Back to top

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

A kép illusztráció
Fotó: meed.com
A beltéri gazdaság a közel-keleti ország fővárosában, Abu Dhabiban épül 177 millió dollárból, a helyi RainMakers Capital Investment nevű vállalkozás és egy holland, beltéri farmokra specializálódott cég, a GrowGroup IFS együttműködése nyomán.

Az üzem neve GreenFactory Emirates lesz, ahol a tervek szerint évente 10 ezer tonna növényt, javarészt leveles zöldségeket termesztenek majd vertikális és hagyományos módon, mintegy 160 ezer négyzetméteren.

A beruházás az első ütemét idén októberben adják át, igazodva a dubaji világkiállítás megnyitójához, melyet a koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani.

A jövő év márciusáig tartó grandiózus rendezvény látogatói betekintést nyerhetnek ugyanis a legmodernebb mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákba is; kiváló példa erre Hollandia pavilonja, ahol a szóban forgó projekt részletei is megismerhetők lesznek.

„Az Egyesült Arab Emírségek komoly, összehangolt erőfeszítéseket tesz az ország élelmiszer-termelésének javítására, ami elengedhetetlen a legkorszerűbb agrártechnológiák alkalmazása nélkül”

– nyilatkozta az épülő üzem kapcsán Mariam Hareb Almheiri élelmezésügyi miniszter. Hangsúlyozta: kormányuk 2018 novemberében útjára indított egy élelmiszer-biztonsági stratégiát, aminek egyik fő célja a 30 százalékos hozamnövekedés elérése a modern technológiákra épülő beruházások révén.

Terveik szerint 2051-re az Egyesült Arab Emírségek világelső lesz az innováció-vezérelt élelmiszer-termelésben. „Az olyan beltéri gazdaságok, mint a GreenFactory Emirates, fontos szerepet töltenek be céljaink elérésében” – tette hozzá.

Forrás: 
meed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.