Back to top

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

A növényápolás, növénytartás divatos, a közösségi médiában is felkapott hobbi lett. A szemléletváltásnak számos oka ismert. Ezek közül vitathatatlanul az egyik legfontosabb, amelyre több tanulmány és kutatás is rámutatott: a növények kedvező hatása a testi és mentális egészségünkre.

A növények hasonlóan működnek, mint az antidepresszánsok, gyógyítóan hatnak a lelkünkre, megnyugtatnak, miközben energiával töltenek fel.

Már a látványuk is bizonyítottan oldja a szorongást, ezért néhány terapeuta egyenesen a skizofréniában és más mentális betegségben szenvedők kezelésére is használ növényeket. A növények gondozása boldogságot és sikerélményt ad, a növényes irodai környezet javítja a munkakedvet, növeli a koncentráló képességet. Több szakember véleménye szerint a növények robbanásszerű népszerűségének egyebek között az is lehet a magyarázata, hogy a technológia és internet bűvkörében felcseperedett millenniumi generáció már lényegesen kevesebb kapcsolatot tartott a természettel. Ez a nemzedék most lép a felnőttkorba, közülük sokan fordulnak a természet felé, sokan lelnek sikerélményre egy növény gondozásán keresztül.

A floráriumokat jellemzően az újdonságokra nyitott 20-35 év közötti korosztály vásárolja

A néhány évvel ezelőtt elindult trendet a pandémia felerősítette.

A Covid19-járvánnyal együtt járó stressz, a bezártság, a bizonytalanságérzetből fakadó szorongás csökkentésének egyik eszköze az otthoni növényápolás, kertészkedés lett.

Néhányan a figyelem elterelésére vettek magukhoz újabb és újabb növényeket, míg mások a több otthon töltött idő hatására láttak neki lakókörnyezetük hangulatos zöldítésének.

A növények népszerűségének növekedése természetesen új lehetőségeket is teremtett. Három olyan innovatív, lendületes, a korszerű marketingeszközöket és az internet adta lehetőségeket ügyesen kiaknázó, közelmúltban indult növény-házhozszállítót mutatunk be, amelyek jól példázzák, hogyan lehet a növények iránti rajongásból sikeres vállalkozást építeni az egész világon végigsöprő járvány ellenére is.

Tropical Home

Az egész egy vitorlavirággal kezdődött. Hetényi Brigitta a koronavírus-járvány tavaszi hullámának kellős közepén, 2020 májusában indította online vállalkozását.

Hetényi Brigitta, a Tropical Home alapítója a ritkább növények forgalmazására törekszik

A webshop nyitásának ötletét a saját online növényvásárlásainak pozitív és negatív tapasztalatai adták.

Azzal szembesült ugyanis, hogy több, még csak nem is ritka növényt nem tudott itthoni online áruházakban beszerezni. Elhatározását gyors döntések követték, és a domainnév megvásárlását követően mindössze három hét alatt a nulláról építette fel a vállalkozását. Beszerzési forrás után kutatott, létrehozta a weblapot, feltöltötte a webshopot, szervezte a kiszállítást, a hirdetéseket.

A nyitás jól sikerült, a nyári időszak kisebb visszaesésétől eltekintve a vártnál is nagyobb a forgalom.

A webáruházban mindig a frissen érkező és készleten lévő növényeket tünteti fel. A vállalkozás még nincs egyéves, így költségkímélő megoldásként a megrendelésre és kiszállításra váró növényeket a saját otthonában ápolja. A növényeket külföldről holland üzletkötő közreműködésével szerzi be, és a jól működő kapcsolat ellenére is többször szembesül azzal, hogy nem tud hozzájutni néhány ritkább vagy különlegesebb növényhez. Gond az is, hogy a tőzsdei árak és az euró árfolyamának növekedése miatt drágul a beszerzés.

A növények csomagolásához hullámpapírt, habfóliát és fagyapotot használ, így biztosan nem sérülnek a szállításkor.

Hetente kétszer, meghatározott napokon ad át csomagot a futárcégnek, így egy munkanapon belül megérkezik a szállítmány a vásárlókhoz. A téli időszakban melegítőtasak használatára is van lehetőség, amennyiben ennek a költségét átvállalja a vevő.

Eddigi tapasztalatai szerint leginkább a kisebb növényeket rendelik, 14-es cserépméretig, slágerek a Monstera adan­sonii, a Senecio rowleyanus, a Peperomia prostrata, és a különböző Calatheák. A közeljövőben elsősorban a webáruház fejlesztésére összpontosít, de szeretné, ha a növények raktározására alkalmas helyiséget is találna. Tavasztól külföldre is szállít.

