Back to top

Kulcs a hatékonyság

A növénytermesztők lettek 2020 nyertesei: a gabonaárak ötéves csúcson vannak, akárcsak a fehérje- és olajos növényeké, hangzott el a Takarékbank január 25-ei sajtótájékoztatóján, ahol ismertetették a Takarék AgrárTrend Indexének negyedik negyedéves kimutatását. Az előző negyedévi 30,5-ről 31,8-re emelkedett az index értéke.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója szerint a növénytermesztési termékpályák bizakodva várják a 2021-es esztendőt, viszont az állattenyésztési szektor azon szereplői, akik nagy mennyiségben vásárolnak takarmányt, sokkal pesszimistábbak.

A hitelintézet szakemberei megállapították, hogy a növénytermesztésben végre lényegesen meghaladják a kibocsátási árak az inputokét, ami sokat javított a jövedelmezőségen.

A tavalyi év nyertesei

Fotó: Hollósi Dávid (balra) és Héjja Csaba
2020 legnagyobb nyertesei egyértelműen a szántóföldi növénytermesztők voltak. A gabona-, olaj- és fehérjenövény termékpályákon a tavaszi aszály okozta bizonytalanság ellenére az utolsó negyedévben kiemelkedő jövedelmezőségről számolhattak be az alapanyag-termelők, elsősorban a piaci árak alakulásának és a kielégítő termésmennyiségnek köszönhetően. Az elemzők adatai szerint 2021 első negyedévében a malomipari termékek fogyasztói ára és a takarmányok ára egyaránt jelentősen emelkedhet.

Bajban az állattenyésztők

Héjja Csaba, a Takarékbank agrárüzletágának elemzője szerint 2020-ban egyértelműen az alkalmazkodás volt a sikeres gazdálkodás kulcsa, elvégre a covid-pandémia mellett az afrikai sertéspestissel és a madárinfluenza-járvánnyal is meg kellett küzdenie az agráriumnak. Előbbi továbbra is meghatározza a sertésárakat.

A már Németországban is felbukkant betegség meghatározó tényezővé vált a sertés termékpályán, hiszen a távol-keleti export ellehetetlenítésével Magyarországon kritikus szintre esett miatta az élő sertés ára.

A madárinfluenza elleni védekezés egyetlen hatékony módszere a zárt tartás és a folyamatos fertőtlenítés. A libatenyésztők dolga emiatt még nehezebb lett, mivel a lúd nehezen bírja a zárt tartást. A kacsa szerencsére eltűri a brojlercsirkékéhez hasonló körülményeket is, problémamentesen tartható zárt térben. Azonban nemcsak Magyarországon, hanem Európában is regisztráltak madárinfluenzás eseteket 2020 utolsó negyedévében. Ennek következtében átmeneti túlkínálat alakult ki az egész európai piacon, és a feldolgozók egyelőre csak próbálnak helytállni – részletezi az elemző.

Emelkedő élelmiszerárak

A hazai élelmiszer-gazdaság összességében remekül helytállt tavaly, de prognosztizálható, hogy az állati fehérjét előállító termékpályák nehéz év elé néznek 2021-ben.

A takarmányköltségek várhatóan rendkívüli módon megemelkednek, aminek következtében felerősödik a jövedelempótló és a hatékonyságnövelést célzó beruházási támogatások szerepe.

A felvázolt piaci körülmények között egyéb kockázatkezelési eszközökkel is érdemes számolni. Ezek egyike a 2021. februárjában elinduló krízisbiztosítási rendszer, amihez már az állattenyésztők is csatlakozhatnak. A rendszer célja kifejezetten az idén várható negatív hatások minél nagyobb részének a kiküszöbölése.

A bank elemzői szerint idén a „hatékonyság” lesz az élelmiszer-gazdaság mottója. A hitelintézet kimutatásai szerint azzal is érdemes számolni, hogy 2021. júliusára legalább részlegesen újraindul a belföldi turizmus, továbbá hogy az élelmiszerárak inflációja lelassul az első félévben.

Tehát érdemi áremelkedésre csak az év második felében lehet számítani.

Ennek ellenére, termékpályánként eltérő módon, de kiválóan helytállt a magyar agrárium, és ismét bebizonyította, hogy továbbra is ez a válságoknak legjobban ellenálló ágazat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Vegán étrend? Jön az új KitKat!

A Nestlé bejelentette legújabb termékét, mely nem más, mint a teljesen növényi alapú KitKat, melynek megalkotása során elsődleges szempont volt a már jól megszokott tökéletes ízvilág megtartása, aminek köszönhetően mindenki számára örömet okoz a fogyasztása.