Back to top

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

A belga Colruyt szupermarketlánc máris saját bőrén érezte a spanyol tél hatását, mert néhány termék szállítása késik, így nehezebb például a cukkini, a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a brokkoli és a karfiol beszerzése. Ezeknek a zöldségeknek a nagy része főként Murcia és Almeria régióiból érkezik.. Bár ott nem volt hó, a hőmérséklet nagyon lehűlt, a fagyok pedig lassították a növekedést. A hideget heves esőzések is követték, így a gazdák nem tudták betakarítani a termést. Az ország többi részén a hótakaró miatt közlekedési káosz alakult ki.

A szupermarket-lánc szerint, jelenleg igazi kihívás a jó minőségű termék beszerzése, mennyiségi hiány azonban nem alakult ki, mivel Olaszországból, a zöldségfélék nagy részét meg tudták rendelni.

A helyzet pedig hamarosan rendeződni fog, hiszen a spanyol zöldségtermesztő vidékeken már jók az időjárási körülmények . Az árakon máris érződik a váratlan időjárás, a magasabb beszerzési árakat pedig nem tudják a szupermarketek magukra vállalni. Sokat segít azonban, ha egyértelműen és világosan tájékoztatják a vásárlókat, hogy az eladási ár emelkedésének mi a pontos oka.

Fotó: www.pixabay.com

A belgiumi Aldinak is okozott nehézséget az akadozó zöldségellátás, azonban a diszkont áruházlánc szerint, könnyen tudták kezelni a helyzetet. Ennek elsősorban az az oka, hogy

hosszú évek óta ugyanazokkal a beszállítókkal és ugyanazokkal a termelőkkel állnak kapcsolatban, ez pedig a nehezebb időkben nagy segítséget jelent. A termékek árának emelkedését természetesen a belgiumi Aldi is tapasztalja.

A cukkini, az uborka és a padlizsán a legnehezebben beszerezhető zöldségféle Az ömlesztett padlizsánt és cukkinit átmenetileg ki is kell venniük a kínálatból. A szigorú előírások és növényvédőszer maradvány határértékek miatt Olaszországból és Marokkóból nem tudják megoldani a ezeknek a zöldségeknek a helyettesítését .

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.

Óriási hőmérsékletugrás Németországban

Néhány napon belül több, mint 40 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet Németország egyes régióiban, amire eddig még nem volt példa.