Back to top

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

Fűszer, gyógynövény és zöldség is lehet a paprika
Fotó: wikipedia
Hazánkban ötféle alap-fűszerpaprika őrlemény kapható: csemege, édesnemes, félédes, rózsa, erős paprika. Hőgyes Endre volt, aki bebizonyította, hogy a paprikából nyerhető kapszaicin fokozottabb működésbe hozza a száj és a gyomor nyálkahártyáját, ezzel elősegíti az emésztést. Szent-Györgyi Albert pedig felfedezte, hogy a paprika C-vitamin tartalma egyik más növényhez sem fogható.

A nyers paprikában több mint öt-, hétszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. 10 dkg paprika 370 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A-, és C-vitamin szükségletét.

A zöldségfélékben ritkán fordul elő, hogy a magnéziumtartalma duplája a kalciumnak. Van azonban olyan paprikafajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.

A paprikában található likopin csökkenti a rákbetegség lehetőségét. A kvercetin flavonoidja gyulladást gátló hatású, emellett fertőtlenítő, baktériumölő hatása. Hozzájárul a máj regenerálódásához. Blokkolja a herpesz vírusokat és csökkenti a fogszuvasodás valószínűségét.

Mindemellett az erős paprikának fájdalomcsillapító hatása van, fogyasztása szinte kikapcsolja a fájdalomérzetet, ami persze az okot egyáltalán nem szünteti meg, de a beteg közérzetét ezáltal pozitívan befolyásolja.

A fűszerpaprikának nagy hagyományai vannak hazánkban, sok magyaros étel fűszere
Fotó: wikipedia
Fejfájás, reumás fájdalom esetén alkalmazható fájdalomcsillapítóként. A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, ezeknek a rákos megbetegedések megelőzésében szerepük lehet. A paprika serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve javít a szív-, és koszorúér betegségen. A paprika fogyasztásának köszönhetően csökken a koleszterin a vérben.

A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre.

Ezt a tulajdonságát felhasználják azok, akiknek a gyomorműködése és a belek mozgása nem megfelelő.

Az ismertebb felhasználási módokon túl könnyen készíthetünk otthon paprikás zsemlét, vagy kalácsot, mely rendhagyó és kevésbé ismert felhasználási módja a paprikának, ami zöldség, fűszer és gyógynövény is egyben, amellett hogy díszváltozatai is vannak…

Házi paprikás-hagymás zsemle

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,5 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 púpozott mokkáskanál piros fűszerpaprika, 1 csapott teáskanál só.

A megtisztított vöröshagymát lereszeljük. Forró olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a sót és a pirospaprikát. Hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt simára keverjük 0,5 dl langyos tejjel és a cukorral. Letakarva hagyjuk, így felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a már kihűlt pirított hagymát, a felfutott élesztőt és a megmaradt, langyos tejet.

A tésztát alaposan összedolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemléknek megformálva sütőlemezre tesszük. Fél órai újabb pihentetés után előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.

Egy "Variegata", azaz színes levelű paprika, mely levelével is díszít
Fotó: wikipedia

Paprikás kalács

Hozzávalók: 0,5 liter tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 80 dkg liszt, 1 tojás, 2 csapott evőkanál piros paprika, 8 evőkanál cukor, kevés zsír vagy olaj, pici só.

Ez két kalácsra való mennyiség. Először az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel, 2 kanálnyi olajjal, a tojással jól kidagasztjuk. Konyharuhával lefedve, melegebb helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy gyúródeszkán kétfelé vágjuk, hosszúkásra nyújtjuk. Kanállal a tésztára kenjük a piros paprikát, megszórjuk cukorral, majd kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk a tölteléket. Feltekerjük, tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, közép meleg sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, szeletelve tálaljuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.