Back to top

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

A Farmer Veteran Coalition (Farmer Veterán Koalíció) nevű nonprofit szervezet 2008-ban alakult, méghozzá azzal a céllal, hogy segédkezet nyújtson azoknak a leszerelt amerikai katonáknak, akik a mezőgazdaságban szeretnék megtalálni számításaikat. Az FVC szerint

a veteránok olyan fizikális képességekkel és jellembeli tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekkel nagy hasznukra válhatnak a vidéki közösségeknek, s eredményesen vehetik ki részüket az élelmiszer-előállítás folyamatából.

A szervezet támogatási programján keresztül segít a veteránoknak elindulni a gazdává válás útján. Adataik szerint az elmúlt 10 évben több mint 600 leszerelt katonát támogattak összesen mintegy 3 millió dollár értékben. A 2021-es pályázatra február 14-ig várják a kérelmeket, amiket egy mezőgazdasági szakemberekből álló bizottság bírál majd el a tavasz folyamán. A sikeres pályázók egyebek mellett járművekhez, tenyészállatokhoz, szerszámokhoz és kerítéselemekhez juthatnak hozzá a programban résztvevő partnercégek jóvoltából.

A szervezet alapítója, Michael O’Gorman szavai szerint a veteránok önzetlenek és szolgálatkészek, így nagy örömmel segítenek nekik beindítani a gazdálkodói karrierjüket. A támogatottak között volt Ben Martin egykori tengerészgyalogos is, aki a borászatban találta meg számításait.

Fotó: Susanna Frohman
„Annak idején saját felhasználásra kezdtem bort készíteni, de az FVC támogatásán keresztül beszerezhettem a palackozáshoz és az értékesítéshez szükséges eszközöket.

Máig sem tudom, mihez kezdtem volna, ha nem támogat akkor a szervezet” – emlékezett vissza 2015-re. A Farmer Veteran Coalition fennállását követően közel 25 ezer amerikai veteránnak nyújtott segítséget – nemcsak anyagilag, hanem oktatással és képzésekkel is.

Forrás: 
farmprogress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

A NAK kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari beszállítók is felvehessék a kamatmentes újraindítási kölcsönt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a Kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban.

Még lehet csatlakozni a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez

Mivel február 28. vasárnapra esik, így még hétfőn, március 1-én is be lehet nyújtani a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez történő csatlakozási kérelmeket.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.