Back to top

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyár értékesítése 6,1%-os visszaesést mutatott a tavalyi évben, enyhe javulást pedig csak az év második felében tapasztaltak.

A forgalom csökkenéséhez nagymértékben hozzájárultak a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozási intézkedések, azon belül pedig az utazási tiltások mértek nagy csapást a vállalatra.

Míg a legtöbb fogyasztó otthoni fogyasztásra Lindor csokoládégolyókat és Lindt Excellence táblás csokoládét vásárolt, addig a svájci gyár kereskedelmi hálózata és a szállítmányozás komoly kárt szenvedett, valamint az ajándékozásra szánt csokoládék bevétele is kiesést mutatott.

A zürichi székhelyű vállalat közleményében kifejtette, hogy az eladások 6,1%-ot estek tavaly, mely nagyjából megegyezett a várt 5-7%-os kieséssel, ezt követően csak enyhe növekedés következett be az év második felében miután 8,1%-os csökkenés történt 2020 első hat hónapja során.

A Kepler Cheuvreux – független európai pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat - elemzője Jon Cox közölte, hogy az értékesítés a vártnál rosszabbul alakult, a járványügyi korlátozások és az utazás hiánya negatív hatással volt a karácsonyi időszakra.

A Julius Baer bank előzetes piaci előrejelzését igazolja a vállalat 1,1%-os nyitási kiesése.

Prémium termékek piaca

A Lindt kifejtette közleményében, hogy a csokoládé kereskedelem, azon belül pedig a prémium kategóriás termékek piaca, amit megcéloztak folyamatosan növekszik ezáltal megfelelően pozícionálva további piaci részesedést érnek el.

A csokoládémanufaktúra legnagyobb piacát Európa jelenti, melyen az adatok alapján 2,9%-os értékesítési csökkenés történt a tavalyi évben, míg több mint -4,9%-os javulás volt fél éven belül.

A növekedést olyan kulcs piacok segítették, mint Németország és az Egyesült Királyság. Ellenben az eladási számok 6,8%-kal estek Észak-Amerikában.

A Lindt & Sprüngli azt is kifejtette, hogy 2020-ra közel 10%-os üzemi nyereség különbözetet vártak, amikor március 2-án közzé tették az eredményeiket. A bevételüknek nagyjából 15%-hoz kell visszatérnie 2022-ben.

Azt is megerősítette a vállalat, hogy hosszú távú céljuk az évi 5-7%-os értékesítési növekedés.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Kihívások a brexit után

Azt már az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való távozásáról szóló népszavazás után sejteni lehetett, hogy a briteknek az integrált belső piacról való távozása nagy kihívást jelent majd az uniós partnerországok oda exportáló vállalatainak. Alig telt el néhány hét a brexit hatályba lépése és a vámhatárok újbóli felhúzása óta, a kihívásokkal kapcsolatos sejtések máris valósággá váltak.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.