Back to top

A chips kivételével szűkült a burgonyatermékek piaca

Amikor a burgonyapiac felkészült a 2020-as évre, még senki sem gondolta, hogy egy világjárvány, illetve az ahhoz kapcsolódó intézkedések teljesen átírják a kereskedelmi terveket. A Kertészet és Szőlészet 4. számában Szabó Kristóf részletezi ennek hatásait a német és lengyel feldolgozásra és felvillantja a brexit hatásait. Most az is kiderül, mi újság például a belga, holland és az amerikai piacon.

Belgiumban csapadékos volt a betakarítási időszak, ezért a vetőburgonya esetében nagyobb a baktériumos betegségek esélye, és tárolás során is látványos lesz a károsítók felszaporodása. A beteg, fertőzött tételek kiszűrhetők a fémzároláskor, de átvételkor mindenképp javasolt a szokásosnál jobban megnézni a vásárolt árut. Az étkezési burgonyában is több kieső tételre kell számítani, de azok remélhetően már nem fognak piacra kerülni. 

A járvány kitörése óta próbálnak az üzemek folyamatosan termelni és feltölteni minden létező mélyhűtő tárolót.

Az új évben sem emelkedett jelentősen a hasábburgonya termelése, és ennek megfelelően az ipari felvásárlás is elsősorban a szerződéses mennyiségekre szorítkozik. A gyárak esetenként felvásárolnak szabadpiaci tételeket is, de akkor azt csak rettentően nyomott áron.

Vetőburgonya-válogatás
Fotó: © EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH
Hollandiában a lehetőségekhez képest stabil volt a piaci helyzet az év végén, azonban egész évben visszafogott volt a kereskedelem a világjárvány okozta korlátozások, leállások miatt. Látványosan visszaesett a burgonyaexport, a Belgiumba szánt mennyiségeket viszont sikeresen felvette az afrikai piac, igaz valószínűleg nem ugyanazon az áron. Ennek is köszönhető, hogy a szezonban nem voltak rendhagyó árkilengések.

A hasábburgonyát gyártók 80-90%-os kihasználtsággal dolgoztak, és az igényeik kiszolgálására bőségesen elég a korábban lekötött mennyiség. A gyárak a feldolgozóipari fajták szabadpiacán nem vásárolnak, ott nagy a pangás.

Év végén Hollandia is szigorított a járvány miatt. Ez átmenetileg növelte lakossági burgonya-felvásárlást

Németország mellett Hollandiában is sokkal nagyobb jelentősége van a mindennapi étkezésben a burgonyának, mint hazánkban.

A két országban a pánikvásárlások során extrém mennyiségű burgonyát vásárolt fel a lakosság, míg hazánkban a korlátozásokhoz kapcsolódó felvásárlási lázba a cukor, liszt, élesztő, tészta, toalett-papír mellé már nem fért be a burgonya. Mivel volt elég burgonya a holland piacon, az árak nem változtak. Az A-típusú, tehát nem szétfövő burgonyafajták felvásárlási ára 10-14 €/q volt az év vége felé, míg ezen a fajtatípuson belül a saláta fajták 15-18 €/q-ért jutottak az üzletláncokba. Az afrikai, karibi és a távol-keleti piacok még a nagy karácsonyi zsongás előtt feltöltötték étkezési készleteiket, így az év végén ezekre a piacokra már kevés áru irányult.

A holland feldolgozóipar az év vége felé már 10%-kal kevesebb burgonyát használt fel, mint 2019 azonos időszakában.

Az egész évben feldolgozott mennyiség 3,4 millió tonna volt, 400 ezer tonnával kevesebb az előző évinél. Ez a 11%-os termelés csökkenés párhuzamban áll a kisebb alapanyag-felhasználásával. Ez várhatóan a következő 2-3 hónapban is így marad a járvány miatt.

A sikeres oltási kampányok fényében, de az elhúzódó világjárvánnyal a feldolgozóipar mélyrepülése tovább fog tartani.

Rettentően (felére, harmadára) visszaesett a Belgiumba szánt hasábburgonya exportja az ottani leállások, keresletcsökkenés miatt.

A feldolgozóipari alapanyagok piacán ez számottevően csökkentette az árat,

ami lehetővé tette, hogy az áru Afrikába kerüljön, ám nem elképzelhetetlen, hogy leleményes magyar kereskedők Magyarországra is hoztak ilyen árut, aminek az élvezeti értéke erősen megkérdőjelezhető. A jelenlegi helyzetben kissé meglepő, de az észak-amerikai piacra a szokásos mennyiségnél több burgonyát szállítottak Hollandiából.

