Back to top

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

A vállalkozás emellett helyet ad az Acetánia Ecetmúzeumnak is. A tíz főt foglalkoztató Borecet Művek meglehetősen széles termékpalettával rendelkezik: készítenek bor-, alma-, és 12-féle gyümölcsös balzsamecetet, van kézműves ecet-termékcsaládjuk, továbbá különböző lekvárokat és salátadresszingeket is találnak termékkínálatukban az érdeklődők, árulta el Képíró Anita ügyvezető. Kiváló minőségű borecet kizárólag az erre a célra alkalmas borból készülhet. A bor átvételénél ezért nagy gondot fordítanak annak minőségére.

Az üzemet 2006-ban alapították, azóta folyamatosan fejlesztik

Bármilyen borbetegség kizáró ok, így az ecetesedett bor átvétele sem megengedett, mivel az egyéb borhibákat is takarhat.

A házi, biológiai erjesztésű ecet készítésének hagyománya szinte teljesen kihalt hazánkban. A cég fontosnak tartja ezért megismertetni az emberekkel, hogy ecetet nem csak uborkasalátához vagy savanyításra lehet használni. Igyekeznek bemutatni, hogy mindennapi étkezéseinket milyen sokszínűvé tehetjük az ecettel: locsolhatjuk salátákra, csepegtethetjük sajtra, belekeverhetjük mártásokba, chutney-kba, ízesíthetjük vele a lekvárokat és dzsemeket.

Bátran használhatók húspácokba, sőt, süteménytésztákba is keverhetők.

Vízzel vagy szódával hígítva pedig kiváló frissítő italt készíthetünk.

Borászat helyett ecetkészítés

A tokaji Borecet Művek létrehozásának gondolata Formanek Ferenc fejében született meg 2006-ban. A korábban tanárként, fizikusként és kutatóként tevékenykedő vállalkozó gyermekkora óta érdeklődött a borászat és a szőlészet művészete iránt, így nem csoda, hogy mikor Bodrogkeresztúrra költözött, mindenképp szeretett volna kapcsolódni a Tokaji borvidék hagyományaihoz.

Látva és értékelve a tokaji gazdák generációkon keresztül ápolt hagyományait és tapasztalatait, úgy érezte, hogy nem bővíti a helyi borászatok számát,

inkább a rég elfeledett ősi tevékenységet, a borecetkészítést kezdte el kutatni.

Az Acetánia Ecetmúzeumnak is otthont adó Borecet Művek
A háborúk előtt, az iparosodás idején Magyarországon szinte teljesen kihalt mesterség nyomait végül Ausztriában lelte meg. És miközben a vállalkozásához élelmiszermérnököt keresett, a sors ajándékaként élete párjára is rátalált. Ma Képíró Anitával együtt alakítják a Borecet Művek jövőjét, mely hazánkban egyedülálló módon, tokaji borból teremt élettel teli borecetet. A borokon túl a cég saját gazdaságában termesztett gyümölcsökből is készülnek ecetkülönlegességek. Termékeik az elmúlt évek során Európa és Ázsia számos országába eljutottak, meghódítva a gasztronómiai különlegességek után érdeklődő séfek konyháit.

Ősi termék új köntösben

A borecet régre visszavezethető múltját nem nehéz bizonyítani. Elég, ha csak a nemzetközileg ismert vinegar szóra gondolunk, amely a francia vin aigre, azaz savanyú bor kifejezésből származik.

Hazánkban már a honfoglalás korában is ismert volt.

Azonban egy ősi termék is újragondolható, hiszen a tudomány fejlődésével egyre több kapu kinyílik, véli a szakember. A bor- és almaecet jótékony hatásairól már őseink is nagy tapasztalattal rendelkeztek, melyeket mára egyre több tanulmány alátámaszt.

Jótékony hatások

A borecet kiváló ízesítő szív-, vagy keringési rendellenességben szenvedők számára is, mivel alacsony zsírtartalmú, és azonkívül, hogy jót tesz az emésztésnek, segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. A borecetet kifejezetten ajánlják fogyókúrázóknak, mert gátolhatja a keményítő feldolgozását. Például fogyasztásával elkerülhető az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-emelkedés, emellett több kutatás is vizsgálja vírus- és baktériumölő, valamint fertőtlenítő hatását. Ez a különleges termék nemcsak belsőleg fejti ki jótékony hatását, hanem fertőtleníthető vele a pattanásos bőr, de csípések gyógyulását is gyorsítja.