A növények a barátaink

A Plante. egy 2019 szeptemberében meg­nyitott stílusos, „slow” növénybolt. Az üzlet a főváros szívében található. A vállalkozás alapítói a közgazdász végzettségű Tóth Kata, valamint a kommunikációs tanácsadó Klenovszki Mimi.

Kata korábban enteriőr stylistként, Mimi pedig esküvőszervezőként dolgozott.

A Plante. „slow” növénybolt
Közös rendezvénydekorálási munkáik során sokat dolgoztak vágott virágokkal, ám érdeklődésük idővel egyre inkább a fenntartható, környezettudatos életmód irányába fordult, és elköteleződtek a növények iránt. Álmaikat, terveiket követve nem féltek lépéseket tenni azért, hogy elérjék céljaikat. Egyre inkább küldetésüknek érezték, hogy minden lakást otthonná varázsoljanak a növények segítségével, és hírét vigyék: a növények a barátaink. Mint mondják, egyszerűen jobb hely tőlük a Föld: a szobanövényektől tisztább lesz a levegőnk, alacsonyabb a vérnyomásunk, növényes környezetben hatékonyabban dolgozunk, többet mosolygunk. Ezzel a szellemiséggel született meg a Plante. növénybolt ötlete: zöld oázis, a nyugalom kis szigete a nyüzsgő nagyvárosban, amelyhez online bolt is kapcsolódik.

Gondosan válogatott növényeket, környezeti igényeik szerint összeállított növénycsomagokat, kaspókat, makramét, szakkönyveket, kiegészítőket, illatgyertyákat, szappanokat árulnak,

A Plante. alapítói: Tóth Kata és Klenovszki Mimi
Fotó: Jágity Fanni
üzletük letisztult, nyugodt környezete pedig gondoskodik arról, hogy a vásárló a termékekkel együtt egyedi hangulatot, sajátos életérzést is magával vigyen. A vállalkozást saját tőkéből hozták létre, szűk másfél év működés után már három munkatárssal együtt dolgoznak a belvárosi üzletükben, illetve a bérelt üvegházban, ahol a növényeiket ápolják. A kiszállítás gördülékeny, hosszasan kifejlesztett, saját csomagolási technikát alkalmaznak, amihez igyekeznek környezettudatos alapanyagokat, újrahasznosított vagy újrahasznosítható papírt használni. A Plante. gondosan összeválogatott növénykínálatához magyar kertészetektől és dísznövény-nagykereskedésektől, illetve közvetlenül külföldről is rendelnek.

Belvárosi üzletüket a tavaszi karantén időszakában ugyan nem kellett bezárni, de társadalmi és személyes felelősségvállalási okok miatt nem nyitottak ki,

akkor indították el a plantebudapest.com webshopot. Ez óriási kihívás volt, hiszen egy belvárosi, zömében külföldiek és turisták által látogatott boltból kizárólag magyar vásárlóknak szóló webshopot kellett felépíteniük. A boltot később újranyitották, ám a turisták és a környező irodaházakban dolgozó emberek hiánya visszaveti a forgalmat. A webáruházuk ugyanakkor sikeresen működik. A karácsonyi időszak forgalomnövekedést hozott, tapasztalatuk szerint a növény népszerű ajándék volt idén. Jellemzően Budapestről és vonzáskörzetéből érkezik a legtöbb rendelés, de az ország számos pontjára, zalai kistelepülésre, határmenti falvakba és nagyobb megyeszékhelyekre is szállítottak már. Vásárlóik között sok a fiatal, illetve középkorú, de nem kizárólag: van nagymamakorú rendszeres vásárlójuk és nagyon fiatal is, aki az anyukáját kéri meg, hogy vegyen neki növényt.

Rengeteg terv és számos fejlődési lehetőség van a fejünkben, noha a járvány miatt ezt az évet még nagyon rugalmasan fogják kezelni.

Abban hisznek, hogy mindenki számára létezik a tökéletes szobanövény, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy segítsék megtalálni azt, ami a vásárló számára leginkább megfelel. A honlapjukon ezért a növények között számos szempont alapján lehet keresgélni, akár cica- vagy kutyabarát növények között is válogathatunk. Sokakhoz érnek el a Face­book- és az Instagram-posztjaik, növényes workshopokat és előadásokat is tartanak.

Pályázati segítség nélkül indult az innovatív kertészeti megoldásokat kínáló vállalkozás

Több olyan növénykülönlegességet is árulnak, aminek a beszerzéséért hosszasan küzdeniük kellett.

