Back to top

Elhunyt Koncz Rózsa, főszerkesztő, producer

Életének 72. évében méltósággal viselt betegség után 2021. január 18-án elhunyt mezőgazdasági újságíró kollégánk, Koncz Rózsa, egykori televíziós főszerkesztő, producer.

Már egyikünk sincs velünk: Koncz Rózsa és Bálint György Gyurka bácsi 100. születésnapi ünnepségén
Fotó: családi archívum
A rendszerváltás idején kezdett televíziózással foglalkozni Kaposváron. Később Práger György oldalán rengeteg agrárműsor készítésében vett részt szerkesztőként, riporterként, majd felelős szerkesztőként. Később agrárműsorok főszerkesztőjeként és producereként járta csapatával Magyarországot.

A TV2 Faluvilág című műsorának készítésében annak 1997-es indulásától meghatározó szerepet töltött be. A kereskedelmi csatornán ez a napi agrárhíradó volt a leghosszabb ideig futó közszolgálati műsorelem.

Fontosabb műsorai: Kapos Televízió és Kapos Rádió: szerkesztő-riporter, ATV, Agráresték: szerkesztő, TV2, Faluvilág: riporter-felelős szerkesztő-főszerkesztő-producer, Echo Tv, Vidéki Mozaik: főszerkesztő-producer

Nyugdíjba-vonulása után családja körében az írás felé fordult, novellái a Holnap Magazinban, illetve több antológiában jelentek meg.

A TV2 Faluvilág egykori csapata így emlékszik rá: „Ugye viccelsz? Az nem lehet, hogy te nem vagy! Az igazi emberi nagyság abban mutatkozik meg, hogy hányan és hányan hallgattak a szavadra, kérték a segítségedet. Sok embernek hiányzol most és hogyha ezt mind összeadjuk kirajzolódik egy életmű mosolyokból, humorból, beszélgetésekből, emlékekből. A TV2 Faluvilág csapatát tyúkanyóként fogtad össze és soha nem szűnő lelkesedéssel jártad be az országot, háttérből is folyamatosan segítve a munkát. Mindig nagyra becsültük, ahogy minden nehézséget legyőzve mindig kerested, hogy miképpen tartsd egyben a kereskedelmi televíziózás kezdetén alakult csapatodat, amely mindannyiunk kedvenc munkahelye volt. Szakmai munka mellett barátságok, sőt szerelmek szövődtek a közös munkának köszönhetően. Foggal-körömmel harcoltál a műsor megszűnése után is, hogy a stáb együtt maradjon és más csatornán dolgozva mutathassuk be, hogy milyen az élet a vidéki gazdaságokban, hogy milyen szabályozások érintik és milyen támogatások segítik a mezőgazdaságból élők munkáját. Köszönjük, hogy ismerhettünk és veled dolgozhattunk! Elmentél, de itt vagy velünk, bennünk, mert az nem lehet, hogy te nem vagy.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Javult-e a nők helyzete a mezőgazdaságban?

Az agrárvállalkozások egyre befogadóbbak a nemek és a faji sokféleség szempontjából, és bár növekszik az egyenlőség tudatossága az ágazatban, még mindig több a tennivaló egy új felmérés szerint.

Fejlődés, fejlesztés, befektetés

Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.