A konyhatechnológiában való széles körű alkalmazhatóságuk mellett az ecetek mellett szól, hogy több, az emberi szervezet számára könnyen felvehető elemet tartalmaznak. Funkcionális élelmiszerként is megállják a helyüket, viszont beltartalmukat kiegészítve, esetleg dúsítva elindulhatunk egy újfajta táplálék-kiegészítő létrehozása felé.

A bor ecetesedését is okozó ecet­sav­baktériumok a természetben mindenütt jelen vannak.

A borászatokban azonban nem kívánatosak, mert anyagcsere-folyamataik révén megfelelő oxigénellátásnál és hőmérsékleten a borban található alkoholt ecetsavvá és vízzé bontják, miközben hőt termelnek. A Borecet Műveknél ugyanakkor az átalakulási folyamat irányítására olyan speciális berendezéseket használnak, amelyekben megteremthetők a kedvező körülmények az ecetsavbaktériumok számára.

A folyamat során rendszeresen mérik az alkohol- és ecetsavtartalmat.

Az alma- és a boreceteknek nincs szavatossági idejük, korlátlan ideig használhatók. Ha pedig az ecetben még van must, akkor négy év a minőségmegőrzési ideje, mondta Képíró Anita.

Döntő az alapanyag

Az ecetek közötti legfőbb különbség az alapanyagból adódik. Az almaecet nyilván almából készül, a Borecet Műveknél jellemzően a Gala, a Topaz és a Jonathan fajtákból.

A borecetet pedig tokaji Furmintból és Sárga muskotályból készítik.

A gyümölcsös balzsamecetek alapja az alma- és a borecet keveréke. Magas beltartalmi értékű, válogatott gyümölcsöket áztatnak az ecetbe, így az alapanyagra jellemző, élettanilag hasznos alkotóelemek átkerülnek az ecetbe is. Akkor válik egy ecetből balzsamecet, ha musttal gazdagítják.

Az Acetánia Ecetmúzeum az ecetek sokoldalúságát mutatja be

Sokáig szinte mindenki a zöldflakonos savanyú lével azonosította az ecetet. De ahogy egyre inkább nyitunk az egészséges és tudatos táplálkozás és életmód felé, úgy egyre jobban terjed az ecet jó híre is. A Borecet Műveknél is mindinkább teret hódít az online értékesítés, erre fókuszálnak leginkább. Évről évre nő a partnereik száma, Magyarország szinte összes nívós éttermének konyháján használják termékeiket, illetve egyre több a viszonteladójuk is.

Nagyobb üzletláncok, mint a Müller, Auchan, Spar polcain is megtalálhatók a termékeik.

Ezenkívül kapcsolatban vannak feldolgozókkal is, egyebek közt az Eisberggel és a Bonduelle-lel, sorolta az ügyvezető.

Ecetmúzeum

Amikor 2012-ben megalakult a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete, természetes igényként merült fel a tagokban Magyarország első ecetmúzeumának megalapítása.

A csipkebogyó is szerepel az alapanyagok között
Az Acetánia Ecetmúzeumban a legújabb technika segíti a látogatókat, hogy megismerjék a borecet történetét, tudományos és kulturális hátterét, készítésének izgalmas módszereit, az ecetalapanyagok sokszínűségét, a termékek széles palettáját, alkalmazási lehetőségeik gazdagságát. A múzeumban a múlt találkozik a jelennel, átívelve a borecet hagyományának tetszhalott évein.

A vendégek meg is ízlelhetik a temérdek különleges gyümölcs- és borecet felejthetetlen élményt nyújtó aromáját.

A múzeum a bodrog­keresztúri Borecet Művek pincéjében kapott helyet, és egyedi atmosz­férája mellett nem csupán gasztronómiai műveltségünk szélesítéséhez járul hozzá, hanem maradandó ízélményt is nyújt a tokaj-hegyaljai települések látogatói számára, teljesebb képet adva a táj értékeiről.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.