Back to top

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

A tanulmány szerint 2013-2017 átlagánál 5,1 százalékkal több gyümölcsöt fogyasztanak a tagországokban átlagosan, ami 211,8 gramm fejenként és naponta. Ezzel szemben a zöldségfogyasztás némileg csökkent, így 151,9 gramm volt tavaly. A növekedés az ágazat közös erőfeszítéseinek az eredménye, amivel az utóbbi öt évben igyekeztek fölhívni a figyelmet a friss termékek egészségre gyakorolt kedvező hatására.

Fotó: Pixabay
Ez nagyon biztató eredmény, és az eddigi kampányok hatékonyságát mutatja, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a zöldségfogyasztás visszaesését.

2021 a gyümölcs és zöldség nemzetközi éve,

így még hatékonyabb lehet tudatosítani a fogyasztókban, hogy az egészséges táplálkozás fontos alkotóeleme a friss gyümölcs és zöldség, ezáltal pedig tovább folytatódhat a jelenlegi biztató trend.

A Freshfel folytatja három éve futó FruitVeg4You kampányát és az idén újat is indít, SpeakUp4FruitVeg néven. Ebben nem a fogyasztókhoz, hanem

az Európai Parlament képviselőihez fordul, hogy minden közös politikában támogassák az ágazatot, az európai zöld megállapodás ernyője alatt.

Többek közt a kereskedelmi, fenntarthatósági, élelmiszer-biztonsági, egészségügyi, kutatás-fejlesztési politikákban szeretnének nagyobb teret nyerni az ágazatnak.

Fotó: Pixabay
Szakértők szerint a környezetkímélő termesztésből származó kertészeti termények fogyasztása nemcsak támogatja a fogyasztók egészségét, hanem egyben csökkenti a táplálkozásból eredő környezetterhelést, ezzel pedig

a klímasemlegességet célul kitűző zöld megállapodást is elősegíti.

Az európai szakmai szervezet arra biztatja 200 tagját, hogy 2021-ben támogassák a nemzetközi évet, és a maguk részéről tegyenek meg mindent, hogy az emberek ráébredjenek, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A koronavírus-járvány miatt amúgy is előtérbe került az egészségmegőrzés, ami megkönnyíti az üzenet célba juttatását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfel.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.