Back to top

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Tehát számos területen alkalmazhatók, előbb katonai, majd ipari, mostanra pedig a kereskedelem és a mezőgazdaság is remekül tudja hasznosítani ezeket az eszközöket.

Jelenleg a drónhasználat szabályozásának véglegesítése még folyamatban van, ezen belül is főként három kérdéskör vár kidolgozásra: a gépek engedélyeztetése, használati protokoll létrehozása, illetve ezen eszközök irányítására jogosult személyek meghatározása.

A drónok a vadgazdálkodáson belül is használhatók lehetnek vadállománybecslésre, továbbá a hőkamerának köszönhetően vadkárfelmérésre.

Az mindenesetre kiemelendő, hogy drónok térnyerésével csökkenthető lesz a környezeti terhelés, nagyobb területen, kevesebb vegyszerrel, ugyanakkor

hatékonyabban válik lehetségessé a permetezés, miközben csökken a taposási kár, és megszűnnek a megközelíthetetlen területek.

Ezen pozitívumoknak a megvalósulásához azonban elengedhetetlenen a mihamarabbi megfelelő szabályozási környezet kialakítása, valamint a technológiához való könnyedebb hozzáférhetőség.

A jelenlegi jogszabályi háttér kimondja, hogy az EU-n belül csak az európai szabványnak megfelelő, minősített eszközzel lehet növényvédő szert kijuttatni.

Magyarországon időszaki követelményrendszert állított fel a permeteződrónokra vonatkozó jogszabály.

Egyelőre még folyamatban van a növényvédő szerek drónnal történő kijuttatására vonatkozó engedélyeztetési követelmények.

Az Európai Bizottság állásfoglalása alapján légi növényvédelemre vonatkozó szabályozásokat kell alkalmazni a drónos kijuttatás esetén,

így a mezőgazdasági légi növényvédelmet szabályozó rendeletbe építik be a drónos növényvédelem feltételrendszerét. Ennek köszönhetően biztonságos munkavégzést megteremtő szabályozás születhet, a kijuttatás pedig mindenki számára egyértelmű és a lehető legegyszerűbben alkalmazható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.