Az oroszországi termelés az időjárási viszontagságok miatt jelentősen visszaesett tavaly, a betakarított termés minősége is gyenge, és a kevesebb piacképes áru dráguláshoz vezetett. Az értékesíthető termés 7 millióra csökkent a 2019-es 7,6 millió tonnáról, az áremelkedés pedig az év végén elérte a 13%-ot.

Az átlagár így 2,3-szor meghaladta a 2019 végit. Most lenne jó itthonról burgonyát szállítani Oroszországba, ha lenne, és engednék.

Ahhoz, hogy a két évvel ezelőtt kialakult élelmiszerhiány ne ismétlődhessen meg, az egyiptomi kormány beavatkozott, és ösztönzi a burgonya mint tápláló és olcsó élelmiszerforrás termesztését. A termeszté

Sajtóértesülések szerint az ösztönzés 5 millió tonna fölé növeli az Egyiptomban termett burgonya mennyiségét.

Mind a három betakarítást számba véve a vetésterület 2020-ban 408 000 Feddan, azaz 171 360 hektár volt, 16 800 hektárral nagyobb az előző évinél. Ebből mintegy 90 000 hektár a téli betakarítású, és ennek a területnek a termése jelenik meg Európában. A nyári termés elsősorban a belföldi lakosság ellátására és a vetőgumó-szaporításra szolgál. A sajtóinformációkkal azonban óvatosan kell bánni. A kormányzati jelentések a burgonya termőterületének a megkétszerezéséről szólnak 2018 óta, a FAO jelentése viszont nem ezeket számokat tükrözi (2017-ben 150 000 ha-t és 4,9 millió tonna termést jeleznek). Volt termelésnövekedés, amit az export bővítésére szántak, azonban a járvány keresztülhúzta az ő számításaikat is, így nagyon sok áru maradt az országban és lenyomta az árakat. Ennek következtében 5 cent/kg körül van a burgonya ára Egyiptomban, amire legalább 10 éve nem volt példa.

A termelők pénzügyi helyzete nem rózsás, és az államtól várnak némi segítséget, így a fémzárolt vetőburgonya vásárlása egyeseknek nehézséget jelenthet, csakúgy, mint itthon.

Tavaly Egyiptom 120 ezer tonna vetőburgonyát importált, aminek 33,5%-a Hollandiából, 33%-a Angliából és 16%-a Franciaországból érkezett.

Az idei szezonban valószínűleg nem lesz ekkora mennyiségre szükség. Az még továbbra is homályban marad, hogy mi lesz az idei burgonyaszezonnal Egyiptomban. Az látszik, hogy déli országrészen frissen termesztésbe vont 22 000 ha területet (New Valley, Toshka Project) nagy ünnepléssel fogadták.

Az Amerikai Egyesült Államokban a chips feldolgozó üzemek a szokásos tempóban termelnek Úgy tűnik, arra számítanak, hogy a szerződéses, betárolt árujuk elég lesz az új termés megjelenéséig.

A chips piacot egyáltalán nem érintette hátrányosan a világjárvány, ugyanis ezt a terméket elsősorban a lakosság vásárolja, akik nem hagytak fel szokásaikkal.

Sőt, mivel a lezárások/korlátozások miatt több időt kell otthon tölteniük, valamivel növekszik is a chips fogyasztása. Ez nemcsak Amerikára, hanem világ minden chipspiacára jellemző.

Év vége felé a floridai burgonyatermesztők már beültették a burgonyaterületek közel 75%-át és az adatok azt mutatják, hogy nem számítanak jelentős piaci kilengésre. A felvásárlási szerződésekben a 2021-es árak magabiztos, kiegyensúlyozott piaci várakozásokat tükröznek.

Vetőburgonya fronton összetett a kép.

Ugyan a chips fajták szaporítóterülete az Amerika Egyesült Államokban 315 hektárral növekedett (4890 ha), a fémzárolható termés nem mindenhol volt kielégítő.

Például a chips szaporítóterületek 23%-a Maine államban található, ahol 20-40%-kal visszaesett a fémzárolható termés mennyisége. A területi növekedés elsősorban az új, kevésbé használt fajtákat érintette (pl. Lady Liberty, Waneta, Dakota Pearl), a chips burgonyát termelő farmereknek tehát lesz elegendő fémzárolt vetőgumójuk, csak nem feltétlenül azokból a fajtákból, amihez szoktak.

Hazánkban senki sem szaporítja a chips fajták vetőgumóját, hiszen nincs ilyen irányú feldolgozás.

A vendéglátósok közül azonban egyre többen keresnek ilyen fajtákat (pl. Madison, Priska), mivel a chips elkészítése egyszerű, gyors és gazdaságos. Az ételkiszállítások megnövekedésével bebizonyosodott, hogy a speciális fajtából sütött chips köretként is kiválóan megőrzi a minőségét és élvezeti értékét a hasábburgonyával szemben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.