Back to top

Ezért jó piacozni Pécsett

Szinte minden finomságnak története van! Csodájára járnak a házikenyérnek, a lekvárnak, a füstölt májasnak. A házitojásosnál szüntelenül kígyózik a sor, a mangalicából készült disznósajt pillanatok alatt elkél, a méhészek ismerik a méz minden előnyös hatását, a háziasszonyok pedig rendkívül kísérletező kedvűek! Alig várom, hogy visszatérhessek egy jó nagy kosárral a pécsi termelői piacra.

Termelői piac Pécsett
Fotó: BNE
A régmúltba nyúlik a termelői piac működése Pécsett, hiszen mindig nagy igény volt rá, hogy közvetlenül a termelőktől lehessen vásárolni – mondja Varga Zsanett a Patronus Szociális Szövetkezet igazgatósági elnöke, majd hozzáteszi, hogy ők 2017-óta üzemeltetik a piaciot.

Jelenleg 130 regisztrált termelőjük és kézművesük van.

Szombaton az élelmiszerek, pénteken a kézművesek portékák közül válogathatunk. Élmény is egyben piacozni, hiszen a termelőknek is ünnep ez: elbeszélgetnek a vásárlókkal, örömmel fogadják a visszajelzéseket.

MMG - Pécs - Búza téri Termelői Piac

Braun Gyula és testvére, Andrea ínycsiklandozó füstöltárut kínál a Búza téri Termelői Piacon. Pécs külvárosában élnek, családi gazdaságot működtetnek, sertéseket tartanak. Jelenleg 65 egyedes jószágállományuk biztosítja az alapanyagot a finomságokhoz. Főként régi magyar fajtákat, néhány mangalicát, durokot, lapályt, magyar nagy fehért és berkshire-t tenyésztenek. 

Braun Gyula őstermelő
Fotó: BNE
A portékáik nagyon kelendőek a piacon. A hurka, a kolbász, a szalámi, a sonka és egyéb füstölt húsáru mellett a kenőmájasuk a leginkább keresett, amelyet készítenek sütnivalónak, füstölve és klasszikus felvágottként is.

A titka, hogy nagyon finomra darálják az összetevőit, és zsemle is kerül bele. A termékeik sváb hagyományok szerint készülnek, így például a szalámiba, és a kolbászba nem tesznek köményt. A fehér-, és véreshurkába rizs kerül és majoránnával is ízesítik. 

Bánki Orsolya illatos mézes sütiket, puszedliket és a téli napsütésben aranyló színben ragyogó mézeket kínál. A „Marci méze” márkajelzésű terméket néhány éve még csak hobbiként készítette a férje, Fröhlich Marcell, akit végül főállásba is elcsábítottak a méhek és az erdő világa. Szorgos munkásai sokezren vannak, 60 méhcsalád, akik maguk is ínyencek lehetnek, hiszen számtalan növény faj nektárjából gyártják az édességet.

Bánki Orsolya a mézes sütemények megalkotója
Fotó: BNE
Ám, hogy még nagyobb legyen a kínálat, és igazi családi vállalkozássá váljon az édes-mézes kézműves termékek készítése, Orsolya is hozzátette háziasszonyi tudását, amit kutatómunkával és kísérletezéssel fűszerezett.

Ennek köszönhetően mézes puszedlik és sütik kerültek ki a kezei közül, amelyek közül még a speciális étrendre szorítkozók is bátran válogathatnak. Ám nem csak tojás, laktóz, vagy éppen cukormentes sütik sorakoznak a portékák között, hanem speciális gasztro-históriával bírók is. Ilyen a Magenbrot, amely egy hagyományos svájci mézessüti, a toscanai recept alapján készített mézes-mandulás keksz, a Cantucci, vagy éppen az Anzac, amit egykor ausztrál és újzélandi katonáknak készítettek energiabombaként! És akkor még nem is beszéltünk az omlós mézes kémesről, vagy éppen a provance-i recept alapján készülő levendulás puszedliről. Ha pedig a mézeket vesszük sorra, azokról is titkok derülnek ki! A napraforgóméz a sütemények készítéséhez ajánlott, egyrészt mert jeleskedik az édesítés terén, másrészt meg nincs túl jellegzetes íze, ami elnyomná a süti karakterét. A repceméz természetes állapota a kristályosság: a gyerekek kedvence, főként kenyérre kenve. Az akác, a hárs, az aranyvessző és a vadvirágméz ínyenceknek való az illatoságuk és egyedi ízviláguk miatt. És szintén az ínyenceknek szánják a dióval, citromfűvel, mentával, levendulával, vagy éppen rózsaszirommal megbolondított mézeket.

