szeretne, a turistaháznál kempingezni is lehet.

Az épület megjelenésében és felszereltségében egyaránt egyedülálló az országban, nem véletlen, hogy 2015-ben elnyerte a Média Építészeti Díját és az Architizer A+ Awards közönségdíját Renováció kategóriában. Az igényes környezet a turistát is arra ösztönzi, hogy óvja azt és vigyázzon rá. Az erdőből nem lehet tiszta bakanccsal kijönni, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaság fenntartására. Több szinten és kategóriában egy időben mintegy száz embert tudnak elszállásolni. A vándortábor program feléledésével pedig egész nyáron fiatalokat látni a sátorozó helyen, idén kétnapi váltásokkal mintegy 750 diák fordult meg náluk.

Sokan választják a centrumot családi vagy vállalati rendezvények helyszínéül, de autómárkák is szerveznek oda bemutatót – az egyedi helyszín mindenkit megigéz.

A járványügyi korlátozások miatt az idén „csak” öt esküvőnek voltak a házigazdái. A kilátó melletti Felhőterasz – ahonnan belátható az egész Mátra – az esküvői ceremóniák kedvelt helyszíne, de Magyarország legmagasabban fekvő kilátóján egybekelni is extra élmény.

„A kutyásoknak rendszeresen szervezünk túrát” – hívta fel a figyelmet Balog Zoltán, ugyanis valamennyien nagy állatbarátok, olyannyira, hogy az étterembe is beengedik a házi kedvenceket. Igény esetén még a szállásra is felvihetik, természetesen megfelelő higiéniás megkötésekkel. A szakember a túrázásban lejátszódó generációváltásról is szót ejt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több fiatal érkezik, kiváló felszerelésekkel, anyagi biztonságuk pedig megengedi, hogy Galyatetőn szálljanak meg, sok esetben háziállatukkal. „Van, hogy több a kutya az étteremben, mint a vendég” – mosolyog Zoltán.

Terveik szerint kéthavonta gasztronappal lepnék meg vendégeiket, ahol borászatokat vagy borvidékeket mutatnának be.

Ehhez lehetne megfelelő ételsort összeállítani, a szállás pedig helyben megoldott.

Galyatető nem egynapos kirándulóhely, az év minden szakában találni látnivalót. Az sem mellékes, hogy 964 méter magasra nem ér fel a szmog, szinte harapni lehet a levegőt. „Sokakat alig lehet előcsalni a szobájukból, akkorát alszanak” – meséli a szakember. Nincsen szükség a szálláson klímaberendezésre, éjszakára a legmelegebb nyári időben is visszahűlnek a házak. Szomszédságukban sportboltot üzemeltetnek, hogy aki menet közben kapna kedvet a túrázáshoz, vagy valamit otthon felejtett, az is élvezhesse a Mátra nyújtotta lehetőségeket. Szinte minden megtalálható, ami a fesztelen kiránduláshoz szükséges.

„Nagyon sok teljesítménytúrának a cél- vagy rajtállomása vagyunk” – jegyezte meg Balog Zoltán,

az Országos Kéktúra a valóságban is a létesítményünkön halad át”. Már csak ebből kifolyólag is kijelenthető, hogy Galyatető turistaszempontból megkerülhetetlen. Olyan országos ismertségnek örvendő látnivalók és helyszínek sorakoznak a Kéktúra mátrai vonala mentén, mint például a mátraverebélyi római katolikus templom, a 789 méter magas Ágasvár, a felső-mátrai szent falvak, Piszkéstető és Galyatető, Mátraháza és országunk csúcsa, a Kékes, a Sas-kő, a Nagy-Szár-hegy, Oroszlánvár, a Gazos-kő vagy éppen Sirok.

Kézműves szarvasburger

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg szarvasgerinc, 30 dkg szarvasnyak, 15 dkg bükkfán füstölt csemege szalonna,

2 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint, 8 szem borókabogyó, 1 evőkanál mustár,

1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, 4 fekete szezámos burger zsemle, 1/2 fej jégsaláta, 3 paradicsom, 1 fej lilahagyma, 4 tojás, 8 szelet vörös chedar sajt,

25 dkg szeletelt bacon.

Az öntethez: 0,5 dl majonéz, 0,5 dl ketchup, 1 evőkanál mustár,

1/2 csokor metélőhagyma, 2 csemegeuborka, 1 fej lilahagyma, só, bors ízlés szerint.

A húst ledaráljuk, fűszerezzük, hűtőben 3 óra hosszát pihentetjük. Majd négy egyenlő részre osztjuk, és a húspogácsákat grillezzük. Az öntethez az uborkát, lilahagymát apróra kockázzuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. A tojásokból tükörtojást sütünk, a bacont is megsütjük. A húspogácsát, a tükörtojást és a sült bacont a megpirított zsemlébe helyezzük a zöldségekkel együtt. Ízlés szerint hasábburgonyával , barbecue szósszal tálaljuk.

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.