Back to top

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (3. rész)

Egy tavaszi atkakezelési protokoll: a használt és ismert szerek ismeretében mindenkinek magának kell létrehoznia atkakezelési protokollját. Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Az előző részekben az atkakezelési protokoll fontosságáról (1. rész: itt), illetve elveiről és fő kérdéseiről volt szó (2. rész: itt).

Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Új szereket és módszereket kizárólag méhállományunk kisebb részén próbáljunk ki!

Atkakontroll tejsavval
Fotó: Hevesi Mihály
Természetesen minden évszakra érdemes protokollt írni. Ahogy az előző részekből kitűnt, évszakonként változik az alkalmazott szereknek a hatékonysága, bevethetősége, méhekre való hatása.

Az évszakokon belül érdemes a kezelés időpontjának az adott hordást (repce, akác, stb.) kiindulási alapnak venni.

A protokoll egy leírásból áll és egy ellenőrzési táblázatból.

Az ellenőrzési táblázat arra is lehetőséget biztosít, hogy az elkövetett hibákat a következő évben kiküszöböljük illetve másképp, akár feladatokat összevonva racionálisabban szervezzük a teendőket. 

Az ellenőrzési táblázatomból jól  látszik, hogy a következő évre már változtatást terveztem és egy-két feladatot összevontam.

Tehát az én tavaszi protokollom az alábbi módon nézett ki egy korábbi évben.

Előre bocsájtom, hogy nincs tökéletes eljárás, én négy éve kizárólag savakat és timolt használok, de fontos tudni, hogy bár egyre többet tudunk a savakról és egyre jobban tudjuk őket alkalmazni az atkaírtásban, alkalmatzásuk sikere sok apró részleten múlik.

Itt azt írom le, ami nekem az utóbbi négy évben bevált azzal a megjegyzéssel, hogy bármikor kész vagyok a változtatásra, amennyiben újabb tapasztalat ezt szükségessé teszi.

Mindenkinek természetesen a saját alkalmazott méhészeti technológiájához, az általa használt és ismert szereknek, továbbá méhészete nagyságának a függvényében kell elkészítenie a protokollt.

Érdemes leülnünk és leírnunk akár nagyon egyszerűen ezt a magunk számára.

Atkakezelési protokoll és ellenőrzési táblázat

Tavasz

Kezelések és módszerek: timol, tejsav (április végén májusban már cukros 4% oxál dihidrát oldat bevitele is lehetséges a téli méhek lecserélődése miatt), heresejt kivillázás, műrajok készítése, rajállapotba hozás (ezek tejsavval/oxáldihidráttal való bespriccelése);

Atkafertőzöttségi teszt - Atkamonitoring: 20% os tejsav (vizes oldat) spricceléssel az öt higiénikus aljdeszkás családnál, (ezeknek az aljdeszkáknak a beolajozása!). Két nap múlva a lepotyogott atkák megszámlálása! (Ha nem jó a tejsav, vagy magasabb a hőmérséklet, mint 22-25 fok, alkoholos lemosás 5 családnál!)

B-terv: (Ha a teszt során több mint 10-15 atka potyog tavasszal a két alkalommal összesen vagy az alkoholos lemosásnál): tejsav bejuttatása porlasztva (NEM SZUBLIMÁLÁS!) sorozatban 3-4 naponta az összes termelő családhoz, Ha szükséges többször is, amíg van atkahullás.

Részletes lebontás

Első átnézés: (lehetőleg min. 18-20 fok) varroa teszt elvégzése 5 családnál, higiénikus aljdeszkák beolajozása,

Repce: (virágzás előtt) timol betétele filcen (francia recept), kivenni pergetés előtt 1 héttel!, vagy 2 x 4 naponta 20%-os vizes tejsav porlasztása (Nem szublimálás!).

Akác: (előtt, alatt) heresejt kivágás,

Hárs: (utána) egyes családok rajállapotba hozása, műrajok készítése; varroa teszt elvégzése. B-terv bevetése, ha bármilyen jele látszik a túlfertőzöttségnek: átlagon felüli napi atkapotyogás a higiénikus aljakon (<2-5), deformált szárny vírus, méhecskén atka ,

Ellenőrzési táblázat: 

Kezelés elvégezve:

Ápr. 2 timol betéve, ápr. 29 heresejt kivágás.

Az alkalmazott szer hat-e?:

A varroa tesztnél van minimális potyogás: tejsav tehát jó!

Varroa teszt elvégezve/eredmény:

Első átnézésnél: igen márc. 21 tejsavas spriccelés lépenként 5 higiénikus aljú kaptárban: 4-6 atka potyog 3 nap alatt.

B terv szükséges:

Nem, de hárs után újabb teszt!

Megjegyzés:

Első átnézésnél hűvös idő, csak a higiénikus aljú családokat spricceltem tejsavval! Az egyik higiénikus alj beolajozását elfelejtettem, azon nem tudtam megszámolni a potyogást. Feladat összevonása: Jövőre első átnézésnél betenni a timolos filceket, majd repce pergetés előtt másfél héttel kivenni és a tesztet is elvégezni 5 családnál, beolajozásra jobban ügyelni!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy - a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló - több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.

Újabb egység bukott meg a Nébih vágóhídellenőrzés sorozatán

A központi vágóhídellenőrzés-sorozaton ismét súlyos higiéniai-, valamint élelmiszerbiztonsági jogsértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Pest megyei egység vizsgálatakor. Az üzemben tapasztaltak miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét, valamint több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer tételt vont ki a forgalomból.

Először láttak sárga pingvint az Atlanti-óceán déli részén

Természetfotósok első alkalommal láttak olyan pingvint, mely nem fekete-fehér volt, hanem sárga és fehér színekben pompázott a közel 120 000 pingvin között egy dél-georgiai szigeten, az Atlanti-óceán déli részén.

Mézes keverék megfázásra, gyomorpanaszokra és kálciumpótlásra

A méz magvakkal, fűszerekkel való keverése megsokszorozhatja gyógyhatását illetve növelheti az élvezeti értékét.

A tojástermelés kálváriája

Milyen következményekkel jár a takarmány drágulása a tojástermelésre nézve? Erre manapság is többen megpróbálnak válaszolni, de az adatok, sajnos, legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel. A tisztánlátás érdekében megkerestük Kollár Csabát, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. ügyvezető-tulajdonosát.

Milliós bírság járhat az állategészségügyi járványvédelmi szabályok megszegéséért

A tavalyi, hatalmas károkat okozó madárinfluenza-járvány és az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatait levonva, még nagyobb szigorral folytatódik a hazai baromfitartóknál a járványvédelmi szabályok, jogszabályi kötelezettségek betartásának vizsgálata.

A pandémia mellékhatása: Romániából érkezik a legtöbb kölyökkutya Angliába

Az Egyesült Királyságba importált kutyák száma több mint 50% -kal nőtt a karantén időszak alatt – a megszokotthoz képest a Romániából származó behozatal 67% -kal ugrott meg.

Terjed az ASP? Gyérítsük a vaddisznóállományt!

Az afrikai sertéspestis vírusa 2018-ban tűnt fel a hazai vaddisznóállományban, a hazai sertéságazat pedig az első észleléstől kezdve komoly veszteségeket könyvelhetett el, hisz a távol-keleti export azonnal leállt. Mára egyes országokkal sikerült megállapodnunk a regionalizációban, vagyis, hogy az ország olyan régióiból, ahol nincs jelen a vadállományban az asp vírusa, exportálhatunk sertéshúst.