Zsuzsa asszony a termékeivel
Fotó: BNE

Zsuzsa asszony pultjához nem csak a szörpök, a gyümölcssajtok és a lekvárok, csalják a vásárlókat, hanem a mosolya is. Rápillantunk és azonnal érezzük, hogy a szeretet is alapanyag a kézműves termékeiben.

Több mint 40 fajta lekvárt készít, ebből 12-ben se hozzáadott cukor, se más édesítőszer nincs.

A legkelendőbb ezek közül, így téli időszakban a fehér csokis-kókuszos alma lekvár, míg a cukormentesek közül a best of a Máfonya, amely málna és áfonya ölelkezéséből született.

Gyöngy László és felesége Zsuzsa Keresztespusztán laknak, a gyümölcsök egy részét maguk termesztik, míg a másik felét, a csipkebogyót, a bodzát, a galagonyát erdőn-mezőn szedik. S hogy hányféle gyümölcsből készítenek termékeket? A válasz erre az, hogy megszámlálhatatlan. Sőt kombinálják is az összetevőket, így született meg például a céklás alma, vagy narancsos sárgarépa lekvár kurkumával. A receptek saját találmányok és egyre bővül a portékáik palettája. 

Persze ezek készítésének is megvan a titka! A gyümölcssajtokat 38 fokon szárítják, amely minimum három hónapra biztosítja tartósítószer nélkül is az eltarthatóságot, hiszen így a víztartalmuk jelentős részét elveszítik, és a gombák, baktériumok nem tudnak rajtuk megtelepedni. Készül lekvár körtéből, meggyből, kökényből, málnából, szilvából, naspolyából, és még tökből is. 

Zsuzsa asszony legújabb termékcsaládja az ecet, amelyek közül a körte és az alma ecet organikus eredettel bír, mesterséges adalékot nem tartalmaz.  Az édes szörpök között a klasszikusnak számító bodza és szeder mellett vannak igazán egyediek is! Ilyen a virágszirmok segítségével készített orgona, pitypang, akácvirág, levendula, kakukkfű, körömvirág vagy éppen a fűszerek áztatásával megalkotott zsálya, oregánó, citromfű, rozmaring, tárkony, kapor és bazsalikom szörp. Ez utóbbi koktélokba javallott, például a fehér rummal készült nedűt, vagy paradicsomitalt is megbolondíthatja.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Vegán étrend? Jön az új KitKat!

A Nestlé bejelentette legújabb termékét, mely nem más, mint a teljesen növényi alapú KitKat, melynek megalkotása során elsődleges szempont volt a már jól megszokott tökéletes ízvilág megtartása, aminek köszönhetően mindenki számára örömet okoz a fogyasztása.

Hat tonna hústermék ömlött az útra Győr mellett

Felborult egy hústermékeket szállító teherautó pótkocsija február 24.-én Győr mellett - adta hírül az MTI tegnap.

Személyes tapasztalataiból építkezik

Horváth János főállásban műszaki szakelőadó a MÁV-nál, mellette pedig már több mint 30 éve gazdálkodik a Veszprém megyei Békáson. A kertművelést, az állatokról való gondoskodást nagyszüleitől, szüleitől tanulta el. Saját vállalkozásában, a Horváth Farmon kezdetben állatokat tartott, majd néhány éve gyógynövénytermesztésre váltott.