Ilyen a Monstera Minima, Hollandiáig utaztak érte, külföldi kertészetekkel tárgyaltak, míg végül rendelni tudtak, így Magyarországon is kapható.

A Syngonium Hungarian White története is hasonló, ezt a növényt a nyolcvanas években a legendás szombathelyi Kertész Tsz-ben nemesítették, de sikerült megtalálniuk az egyetlenegy termelőt hazánkban, aki megőrizte kínálatában ezt a fehér levelű szépséget.

Florárium és kapszulakert

A Gondozasmentes.hu szintén egy fiatal, 2018 elején indított vállalkozás, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy gondozásmentes floráriumokkal és innovatív kertészeti megoldásokkal bárki számára elérhetővé tegyék a zöldebb környezetet. A vállalkozás pályázati segítség nélkül indult, jelenleg négy fő közreműködésével dolgoznak. Az árut magyarországi és külföldi termelőktől szerzik be, az általuk forgalmazott termékekből raktárkészletet igyekeznek fenntartani, az élő növények beérkezése azonban folyamatos, hogy mindig friss áruval szolgálhassák ki a vevőket.

Nagyméretű floráriumokat is készítenek, amelyeket növényszállításra szakosodott futárcég szállít ki

A floráriumok szállítása gyűjtőfuvarozásban nem oldható meg, mert törékenyek, tetejükre, oldalukra nem fordulhatnak, közvetlen napfénytől elzártan, 15 és 25 °C közötti hőmérsékletet kívánnak,

ezért Budapesten és az agglomeráció településein cégen belül, illetve egy kifejezetten növények szállítására specializálódott futárszolgálat bevonásával juttatják el a megrendelőkhöz. Ezt a webshopjukban is hangsúlyozzák, ennek megfelelően a floráriumokat leggyakrabban a középső országrészből rendelik. A távolabbi országrészekből érkező igényeket általában a megrendelők Budapesten élő ismerőseinek a közreműködésével tudják biztonságosan kielégíteni.

Mivel a florárium viszonylag friss termékkategória a magyar piacon, ezért a vásárlók között legnagyobb arányban az újdonságokra nyitott 20 és 35 év közötti fiatalok képviseltetik magukat. Ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy a közösségi médián keresztül hozzájuk jutnak el legkönnyebben a hirdetésekkel.

Az eddigi legtöbb rendelést leadó törzsvásárlójuk mégis egy 85 éves növényimádó hölgy a belváros szívéből, már több mint tíz alkalommal vásárolt a webáruházukban.

A járványhelyzet miatti korlátozások több területen is okoztak nehézségeket. A Gondozasmentes.hu rendszeres résztvevője nívós szakmai kiállításoknak (pl. S/ALON Budapest, Otthon Design kiállítás, OfficeXPO, Esküvő Kiállítás stb.), amelyek 2020-ban rendre elmaradtak. Termékeiket szezonálisan több budapesti bevásárlóközpontban értékesítették viszonteladó partnerükön keresztül, ám tavaly ettől a lehetőségtől is elestek. Összességében véve azonban a tavaszi karanténidőszakot – csakúgy, mint az őszit – kedvezően élték meg: mivel sok időt töltöttek az emberek az otthonaikban, többet foglalkoztak életterük harmonikussá tételével, ez pedig a megrendelések számán is érződött.

A Gondozasmentes.hu a Smart Garden kapszulás konyhakert kizárólagos forgalmazója
Mivel eleve online kereskedelemre rendezkedtek be, gyorsan tudtak reagálni a megváltozott piaci helyzetre.

Az internetes vásárlás népszerűségének növekedését és a növények iránti kereslet élénkülését ők is tapasztalják.

2020-ban a legnépszerűbb termékük a fél évvel ezelőtt debütált, Biodome névre keresztelt florárium lett, de örök slágerek természetesen a mini bonsaiok, és a smaragdzöld levelű kávécserjék. A florárium mellett a Smart Garden nevű kapszulás konyhakertek hivatalos magyarországi forgalmazói is. Ezek által bárki, bárhol, akár egy ablaktalan alagsori helyiségben is termeszthet zöldségeket anélkül, hogy sok időt, energiát fektetne a kertészkedésbe. Termékeiket egyre többen ismerik, de még mindig számos kiaknázatlan lehetőségük van, a további innovatív termékek bevezetése mellett idei céljuk a még hatékonyabb és célzottabb marketingstratégia kialakítása.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.