Back to top

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.

Történt ugyanis, hogy egy évvel ezelőtt, 2020 januárjában 12 üveg bordeaux-i bort küldtek fel az űrbe kutatás céljából. A cél az, hogy 12 hónap elteltével a borokat összehasonlíthassák a Földön érlelt társaival, amiket a megszokott 18 celsius fokon tároltak, hazai környezetben.

És el is érkezett az idő, helyi idő szerint most szerdán éjszaka landolni fognak a palackok bolygónkon!

A kísérlet által a kutatók választ szeretnének kapni arra, hogy az űrben uralkodó viszonyok miként hatnak a bor szerkezetére. A NASA segítségével kiderülhet, hogy az összetett többkomponensű folyadékok öregedésére milyen hatással van a mikrogravitáció, vagy épp az, hogy nem egy pincében, hanem az űrállomáson pihentek egy évig.

Illusztráció

A visszaérkezés után a legkülönfélébb laboratóriumi tesztek alá vetik a borok, ám a hagyományos tesztelés sem marad el.

Mivel a jó bor ízéről ismerszik meg, ezért pár szerencsés borkóstolónak igazi kulináris élvezetekben lesz része hamarosan.

A borszakértők megízlelhetik milyen, ha a borérlelése közben zajló folyamatok eltérőek a megszokottól. A súlytalanságnak köszönhetően ugyanis a borok egy sokkal „nyugodtabb” környezetben érlelődnek, leszámítva a korántsem lassú tempójú oda-vissza utat, amit a Földről tettek meg az űrállomásra és vissza.

A SpaceX Dragon teherkapszula fogja hazaszállítani a palackokat, viszont nem bontják fel őket rögtön.

Csak februárban, egy különleges kóstoló alkalmával lehet megízlelni a különlegességet méghozzá kizárólag Franciaország legismertebb szakértői számára.

Nem ez az első eset... 1985-ben egy francia űrhajós nem egyedül, hanem egy üveg bor társaságában érkezett meg a Discovery fedélzetére.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Először láttak sárga pingvint az Atlanti-óceán déli részén

Természetfotósok első alkalommal láttak olyan pingvint, mely nem fekete-fehér volt, hanem sárga és fehér színekben pompázott a közel 120 000 pingvin között egy dél-georgiai szigeten, az Atlanti-óceán déli részén.

Merre tart a magyar szőlő fajtapolitika?

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, amely munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Alapkoncepcióként leszögezhető, hogy tevékenységük egy plusz lehetőséget teremt arra, hogy a termékpálya elejéről megközelítve versenyképesebbé lehessen tenni a magyar szőlő-bor ágazatot.

Személyes tapasztalataiból építkezik

Horváth János főállásban műszaki szakelőadó a MÁV-nál, mellette pedig már több mint 30 éve gazdálkodik a Veszprém megyei Békáson. A kertművelést, az állatokról való gondoskodást nagyszüleitől, szüleitől tanulta el. Saját vállalkozásában, a Horváth Farmon kezdetben állatokat tartott, majd néhány éve gyógynövénytermesztésre váltott.

Hazai kutatás eredményei segíthetnek a citromfűtermesztésben

A fajtaválasztásnak növényvédelmi szempontból fontos szerepe van, ugyanakkor a betegség-ellenállóságra a gyógynövények nemesítése során jelenleg kevés figyelmet fordítanak.