Back to top

Ragály, járvány, madárinfluenza

2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.

MMG - Ragály, járvány, madárinfluenza

"Valóban reménykedtünk, hogy elkerüljük, de sajnos az európai uniós járványügyi helyzet azért jelezte, hogy komoly kockázata van a madárinfluenza vírusának - jelentette ki Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos. Nemcsak Magyarországon jelent meg, hanem újabb járványkitöréseket jelentettek Hollandiából, Lengyelországból, Svédországból is.

Tehát ez a vírus itt cirkulál, a vadmadarak vonulásával a kockázat mindenhol megvan.

A mindenhol valóban mindenhol, így egész Magyarországon van kockázat. És sajnos a madárinfluenza vírusa egy olyan vírus, amelyet nagyon könnyű bejuttatni a baromfiállományokba és közé, nemcsak természetes úton tud terjedni, tehát a vadmadarak és a házi madarak közvetlen találkozásával, hanem közvetett úton is."

A közvetett út jelenti például a vizet és a takarmányt is, vagy akár a gondozó ruházatát, cipőjét is.

A természetes pedig az, ha például a vadmadarak a mi állatainkkal egy itatóból isznak, egy etetőből esznek vagy épp ugyanabban a tóban fürdenek.

A zártan tartás fedett, jól szellőző elzárást jelent
Fotó: Nébih
Épp ezért még a víziszárnyasokat is ólban kell tartani, illetve, ha kiengedjük őket, a kifutót madárhálóval muszáj védeni, az etetőről-itatóról ne is beszéljünk, azokat legjobb zárt helyre vinni. A szabadtartás tehát ebben az időben korlátozott szabadságot kell, hogy jelentsen az embernek, legyen gazdálkodó, vagy otthon, családi fogyasztásra baromfit tartó személy. El kell ugyanis döntenie, hogy betartja az intézkedéseket, vagy egy megbetegedés miatt leölik az állatait.

"Nincs sem gyógykezelés a betegség ellen – hangsúlyozza az országos főállatorvos –, sem vakcinás megelőzést nem tudunk alkalmazni ezzel a betegséggel kapcsolatban, tehát

marad a jó öreg járványvédelem. amellyel jelentősen csökkenteni lehet a kockázatát.

Természetesen, ha mindenki mindent végrehajt, akkor is van esélye a madárinfluenza-fertőződésnek, de ennek a fertőződésnek a kockázatát a hagyományos intézkedésekkel nagyon jelentősen tudjuk korlátozni."

Dr. Bognár Lajos hangsúlyozza:

"Az a minimum, hogy a takarmányt fedett helyen tároljuk,

Fotó: Nébih
de ez még nem jelenti azt, hogy meg is védtük teljesen a takarmányt. Egyrészt valóban már a szállítás során kockázat van, hiszen a takarmányszállító gépjármű maga is veszélyt jelenthet – hogyha bélsárral szennyezett kerekekkel érkezik például, az pedig az úton bárhol előfordulhat.

Önmagában ez is kockázatot jelenthet, tehát nem véletlen a gépjárműmosási, fertőtlenítési szabály bevezetése.

Tehát muszáj lemosni azokat a gépjárműveket, amelyek a telepre beérkeznek.

De ezt követően is a takarmányt hogyha nem zsákos kiszerelésben, hanem ömlesztve tároljuk, akkor arra is figyelni kell, hogy magába az épületbe se jusson be vadmadár, se galamb, se veréb. Ha mégis találunk bent elhullott madarat, nagyon gyorsan távolítsuk el és lehetőség szerint még az épületen belül is próbáljuk meg fedve tárolni a takarmányt!"

A háztájinál mindez ugyanígy érvényes:

a takarmányt tartsuk zárt helyen és talán még az sem túlzás, hogy kint használjunk gumicsizmát, amit hipós vízzel fertőtleníthetünk, mielőtt belépnénk az állatok közé.

Fotó: hba
A Nébih kiadott egy letölthető útmutatót a védekezéshez, amely a következő a hivatal portálján érhető el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.